Újra megnyitja kapuit a Siklósi Vár, 2011-05-27 - 2011-06-27 Figyelem! A program lejárt!

Elkészült a Siklósi Vár részleges felújításának I-II. szakasza, mely az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Program által támogatott „Megújuló vár a Tenkes alján” c. projekt illetve a Dél-Dunántúli Regionális Operatív Program által támogatott „Siklós-Mohács turisztikai tengely” c. pályázat keretében valósult meg.

Még 2002-ben indult el az a komplex városfejlesztési program, melyet Siklós városa Dr. Marenics János polgármester vezetésével, szakértők bevonásával folyamatosan, több lépésben valósít meg. A Siklósi Vár műemléki helyreállítása és idegenforgalmi hasznosítása annak a Tenkes-tervnek a része, amely meghatározta azokat a fejlesztendő területeket, amelyek a leghatékonyabban járulnak hozzá a város fejlődésének dinamizálásához.

A program első eleme a vár keleti és déli szárnyának műemléki helyreállítása, meglévő kiállítóterek felújítása, új kiállítások létrehozása, melyre az önkormányzat a Norvég Alapból 808.586.925 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. A beruházás 2011. április 30-án készült el.

A program második eleme a Dél-Dunántúl Operatív Programból valósul meg, melynek keretében került sor a látogatási útvonalak fejlesztésére, a várkápolna műemléki helyreállítására. Ehhez a programhoz tartozik egy modern látogatóközpont kialakítása, mely várhatóan 2011. júniusában valósul meg.
Az európai uniós forrásból támogatott projekt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságával illetve Mohács város Önkormányzatával közös konzorciumban jött létre. Összesen több, mint 1 Mrd Ft-os támogatásból megvalósuló fejlesztés komplex turisztikai termékcsomagok kialakítását célozza. A Siklós-Mohács Élményút elnevezésű program új megközelítésben tárja a látogatók elé a török hódoltság korához kapcsolódó vonzerőket a dél-baranyai régióban. Az élményút kulturális és gasztronómiai élmények egész sorát tárja a régióba látogatóknak – az útvonal elemei – Siklósi Vár, Mohács Történelmi Emlékhely, Mohács Szőlőhegy, Mohács Duna-parti – aktív turizmus.

A vár ünnepélyes keretek közötti átadására május 26-án az esti órákban került sor. Ezzel biztosítottá vált, hogy a közel másfél évig zárva tartó műemlék hamar visszakerüljön az idegenforgalmi vérkeringésbe. Ágyúlövések sora és Inhoff Ede által megszólaltatott trombitaszó jelezte a rendezvény kezdetét. Dr. Marenics János, Siklós város polgármestere beszéde után Tállai András önkormányzati államtitkár és Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő is köszöntötte a vendégeket. Mivel a pályázati önerő biztosításához állami forrás is érkezett, ezért még nagyobb öröm volt számunkra Tállai Úr jelenléte.
A program hangulatát fokozta a Dolce Hegedűegyüttes játéka, és Mészáros Árpád Zsolt előadása, akit a közönség a már jól ismert Tenkes kapitánya musical Buga Jakabjaként ismer.
Rendezvény egyik fénypontjaként Balikó Tamás várkapitány hivatalosan is átvette a Siklósi Vár kulcsát, mely azt jelképezi, hogy május 27-től ismét látogatható a Siklósi Vár, melynek programkínálatát történelmi, festészeti, képzőművészeti, megújult állandó és időszaki kiállítások, szórakoztató programok, komoly- és könnyűzenei koncertek, nyári színházi előadások, hőspróbák színesítik.
Siklós Város Önkormányzata és a Bayer Center Kft. részéről a projektben résztvevő kollégáknak és partnereknek munkájuk elismeréseként okleveleteket adtak át.

A hangulat fokozásaként a Siklósi Borbarátnők ízletes siklósi borokkal és pogácsával kínálták a vendégeket.

Ez a nap városunk egyik legkiemelkedőbb eseményé, amely reményeink szerint biztosítja, hogy az ország védelmében épült falak a megújulást követően a kultúra bástyájává váljanak.

Bővebben »
Szálláshelyek és akciók a(z)
Újra megnyitja kapuit a Siklósi Vár program közelében, Siklós városában

Telefonszám: +36/72/579-427
A program szervezője a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: Siklósi Vár
Frissítve: 2011. május 27.
Telefonszám: +36/72/579-427
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.


Szálláshelyek és akciók a(z) közelében, Siklós városában »

Látnivalók a környéken (30 km)
Fontányi Borászat Csukma dülő 1.8 km távolságra
Tollas Pince Csukma dülő 2.2 km távolságra
Domus Mariae Zarándokház Máriagyüd 3.2 km távolságra
látnivalók Siklós és környékén »
programok Siklós és környékén (30 km)
Gyöngyből készült virágok birodalma kiállítás Pécs 19.8 km távolságra 2018-09-22 - 2018-09-30
Sörtúra Steam Craft kézműves sörfőzde látogatás Pécs 19.3 km távolságra 2018-05-24 - 2018-12-31
Pécsi Balett - Rómeó és Júlia Pécs 20.3 km távolságra 2018-09-27 - 2018-09-27
Siklós aktuális programjai
Sörtúra Steam Craft kézműves sörfőzde látogatás Pécs 19.3 km távolságra 2018-05-24 - 2018-12-31
Gyöngyből készült virágok birodalma kiállítás Pécs 19.8 km távolságra 2018-09-22 - 2018-09-30
Pécsi Balett - Rómeó és Júlia Pécs 20.3 km távolságra 2018-09-27 - 2018-09-27
Siklós és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat