Nyugat-Dunántúl bemutatása

Járjuk be gyalog, kerékpáron vagy vízen az érintetlen természet, a Szigetköz, Fertő-Hanság, a Soproni- és a Kőszegi-hegység, az Őrség vagy a zalai dombok tájait. Kóstoljuk meg a régió jellegzetes ételeit - dödöllét, babstercet, tökös-mákos rétest - és a kitűnő soproni, zalai vagy somlói borokat!

A nyugati határ közelében fekvő régió 3 megyét foglal magában: Győr- Moson- Sopron megyét, Vas megyét és Zala megyét.
A Dunántúl Észak- nyugati részén található tájegységet egykor a Pannon- beltenger borította, majd a feltöltődés következményeként jött létre a Kisalföld, a Szigetköz, a Rábaköz, a Pannonhalmi- dombság, Soproni- hegység, Kőszegi- hegység, úgy mint a Kemeneshát, Vasi- dombság, a Ság-hegy, a Zalai- dombság, vagy a Zalai- dombság legmagasabb pontja a Bezerédi- hegy. A régióban fontos szerepet játszanak a folyók, tavak; nagyobb vízfolyásaink: a Rába, Duna, Zala, kisebb vízfolyásaink: Pinka, Gyöngyös, Répce és az Ikva.

A Római Birodalom idején Pannónia provincia volt, melynek kulturális hatása a mai napig több területen érződik. A föld mélyének páratlan kincse a termálvíz, melynek felfedezése után kialakult a római alapokon nyugvó fürdőkultúra régiónkban. A bor és szőlő kultúrája is az ókorba nyúlik vissza, a mai napig 3 borvidéken őrzik a hagyományokat. Később korokban több nemesi család választotta ezt a területet lakhelyének, így a vidék olyan gyönyörű kastélyokkal büszkélkedhet, mint a fertődi Esterházy- kastély, a nagycenki Széchenyi- kastély, a sárvári Nádasdy- vár, a körmendi, egervári vagy a zalacsányi. A korán polgárosodott régióban Bécshez közeli, kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően a leggazdagabb főúri családok telepedtek le.

Győr- Moson- Sopron megye
A megye kultúrtörténeti emlékekben gazdag, két világörökségi helyszín is található itt. A Fertő-táj, két országot magában foglaló természeti és kultúrtörténeti emlékei vonzzák a turistákat, híres idegenforgalmi üdülőkörzet hazánkban. A Pannonhalmi Bencés Főapátság ezeréves története minden látogatót elbűvöl, szőlő és borkultúra alakult ki a környéken a kedvező klímának köszönhetően. A megye több városa római alapokon nyugszik, valamint átszelte azt a híres Borostyánkő- út, mely az észak- déli kereskedelem összekötője volt. Határőr -vidékként állandó fenyegetettségnek volt kitéve a középkorban, melynek nem csak hátránya, de előnye is volt.

Vas megye
Éghajlata kicsit hűvösebb a hazai átlagnál, de tiszta, jó minőségű levegője miatt kedvelt üdülőkörzetek fejlődtek ki. Sok apró, többségében mesterséges tó található itt, a horgászok kedvelt pihenőhelye. Ősidők óta lakott terület, a megyeszékhely a Római Birodalom idején katonai központ. Jelentős emlék maradt a római korból, a szombathelyi vallástörténeti kincs az Isis- szentély, a megyét észak- déli irányban átszelő Borostyánkő- út mind- mind az elmúlt nagyhatalom emlékeit őrzi. A római kor hangulatát idéző mulatság a minden év augusztusában megrendezésre kerülő Savaria Karnevál, mára már országos rendezvénnyé nőtte ki magát. A jelmezes felvonulást, színházi előadások, rabszolgavásár, a gyermekek részére kalandvár, valamint korabeli ételek- italok egészítik ki.

