Szelídgesztenyés, Zengővárkony

Természeti érték Természeti érték


Forrás: Ezerszinű Baranya
A híres zengővárkonyi szelídgesztenyés különösen júniusi virágzásakor nyújt felejthetetlen látványt.

Az eredetileg 28 hektáros terület egy része pusztulásnak indult. A szelídgesztenyés erdő nagyobbik, keleti tömbjében az 1970-es években történet nagyobb pusztulás. De a Közmegye és más határrészekben azonban tovább virul a mediterrán fa. Szeptember-október a gesztenyeszüret időszaka. Eredetéről számos feltételezés maradt fenn: egyesek szerint őshonos, mások idetelepített kultúrnövénynek tartják.

Az eklézsia feljegyzéseiben az áll, hogy 1792-ben több olyan 85-90 esztendős öregember élt Zengővárkonyban, akiknek "ötöd ízig való attyok" is várkonyi lakos volt. Az öregek szerint a gesztenyést a várkonyi magyarok telepítették. A jelzett időben legalább 400 éves fákat találtak. Ebben a szép erdőben, a Pécsváradra vezető úthoz közel nyugszik, végső akarata szerint, Rockenbauer Pál (1933-1987) biológus, természetvédő, számtalan útikönyv, természetfilm, többek között a Másfél millió lépés Magyarországon című honismereti tv-filmsorozat készítője.

A látványos júniusi virágzási időszak mellett a szeptemberi és az októberi gesztenyeszüret ideje vonzza a látogatókat Zengővárkonyra.


 

 


Bejelentkezés