Fertőd bemutatása, turizmusa

Győr és Sopron között, Soprontól délkeletre, a Fertő-Hanság kistájon fekvő, település. Műemlékein, egyébnevezetességein kívül a térség gazdasági és kulturális központja. A város közúton érhető el. A 85. számú közúttól 3 km-re, az osztrák-magyar államhatártól 7 km-re van. A belső út a tóparti települések lakóinak a közlekedésére szolgál. Ugyancsak a Fertő tó köré épített kerékpárút fontos a környék turizmusának.

Mai nevét a magyarországi közigazgatás átszervezése idején kapta, az Árpád-korban még meglévő Villa Ferteud (1234), Villa Ferteu (1265) - Iván, Sajtoskál és Nemesládony között lokalizálható település - után.

1950. május 16-án Eszterháza felvette a Fertőd nevet, majd szeptember 7-én a korábbi Eszterháza, immár Fertőd egyesült Süttörrel. Süttör volt az ősibb település, az oklevelek Süttör nevének változatait őrzik. Eszterháza neve először Esterházy (Fényes) Miklós herceg levelében (1766) olvasható: Schloss Eszterháza, azaz "eszterházai kastély".

A korábbi falu létére, kialakulására a Fertő gyakorolta a leglényegesebb hatásokat. A Fertő medencéjében a hozzá kapcsolódó Hansággal együtt a Keleti-Alpok felgyűrődésével a Bécsi és a Pannoniai törésvonal mentén keletkezett. Akadnak itt szikes puszták, sztyepprétek. A Fertő belseje fokozottan védett terület, a bioszféra-rezervátum jellegű naturzónával együtt.

A város természeti és épített környezete, az Esterházy-kastély és épületegyüttese, a közeli Fertő-Hanság Nemzeti Park, az itt élők vendégszeretete mind-mind külön alkalmat kínál, hogy ellátogasson, s felfedezze Fertőd és környéke látnivalóit, amelyeket 2001. óta a "világörökség" részévé nyilvánítottak. Gyönyörködjön a tájban, csodálja meg történelmi emlékeit, és kikapcsolódásként ismerje meg a táj gasztronómiáját, a különleges ízeket.

Frissítve: 2010. június 01.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.fertod.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Kecske-templom Sopron Templom 25 km távolságra
Tűztorony Sopron Műemlék 25 km távolságra
Storno-ház, Storno-gyűjtemény Sopron Műemlék 25 km távolságra
látnivalók Fertőd és környékén »
Fertőd és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Nyári felfrissülés
2020-06-15 -tól 2020-07-19-ig
Lógasd a lábad!
2020-07-03 -tól 2020-08-19-ig
NYÁRON is Akciós Vakáció
2020-07-01 -tól 2020-08-31-ig
Kedvezményes pihenés
2020-06-09 -tól 2021-05-31-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elfogadom az Adatkezelési feltételeket