Főoldal » Budapest és környéke régió programok » Budaörs és környéke programok » Százhalombatta programok » XXIV. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

XXIV. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, 2017-08-12 - 2017-08-22 Figyelem! A program lejárt!

XXIV. alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk és Európa egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár”. Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

Három ilyen „árnyékban lévő” település hívott életre (Százhalombatta, Ráckeve, Tököl) egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió - Pest megye déli részének - legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.

1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága (Szigetvári József - Százhalombattáról, Budai Gábor - Ráckevéről és Halász László - Tökölről) egyre nagyobb mértékben hangolta össze a rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.

A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Az elmúlt 23 évben közel 450.000 néző és 102 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 18 ország mutatkozik be.

Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál laknak, melynek következtében szabályszerű népi mozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben milyen nemzetiségű táncost hívhat otthonába a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.

A Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi partnerszervezetének.

A fesztivál legfontosabb hívószavai: 18 ország jelenléte; MOTIVÁCIÓ INSPIRÁCIÓ a nemzetköziség; a hagyományőrzés; a multikulturális események sora; a családi programok; a sajátos, csak itt megtalálható közösségi élmény; a népművészet, zene, tánc; a tárgyalkotók találkozása; a családias hangulat; a magas művészi élmény; a minőség.

Kiknek ajánljuk? Akiket érdekel a hagyományos kultúra, és akik nem csak nézni szeretik, hanem kipróbálni is.

Akik ismerkedni akarnak más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel. Akik szeretik a jó zenét, akik a nap bármely szakában, akár éjszaka is képesek beülni egy jó koncertre, eseményre. Akik kedvelik a pezsgő éjszakai életet, akiknek kisgyermekeik vannak, és szeretnének velük délutánonként családi programokon részt venni, úgy hogy nem kell hazamenni, etetni, a szervezők erre is gondoltak, és biztosítottak helyet a mamáknak és a babáknak. Ajánljuk fiataloknak, középkorúaknak, idősebbeknek, mert mindenkire gondoltunk. Ajánljuk helybélieknek, utazóknak, vándoroknak.

Turisztikai látnivalók: A százhalombattai Régészeti Parkban, Magyarország első szabadtéri őskori Múzeumában a városnak nevet adó „százhalmok”, a Dunántúl legnagyobb halomsírmezője található, a 15 medencés strandfürdő; a csodálatos Duna part; és nem utolsó sorban a „Matrica” Múzeum, amelyben nem matricákat őriznek, hanem: Terek, emberek, évezredek titkait. A Múzeum a város római kori nevét (ejtsd: Mátrika) viseli. Szerb templom és ikonosztáz az Óvárosban, Makovecz katolikus, illetve Finta református temploma a város központjában a Szent István téren.

Szállás: három csillagos, komfortos, kedves szálloda a Hotel Training Százhalombatta

Étkezés: Kiváló pizzériák, és igazi Duna-parti jóféle halászlé, halételes éttermek várják az utazókat.

A városról, látnivalókról: www.szazhalombatta.hu; www.matricamuzeum.hu

NYITÓ- ÉS ZÁRÓCEREMÓNIA

Nyitó: augusztus 14-én 19 órakor, Esőnap: augusztus 15-én; Záró: augusztus 21-én este 19 órakor

A ceremóniák este 19 órakor kezdődnek, a nyitó augusztus 14-én (Esőnap: augusztus 15.) a záró augusztus 21-én. Augusztus 14-én pompázatos tűzijáték koronázza meg a nyitóceremóniát! Egy este beutazhatja a világot, csodálatos kultúrákkal, táncokkal ismerkedhet! Igazi multikulturális csemege!

Ki játszik ilyet?

Nemzetközi gyermekjátszó a Fesztiválsátorban (Rendezvényközpont parkoló). 2017. augusztus 16-19. között minden nap 16 órától 19 óráig. Igazi családi program, ahol a Ramazuri gyermek-színtársulat, táncház, kézművesség, babaringató, és 20 ország legjobb népi játékai és táncegyüttesei várják a gyerekeket, kicsiket és nagyokat! Az év legjobb családi programja!

Táncpanoráma 2017. augusztus 16-19. között esténként 19 órától a Barátság Kulturális Központ színháztermében

Varázslatos esték, ahol alkalmanként négy együttes mutatja be műsorát. Egy este a világ négy különböző országába utazhat el, és ehhez elegendő, ha a Kulturális Központ gyönyörűen felújított nézőterén foglalnak helyet.

Népek bálja 2017. augusztus 15. 20 óra, Szent István tér

Ha nem csak nézni szereti a táncokat, hanem szívesen táncolna külföldi vendégeinkkel, akkor a Népek bálján megteheti. Ezen az estén kilenc ország táncait tanulhatja meg a Fesztiválsátorban.

