Fertőszentmiklós bemutatása, turizmusa

Vasútállomása a Győr–Sopron-vasútvonalon van, innen van egy elágazás Pamhagen felé, határállomás. Soprontól 28 km-re helyezkedik el.
A település 125 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Talaja felső pliocén agyag és homok. Erre rakodott le a homokos, agyag, vályog és a löszvályog. Ezért laza üledékek illetve és löszös közép kötött üledékek. barnaföld és barna erdőtalaj A térségben a szántóföldi növénytermesztés mellett jelentős az erdőgazdálkodás. Történelmi hagyományai vannak a szőlőtermesztésnek.
Látnivalók: Csodatévő Mária-szobor: Az Ikva mellett álló barokk Mária szobor arról az időkből való, amikor még a két település különálló volt.
Bezerédj-kastély: Fertőd felé történő útelágazásnál látható még a Bezerédj család 1588-ban vásárolt birtoka, és ott felépített kúriája. A kastély előtt emlékoszlop is található.
Kápolna- Szeredi-kegyhely: A város nyugati határában a régi 85-ös főútvonal mentén található.
Nádasdy családtól vásárolta meg a telket Bezerédj Vörös Gergely, és felállította a Szűzanya szobrát egy erdőségben. Egy hatalmas vihar alkalmával a villám sújtott a szoborba s a tartóoszlop darabokra tört, és a szobrot maga alá temette. Romeltakarítás alkalmával, csodálattal látták a hívek, hogy szobor teljesen sértetlen. Ennek az eseménynek híre ment és a XV.század végétől zarándokhelyként tekintették.
Hosszú éveken keresztül a bencés atyák irányításával innen indult a hívek prosecciója Mária-Zellbe.
A múlt század vége felé a környező fákon elhelyezett mankók arról tanúskodtak, hogy a szobornál csodálatos gyógyulások történtek.
1903-ban kápolnát építettek a hívek adományaiból, hátrafelé kaput nyitottak, amely elé miséző terasz létesült. A kápolna mögötti erdőt a zarándoktömeg befogadására amfiteátrum szerű tágas ligetté alakították ki, melyet a keresztúti stációk ölelik át.
I. és II. Világháborús emlékművek: Az egymással szembenálló emlékművek a harcban elesett, hősi halált halt helybeliek névsorát őrzik.
Fehérkereszt, vagy Piéta: A város legrégebbi műemléke a Petőfi utcában található, több mint 300 éve mészkőből faragta ki egy ismeretlen mester.
Petőfi szobor: Ifjúság téri parkban található Petőfi Sándor életnagyságú bronz szobra, melyet Domonkos Béla szobrászművész készített. Avatása 1990. március 15-én volt. A szobor talapzatán olvashatók az 1848-49-es szabadságharc szerdahelyi és szentmiklósi népfelkelőinek, honvédeinek nevei.
Templom: 1996. augusztus 16.-tól helyi lelkész Péntek József c. kanonok.
Fertőszentmiklós katolikus város, a régi templom oldalfalai eredetileg gót stílusban, a XIII. században épült. A Bécs ellen vonuló török sereg 1683-ban felégette a templomot, 1724 körül épült fel újra, de akkor már a mai barokkosított formában. 1965-ben nyilvánították műemlékké. A kis templomot idővel kinőtte a falu és 1926-36 között építettek egy újat és egybenyitották a kettőt. Az épületegyüttes belső tere olyan a templomok között, akár egy évszázados tölgyerdő, friss hófehér tőzike szőnyeggel a természetben.
Érdekesség, hogy a torony tetején a keresztet egy ágyúgolyóba ágyazták. A harminc centiméter átmérőjű vasgömb török eredetű, a legenda szerint egy helybeli vitéz lábát vitte le, és amikor a sérültet hazaszállították, föltették a szekérre az ágyúgolyót is. Frissítve: 2011. október 11.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.fertoszentmiklos.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: muvhaz@fertoszentmiklos.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Kecske-templom Sopron Templom 25.5 km távolságra
Tűztorony Sopron Műemlék 25.5 km távolságra
Storno-ház, Storno-gyűjtemény Sopron Műemlék 25.5 km távolságra
látnivalók Fertőszentmiklós és környékén »
Fertőszentmiklós és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

2=3 kedvezményes kikapcsolódás Hévízen
2020-09-03 -tól 2020-12-22-ig
Szilveszteri csomagajánlat 2020/2021
2020-08-23 -tól 2022-01-08-ig
Szilveszter
2020-12-23 -tól 2021-01-03-ig
Karácsonyra hangolva
2020-12-23 -tól 2020-12-28-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és nyerje meg a havonta kisorsolásra kerülő 2 éjszakás utalványunk egyikét.