Kehidakustány bemutatása, turizmusa

Kehidakustány település három, valamikor önálló falucskából Kehida, Kustány és Barátsziget községekből alakult.

A falu körül meglévő források, friss patakok a Zala folyó, az erdők és a rétek, mindezen kiváló természeti adottságok már évezredek óta vonzotta az embereket. A legkorábbi településnyomok a Bronzkor végéről,Krisztus előtt XIV-VIII. századból származnak, Barátsziget területéről. Honfoglaló őseink 900-ban terjesztették ki fennhatóságukat a Dunántúlra. Emlékeiket Kehidakustányhoz legközelebb, Zalaszentgróton feltárt sírokban találtak meg.

Kehida

A XIII. század második felétől nem volt egyetlen központja a megyének. Emiatt Kehida központi fekvése révén igen alkalmas település volt a középkorban, hogy a megye nemesei rendszeresen itt gyűljenek össze.Kehida első írásos emléke is e korból származik.  Kehida községrész a XIII. század végéig a Koppányi család birtoka, majd Kőszegi Miklós nádor elfoglalta. Őtőle 1319-ben Károly Róbert elkobozza és a Kanizsai család alapítójának adja. A Kanizsaiak az urak egészen 1523-ig, amikor is a falut Kanizsai László, a családjának tett szolgálataiért odaadományozza Háshágyi Dánesnek. A török idők a Háshágyiakra nagy feladatot róttak. A vidéki, nehezen védhető udvarházat várrá kellett erősíteni, ezért az épületet árkokkal, falakkal, sáncokkal vették körül. A vár 1554-ben már állt, a törökök 1588-ban lerombolták.

A törökök pusztítását követően a falu szinte teljesen elnéptelenedik, sokan kiköltöznek Felső Kehidára a mai szőlőhegyre Kiskallos vagy Karacsfölde területére, amit ma Pusztafalunak hívunk. aztán egészen 1681-ig - a Hertelendyek birtoklásának kezdetéig - a falu több részbirtokos kezén van.

A Deák család házasság révén kerül Kehidára. 1757-ben Deák Gábor- Tárnok földesura - feleségül vette Hertelendy Annát.A falu neve ezt követően összefonódik a Deák családdal, különösen Deák Ferencnek a nevével, aki 1808-1854-ig volt a falu lakója, később földesura. 1854-ben Pestre költözött a birtokot Széchenyi Ödön, Széchenyi István fia vette meg, majd adta el Baronyi nevű bankár családnak. Tőlük a Károlyi család tulajdonába került. 1924-ben az uradalom egy részét kiparcellázták, mezőgazdasági szakiskola céljára. Ez az iskola 1977-ig működött a térség egyetlen faluban működő, középfokú intézménye volt. Az iskola megszűnését követően a település további fejlődését a területén feltárt termálvíz hasznosítása jelentette.

Kustány

Kustány községrész első írásos említésével 1181-es oklevélben találkozhatunk, Kustány (Custan) fia Ambrus nevével. A falu részben királyi, részben nemesi birtok. A XV. században több falura oszlik, különböző birtokosokkal Egyházas- és Felsőkustány, később Alsókustány neve is szerepel. Az utóbbi két elnevezés a mai napig megmaradt a közbeszédben. Később Boldogasszony Kustánya néven is említik a kustányi Szigetben lévő templom védőszentjére, Angyalos Boldogasszonyra utalva. A községet ezután más-más nemesek birtokolták több nemesi kúria is állt a faluban. Alsókustányban az erdő mellett faszénégető és téglaégető hely volt. A tevékenységre a terültnek máig fennmaradt Téglaszéni gödör elnevezés utal. Ezen égető biztosította az uradalmaknak és majorságaiknak épületanyagát.

A községrész önállóságát 1977-ben Kehidával történt település összevonással veszítette el.

Barátsziget

Barátsziget önálló település volt Kehidától északra, az örvényesi Pálos rend birtoka, ahol a Zala folyón malmot működtettek. A malmot az 1630-as évek végéig a Hagymássy család üzemeltette, mely kezdetben négy, majd kétkerékre járó malom volt. A településrészt 1939-ben egyesítették Kehidával.

Látnivalók

Deák-kúria
 Temetői templom
 Római katolikus templom
 Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő

Megközelítés:  Kehidakustány kb. 15 km-re található Hévíztől, 20 km-re Keszthelytől (Keszthely, Hévíz, Alsópáhok, Felsőpáhok, jobbra kanyarodva egy mellékút vezet Kehidakustányba) Gépkocsival Budapest irányából (kb. 200 km) az M7–es autópályán, a Balaton déli partján a 7–es főúton Balatonkeresztúrig, a nagy körforgalomnál Zalaegerszeg és Keszthely irányába kanyarodva Balatonszentgyörgy következik; Keszthely, Hévíz, Alsópáhok, Felsőpáhok, Kehidakustány

Frissítve: 2017. május 17.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.zalaszam.hu/utikonyv
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: turizmus@kehidakustany.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Aquacity Vízicsúszda- és Élménypark Zalaegerszeg Aquapark 24.8 km távolságra
Gránit Gyógyfürdő Zalakaros Zalakaros Fürdő és strand 26.8 km távolságra
Malom-tó Tapolca Különleges hely 31.4 km távolságra
látnivalók Kehidakustány és környékén »
Kehidakustány és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Szilveszteri csomagajánlat 2020/2021
2020-12-30 -tól 2021-01-03-ig
Szilveszter min. 3 éj
2020-12-30 -tól 2022-01-01-ig
Szilveszter
2020-12-29 -tól 2021-01-03-ig
Utószezoni akciós hétköznapok
2020-11-02 -tól 2020-12-22-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Online lakberendezi tanácsadás
Katusa Design
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és nyerje meg a havonta kisorsolásra kerülő 2 éjszakás utalványunk egyikét.