Ökumenikus szertartás a békéért 2017. augusztus 17. 11 órakor, Szent István templom

A nemzetközi fesztiválok hagyománya az ökumenikus szertartás, amelyre az együttesek országaik népviseletben érkeznek. Az szertartás során vallástól, felekezettől függetlenül együtt énekelnek a résztvevők, mindenki saját vallási énekeiből ad elő néhány dalt, így a szertartás egyben igazi zenei csemege is!

Nyári karnevál 2017. augusztus 18. 23 órakor, Fesztiválklub

Esti vidám, fergeteges jelmezbál valamennyi együttes részvételével a Fesztiválklubban.

Belépés csak jelmezben!

Fesztiváltárlat és kiállítás augusztus 14-től a Barátság Kulturális Központban

A Barátság Kulturális Központ előterében valamennyi együttes érdekes és izgalmas anyagot mutat be országáról, illetve itt látható a nemzetközi népviselet bemutató. A kiállítás a fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető. Idén nemzetközi esküvői népviseletek adják meg e kiállítás egyediségét!

A Barátság Kulturális Központ Galériájában kerül kiállításra XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves pályázat Közép-magyarországi régiós kiállítása.

A kiállítás ideje alatt tagjai tárlatvezetéssel és bemutatózással kedveskednek a látogatóknak.

Summerfest sokadalom

Népi kismesterség-bemutató, népművészeti kirakodó vásár, vásári komédiák, látványosságok, játszóházak, világzene és utcaszínház. Mindez egy helyen, egy héten keresztül: a Rendezvényközpont parkolójában kialakított vásártéren. Az idei fővendég Kádár Ferkó fotószínháza!

Világ Zene és nemzetközi táncház augusztus 16-19. este 19 órától 22 óráig

Minden este négy ország zenei koncertje, nemzetközi és magyar táncház várja az érdeklődőket, a táncolni vágyókat! A nemzetközi tánctanítás mellett mezőföldi, moldvai és kalotaszegi táncokat lehet tanulni.

Fesztiválklub és Folkkocsma augusztus 14-21. között minden éjjel a Barátság Kulturális Központban (Szent István tér) 

Igazi fiataloknak, és még nem öregeknek való éjszakai multikulturális klub, ahol a világzene, a népzene, a diszkózene a táncház együtt adják meg mindenki számára a találkozás, a vidám együttlét lehetőségét, különböző tematikus esteken.

KIEMELT PROGRAMJAINK:

Guča Partyzans Brass Band zenekar koncertje

2017. augusztus 13. vasárnap, 19.30

Fesztiválsátor

Parno Graszt koncertje

2017. augusztus 13. vasárnap, 21.00

Fesztiválsátor

  • Zagyva Banda koncertje

2017. augusztus 15. kedd, 19.00

Fesztiválsátor

  • Zsikó Zenekar koncertje

2017. augusztus 16. szerda, 20.00

Fesztiválsátor

  • Noé Bárkája Zenekar

2017. augusztus 17. csütörtök, 10.30 – Ökumenikus szertartás

Szent István templom

  • Cimbaliband koncertje

2017. augusztus 17.csütörtök, 20.00

Fesztiválsátor

  • A  Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál saját produkciója ŐSBEMUTATÓ

amelyet Kodály Zoltán emlékének tiszteletére VISSZA A GYÖKEREKHEZ

utazás Kodály Zoltánnal a népzene szárnyán címmel

2017 augusztus 18-án 22 órakor a

Szekeres József Konferencia Központban

(2440 Százhalombatta, Szent István tér 3.)

mutatunk be.

A koncertről:

Egy igazán különleges utazásra invitáljuk önöket, amelynek elején hallhatják azokat a dallamokat, melyek inspirálták Kodály Zoltánt.

Ezen művek megírásával mit tett Kodály Zoltán?

Talán a legfontosabb dolgot, átmentette a jövő számára a magyar népzenei értékeket konzerválta szá­munkra azt az egyediséget, amelyet a magyar népzene tud: megtalálja az emberek szívét.

Mi is ezt tesszük ezen az estén. Az eredeti népdalgyűjtést követi a Kodály kórusmű, majd kortárs kollektív improvizációk reflektálnak a gyűjtésre is és az eredeti Kodály darab zenei részleteire is.

Kodály Zoltán pedagógiai és zeneszerzői munkássága mellett megtanított bennünket kórusművei segítségével nemcsak együtt énekelni, hanem közösségként viselkedni, együtt áldozni a zene oltára előtt, így a legnagyobb hibát követnénk el akkor, amikor a koncert folyamán nem kérnénk meg a közönséget, hogy énekeljünk közösen.

Ápoljuk együtt kultúránkat, utazzunk együtt egészen az eredeti népdal forrásától napjainkig a kortárs kollektív jazz improvizációig, majd landoljunk együtt ott, ahonnan elindultunk.

