Győr bemutatása, turizmusa

Győr minden szegletét áttekinteni több napos program, azonban a főbb nevezetességek közül, melyek Győr igazi jellegzetességét adják, mindenképpen szükséges kiemelnünk az alábbiakat, melyek egy kiadós séta alatt is elérhetőek:

Városháza (Városház tér 1.) A XIX. század fordulóján emelt neobarokk épület, a város szimbóluma.

Bécsi kapu tér A Karmelita templom és a hozzá kapcsolódó rendház 1721 és 1725 között épült. A templom melletti kis fülkében látható a barokk Hab Mária-szobor. A rendház ma szállodaként üzemel. A Bécsi kapu tér közepén áll Mátrai Lajos bronzba öntött munkája (1892), Kisfaludy Károly szobra. A győri vár erődítménye jelen formájában a XVI-XVII. századból származik. A XIX. században Bécsből hozott díszágyúk sora népszerű pihenőhely.

Radó-sziget A Rába két ága fogja közre. Kedvelt séta-, pihenő- és rendezvényhelyszín.

Dunakapu tér A város megújult közösségi tere. Szélén a kerek ivókút széljelzője, a Vaskakas a város török legendáját őrzi. A tér Mosoni-Duna felőli oldalán áll a lencse alakú, modern Pulzus-szobor.

Széchenyi tér Az impozáns barokk tér a város életének, rendezvényeinek központja.

Gutenberg tér Szódásszifon-szobor: a szódásüveg formájú szobrot Jedlik Ányos bencés szerzetes, a szódavíz feltalálója tiszteletére állították. Frigyláda-szobor: a győri barokk egyik legszebb emléke, III. Károly király emeltette 1731-ben.

A fentebb említett nevezetességek mellett azonban nem szabad megfeledkeznünk a Győr által kínált egyéb beltéri látványosságokról, programokról:

Zsinagóga (Kossuth L. u. 5.) Az 1868 és 1870 között épült neológ zsinagóga napjainkban multikulturális intézményként működik. Állandó otthona id. Vasilescu János magángyűjteményének, emellett számos koncert és kulturális rendezvény helyszíne.

Káptalandomb A Szent László Látogatóközpontban (Bazilika Múzeum, Káptalanház, Torony kilátó, Boldog Apor Vilmos Emlékkiállítás, Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, Múzeumház) a győri egyházmegye és a város történetét ismerhetjük meg. Bazilika: a győri püspökség első székesegyházát Szent István korában alapították. A mai, klasszicista homlokzat a XIX. század elején épült. Magyarországon egyedülállóan háromszoros búcsújáró hely: itt található a Szent László herma, a Könnyező Szűzanya-kegykép és Boldog Apor Vilmos sírja. Püspökvár: az ezeréves győri püspökség székhelye, érdekessége a XIII. századból származó torony, melynek kilátóteraszáról a győri belváros panorámája tárul elénk.

Jedlik utca Kreszta-ház: a XVII. századi műemlék épületben látható Kovács Margit, győri születésű kerámiaművész életmű-kiállítása.

Esterházy-palota (Király u. 17.): az épület középkori eredetű apró házak összeépítésével a XVIII. században nyerte el mai formáját. Jelenleg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum székhelye, a Radnai Béla magángyűjteményéből rendezett állandó kiállítás, valamint időszaki tárlatok helyszíne.

Vastuskós-ház (Széchenyi tér 4.): nevét a sarokerkélye alatt álló fatuskóról kapta, melybe a Győrben megforduló iparoslegények egy-egy szöget vertek. A vastuskó valójában az 1830-as évektől itt működött fűszerkereskedés megmaradt cégére.

Apátúr-ház (Széchenyi tér 5.): 1741–1742-ben Sajghó Benedek pannonhalmi főapát által építtetett barokk palota. Mária-oszlop: Buda töröktől való visszafoglalásának emlékét őrzi (1686). Bencés épületegyüttes: a Loyolai Szent Ignác bencés templomot, a rendház és a gimnázium épületét jezsuiták építették a XVII. században. A rend feloszlatása után (1802) a bencések lettek az épületegyüttes tulajdonosai. A kolostor részeként ma is eredeti funkciójában működik a korai barokkos díszítésű Patikamúzeum.

Győri Nemzeti Színház (II. János Pál tér) Az épület külső oldalfalait Victor Vasarely op-art alkotásai díszítik. Előadások széles skálájával várja a közönséget, egyben a nemzetközileg elismert Győri Balett otthona.

Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő (Fürdő tér 1.) Hazánk klórmentes termálfürdőinek egyike, 5 élménymedence, 2 óriáscsúszda és 40 további élményelem áll egész évben a vendégek rendelkezésére.

Xantus János Állatkert (Kiskút liget) 100 állatfaj több mint 700 egyedét nagy kifutóterületeken, az eredeti életterükhöz hasonló körülmények között mutatja be.

Füles Bástya (Pálffy u. 4/B.) Győr török kori végvárának kazamatájában Dél-Amerika élővilágába pillanthatnak be az érdeklődők.

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ (Vásárhelyi Pál u. 66.) A közlekedésre, a mozgásra, a mobilitásra koncentráló tudományos játszóházban 74 kipróbálható, interakcióra ösztönző kiállítási eszköz és látványos kísérleti bemutatók várják az érdeklődőket.

Audi Hungaria Látogatói Központ (Kardán út 1.) A gyárlátogatások alkalmával a motor- és járműgyártás folyamatába nyerhetünk bepillantást. A gyárlátogatáshoz előzetes regisztráció szükséges.

Továbbá a turisták időzíthetik látogatásukat egy-egy nagyobb rendezvény, vagy fesztivál időpontjára is. Csak, hogy pár állandó, nagy népszerűségnek örvendő eseményt említsünk: Barokk Bál, Győri Tavaszi Fesztivál, Öt Templom Fesztivál, Édes Napok, Nyárnyitó Koncert, Győrkőcfesztivál, Nyáresti Koncert, Barokk Esküvő, Győri Bornapok, Nyárzáró Koncert, Advent Győrben.

A hellogyor.hu és a gyorcard.com honlap további információkat és kedvezményeket tartalmaz az aktuális programokkal kapcsolatosan.

Ajánlott útvonal: Budapesttől kb. 122 km. Haladjon az M1-es autópályán, majd a 81-es számú főúton.

Frissítve: 2019. október 04.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.gyor.varosom.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: gyor@tourinform.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Bábolna Múzeum 29 km távolságra
Árpád-tölgy Hédervár Különleges hely 21.1 km távolságra
Boldogasszony templom Hédervár Templom 21.1 km távolságra
látnivalók Győr és környékén »
Győr és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Lógasd a lábad!
2020-07-03 -tól 2020-08-19-ig
NYÁRON is Akciós Vakáció
2020-07-01 -tól 2020-08-31-ig
Kedvezményes pihenés
2020-06-09 -tól 2021-05-31-ig
Nyári felfrissülés
2020-06-15 -tól 2020-07-19-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elfogadom az Adatkezelési feltételeket