Dunakiliti bemutatása, turizmusa

Dunakiliti 8 km-re található Mosonmagyaróvártól. Elnevezésének három lehetséges eredete van. Vagy a török eredetű „kiliti”, azaz kulcs szóból származik, tekinthetünk rá úgy, mint a Duna kulcsára vagy egy Kilit nevű várjobbágy birtoka volt. A harmadik verzió pedig, hogy egy Cilit nevű pápáról nevezték el, aki a falu első kápolnájának védőszentje is volt. A jelentős ipari és agrártermeléssel rendelkező Árpád-kori település a Szigetköz legészakiabb részén fekszik. A falu már a XII. században is létezett, ahol a főutca helyén a Duna medre folyhatott korábban. A falu gyorsan fejlődik, népessége 1840 fő körül jár, sőt 50 telek külföldiek tulajdonában áll. A faluházat felújították és már rendelkeznek könyvtárral és színházteremmel is. A község nevezetességei közé tartozik az 1896-ban ültetett millenniumi tölgyfa. A XIX. század elején a Batthyányiak megvásárolták a birtokot. Battyhyányi-Strattmann László a „szegények orvosa” 6 éves koráig élt itt, az ő édesanyja készíttette a szobrát a pestis 100. évfordulójára. 2003-ban Boldoggá avatták. A kastély iskolaként működik, ahol emlékszobát alakítottak ki a tiszteletükre. 1977-ben Csehszlovákia és Magyarország aláírt egy szerződést a Dunai vízlépcső megépítésére, közös tározó teret akartak kialakítani. 1978-ban elkezdődtek a munkálatok, a cél az volt, hogy Nagymaroson létrehozzanak egy erőművet, ami a vízszintet szabályozta volna.
Az 1989-es rendszerváltás miatt májusban a nagymarosi építkezést teljesen felfüggesztették, hivatkozva az ökológiai egyensúly építkezés általi megbontására. A szlovák fél tovább folytatta és döntöttek a bősi erőmű ideiglenes üzembe helyezéséről. 1992. október 25-én a szlovák fél elterelte a Dunát Rajka és Szab között és megépítették a Duna csatornát, melynek következtében a vízjárás teljesen megváltozott a Szigetközben és a főmederben a vízszint jelentősen lecsökkent. 1995-ben kezdték el a fenékküszöböt építeni, hogy a segítségével a vízszintet tudják szabályozni.
Az aktív pihenésre vágyóknak  a golfot ajánljuk figyelmébe. A Pogány-kastély épületegyüttesét egy 14 hektáros 9 lyukú golfpálya veszi körül páratlan szépségű látványt nyújtva. A golfozást kedvelőket külön álló klubház várja drinkbárral és öltözőkkel. Igény esetén profi golfoktatók segítségével nyílik lehetőség megismerkedni a sporttal, illetve azt magasabb szinten elsajátítani.
Romantikus sétakocsizáson is találkozhatnak a természet szépségeivel, de persze egy kenutúra is tökéletes választás, ha Dunakilitin járnak. Frissítve: 2011. október 13.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.thermal-movar.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Szávíz - Vízicentrum Bősárkány Fürdő és strand 25 km távolságra
Lébény-Szent Jakab Templom Lébény Templom 22.6 km távolságra
Mindenszentek temploma Markotabödöge Templom 25.7 km távolságra
látnivalók Dunakiliti és környékén »
Dunakiliti és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Napi szobaárak főszezonban
2020-06-19 -tól 2020-09-07-ig
Pihentető ajánlat
2020-01-02 -tól 2020-12-31-ig
Gold Napok fürdőbelépővel
2019-01-01 -tól 2022-01-16-ig
Felejthetetlen szigetközi kalandtúra
2020-08-29 -tól 2020-08-31-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elfogadom az Adatkezelési feltételeket