Közreműködnek:

Trió a’la Kodály

A zenekar neve sokat sejtető, hiszen a Trió á la Kodály elsődleges célja a hagyományok ápolása, emel­lett új reflexiókat bemutatni Kodály műveire, amelyek a XXI. századi nézőpontból újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül is a népzenére.

Az interpretációkban teret nyer a kollektív improvizáció is, hangsúlyozva a kiindulópontot adó művek és a zenekar által megfogalmazott új szerzemények élőzenei szövegként való értelmezésének fon­tosságát. A kodályi témákra íródó szerzemények egyben tisztelgést is kifejeznek Kodály munkássága és zenei szelleme előtt.

Oláh Dezső: zongora, Erdő Zoltán: klarinét, tárogató, Tar Gergely: ütőhangszerek

Chorus Matricanus Énekkar

A Chorus Matricanust 1988-ban Strauszné Könözsi Veronika alapította Fiatal Énekesek néven, működésük azóta folyamatos. A „Kiemelt hangversenykórus” minősítésű együttes Százhalombatta egyetlen nőikara.

Az énekkart a zene, a művészetek szeretete, a kulturális értékek iránti elkötelezettség, az egymás irán­ti érdeklődés és figyelem kovácsolta közösséggé. A város zenei életében végzett kimagasló művészi teljesítményük elismeréseként “KULTÚRÁÉRT” díjban részesültek 1995-ben.

1989-től Európa számos országában koncerteztek, nemzetközi és hazai fesztiválon szerepeltek sikerrel. Repertoárjukon egyházi, világi és kortárs művek szerepelnek, de szívesen tesznek kirándulást a kön­nyedebb műfajok irányába is. Többször felléptek neves előadóművészekkel, kamara- és szimfonikus zenekarokkal.

2009-től művészeti vezető: Fűri Anna

Kaszai Lili

Táncosként a Jászság Népi Együttest erősítette, énekesként pályáját a Váci Konzervatóriumban alapozta meg. A Fölszállott a páva szólótáncos kategória győztese, párjával Fundák Kristóffal. A Beshodrom együttes énekese, kitűnő táncoktató, koreográfus ízig vérig folklorista. 

  • Szalonna és Bandája koncertje

2017. augusztus 18.péntek, 20.00

Fesztiválsátor

  • Tárkány Művek koncertje

2017. augusztus 19.szombat, 20.00

Fesztiválsátor

INFO JEGYVÁSÁRLÁS ÉS PROGRAMOK:

www.summerfestbatta.hu ; www.baratsagkk.hu

Jegyek vásárolhatók a Barátság Kulturális Központ pénztárában, 2440 Százhalombatta, Szent István tér 5.

Bővebben »
Szálláshelyek és akciók a(z)
XXIV. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár program közelében, Százhalombatta városában

Belépőjegy: INFO JEGYVÁSÁRLÁS ÉS PROGRAMOK:
www.summerfestbatta.hu ; www.baratsagkk.hu
Jegyek vásárolhatók a Barátság Kulturális Központ pénztárában, 2440 Százhalombatta, Szent István tér 5.
E-mail: forras@mail.battanet.hu
Weboldal: http://summerfestbatta.hu/
Telefonszám: 06/23-358-973
A program szervezője a változtatás jogát fenntartja.
Frissítve: 2017. augusztus 09.
E-mail cím: forras@mail.battanet.hu
Telefonszám: 06/23-358-973
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: info@summerfest.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: bkk.sumegik@mail.battanet.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.


Szálláshelyek és akciók a(z) közelében, Százhalombatta városában »

Látnivalók a környéken (30 km)
Római Katolikus Templom Tököl 3.9 km távolságra
Patriots paintball Tököl 4 km távolságra
Ziti Cukrászda Tököl 4.5 km távolságra
látnivalók Százhalombatta és környékén »
programok Százhalombatta és környékén (30 km)
TrackFest - Majka & Curtis / Horváth Tamás / BSW Budapest 18.6 km távolságra 2018-07-27 - 2018-07-27
D. Nagy Lajos - Volt egyszer egy IFIPARK Budapest 19.3 km távolságra 2018-08-03 - 2018-08-03
Völgyesi Gabi - Unique akusztik „20 év dalai” Budapest 20.9 km távolságra 2018-08-09 - 2018-08-09
Százhalombatta aktuális programjai
Ég és föld között – A Biblia a magyar képzőművészetben Budapest 19.3 km távolságra 2017-10-15 - 2018-10-14
3D galéria Budapest Budapest 20.4 km távolságra 2017-11-01 - 2018-11-01
Dinner & Cruise Élő zenével Budapest 20 km távolságra 2017-11-13 - 2018-12-30
Százhalombatta és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Green events rendezvényszervezés Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat