Monok bemutatása, turizmusa

A 750 éves település a Hegyalja vonzáskörzetében, Szerencs felől közúton közelíthető meg.

Monok a Monoky/Monaky család ősi fészke és névadó községe, akik a 14. század óta a település birtokosai voltak. Monok Kossuth Lajos születési helyeként vált ismertté, mely emléket őrzi a szülőházában működő Kossuth Emlékmúzeum a Kossuth u. 18. sz. alatt (a Magyar Nemzeti Múzeum egységeként). Az épület a 19. sz. elején Andrássy István gróf tulajdonában volt, aki 1780-1782 között építtette, copf stílusban, uradalmi tisztilaknak.
A 17. század végén Monok várkastélya a Thökölyek és az Andrássyak birtoka lett. A falu legrégibb műemléke a Monaky-család várkastélya - ma kastélyszálló. A 14. századi gótikus kastély reneszánsz részletekkel, majd klasszicista elemekkel bővült. Monok másik jelentős műemléke a domboldalon álló, 1750-ben Andrássy György gróf által épített Andrássy-kastély, amelyben általános iskola működik. Egyetemes barokk épület, 19. századi klasszicista átalakításokkal. Emeleti dísztermének freskója a négy világtájat és pipázó, zenélő magyar alakokat ábrázol. Földszinti házikápolnáját Andrássy István építtette 1770-1771-ben. A népoktatás nagy pártfogója: Andrássy Dénes 1908-ban a Gyermekvédő Ligának ajándékozta a kastélyt, melyben 1914 óta iskola működik. A kastélykertben áll Kisfaludi Strobl Zsigmond: Kossuth Lajos teljes alakos bronzszobra. Az alkotás 171 településen rendezett gyűjtés eredményeképpen születhetett meg.
Monok Református Temploma 1799-ben épült, tornya Kossuth-emlékharanggal büszkélkedhet. A Római Katolikus Templom a régi helyén 1814-ben épült, laposfedésű homlokzati toronnyal
Monok híres búcsújáróhely. A Szent KeresztFelmagasztalásának ünnepe a környék katolikus lakosságát zarándokként vonzza ide.

Frissítve: 2009. november 16.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.zemplen.net
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Tokaj-hegyaljai borvidék Tokaj Borút és borvidék 20.9 km távolságra
Telkibányai Helytörténeti Kiállítás Telkibánya Múzeum 30.2 km távolságra
Kopjafás temető Telkibánya Természeti érték 30.1 km távolságra
látnivalók Monok és környékén »
Monok és környékén aktuális programjai »


Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elfogadom az Adatkezelési feltételeket