Zala megye
Az érintetlen természet, az élő népművészet, a falusi vendéglátás, gyógy- és termálfürdők, kirándulási és pihenési lehetőségek, a göcseji táj.
Zala megyében ma is jelentős az állattenyésztés, gyümölcs- és szőlőtermesztés. Magyarország második legerdősebb megyéje. Az ország legjobb minőségű erdei fenyői, bükkfái és tölgyfái ebben a megyében találhatóak. Őz- és vaddisznóállománya elsőrangú, a zalai szarvasállomány világhírű. A megyében töretlenül népszerű sport a vadászat.

Forrás: www.utazunk.hu

Látnivalók Nyugat-Dunántúl

További látnivalók

Nyugat-Dunántúl programok

XVI. Vajda Gergely

XVI. Vajda Gergely

 • Szombathely
 • 2024.Jun.28-án Savaria Szimfonikus Zenekar

Djabe & Steve Hackett

Djabe & Steve Hackett

 • Győr
 • 2024.Aug.09-án Győri Filharmonikus Zenekar

A műsoron Genesis klasszikusok, közös Djabe & Steve Hackett szerzemények, Steve Hackett dalok és Djabe kompozíciók szerepelnek. A formáció fennállásának 22 évére teljesen összeforrott egységes produkcióban egyesíti a különböző alkotóműhelyekben született zenei darabokat.

Szücs Péter Pál: Színházmesék

Szücs Péter Pál: Színházmesék

 • Győr
 • 2024.Sep.26-án Győri Művészeti és Fesztiválközpont

„a titkokat ne lesd meg” – mondja a vers ...mégis mindenki a titkokra kíváncsi...

Parkolójegy

Parkolójegy

 • Fertőrákos
 • 2024.Sep.07-án Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.

Szemenszedett Igazság avagy hazudni tudni kell

Szemenszedett Igazság avagy hazudni tudni kell

 • Körmend
 • 2024.Oct.07-án Körmend Batthyány Örökségközpont 2024

50 év - 50 koncert, Mága Zoltán ünnepi hangversenye

50 év - 50 koncert, Mága Zoltán ünnepi hangversenye

 • Sopron
 • 2024.Jun.14-án Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.

Öreglányok - zenés komédia

Öreglányok - zenés komédia

 • Nagykanizsa
 • 2024.Sep.26-án Liliom produkció

Ray Cooney: Funny Money

Ray Cooney: Funny Money

 • Körmend
 • 2024.Aug.15-án Bánfalvy Stúdió

További programok

Kedvenc akciók

Termál Hotel Vesta Tápiószecső

Szoba félpanzióval

20 300 Ft/fő/éj-től

Termál Hotel Vesta

hotel
 • Kiváló7 Értékelés alapján4.7 / 5
Hotel Ovit Keszthely

Félpanziós ajánlat

24 500 Ft/fő/éj-től

Hotel Ovit

 • még nincs értékelésÚj!
Gunaras Resort SPA Hotel Dombóvár

Nyári lazítás

24 999 Ft/fő/éj-től

Gunaras Resort SPA Hotel

 • Kiváló133 Értékelés alapján4.5 / 5
Hotel Kumánia Kisújszállás

Nyári csobbanás

25 900 Ft/fő/éj-től

Hotel Kumánia

 • 6 Értékelés alapján4.3 / 5

Nyugat-Dunántúl szállások

Gondtalan nyaralás Cák

Hegyalja Apartman

apartman

Gondtalan nyaralás

6 250 Ft/fő/éj-től
 • még nincs értékelésÚj!
Szobaárak Zalaegerszeg

Aquatherma Termálfalu és Kempi...

üdülőközpont

Szobaárak

12 475 Ft/fő/éj-től
 • Átlagos1 Értékelés alapján2.7 / 5
Napi árak Szalafő

Múltidéző Porta népi műemlék h...

vendégház

Napi árak

9 500 Ft/fő/éj-től
 • Kiváló1 Értékelés alapján4.8 / 5
Min. 3 éjszakás csomag Ágfalva

Vadvirág Panzió

panzió

Min. 3 éjszakás csomag

12 067 Ft/fő/éj-től
 • 1 Értékelés alapján3.9 / 5

További szállások

Bejelentkezés