Kis-Balaton Ház, Zalavár

Kis-Balaton Ház További képek

Forrás: www.nyuduvizig.hu
A millennium évében Zalavár - Várszigeten nyitotta meg kapuit a Kis-Balaton Ház, amely bemutatja a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer természeti értékeit, a Balaton vízminőségének védelmében betöltött szerepét, szemléleti a térség történeti és néprajzi vonatkozásait, értékeit.

A vízvédelmi teremben a víz sokféleségét láttató vízkiállítás, valamint a mikroszkopikus élőlények is helyet kaptak. A tablók három nyelven (magyar, angol, német) adnak tájékoztatást a Kis-Balaton szükségességéről, a vízvédelmi rendszer műszaki megvalósításáról. A szintén itt látható Sajdik Ferenc kedves karikatúrája információt nyújt a tápláléklánc körforgásáról.

A kiállító terem elején, a kis fahídnál régészeti feltárással megnyitott sírhelyek, majd Karoling-kori gazdasági épület belső szerkezete látható. Zalavár és környezetének történelméről a középkori várak hangulatát idéző helyben de a mai kornak megfelelő technikai eszközök felhasználásával tájékozódhat a látogató. A víz alatti állatvilágot egy „akváriumba” lépve, vetített filmmel tettük láthatóvá. Tovább haladva az érdeklődők a nádi élet sajátos eszközeivel, tárgyaival ismerkedhetnek meg. Szkok Iván festőművész képei pedig a természetet varázsolják elénk. Természetesen a kiállításban helyet kapott Fekete István és az elmaradhatatlan Tüskevár is. Továbbsétálva a "sötétség leple alatt" ismerkedhet meg a látogató a mocsárvilág fényeivel, hangjaival, illatával.

A „moziban” filmek által nyerhet bepillantást a látogató a Kis-Balaton varázslatos világába.

Az emeleten dioráma segítségével mutatják be a téli és nyári berek élővilágát, az ide felvezető lépcső már maga is különleges élményt nyújt. A dioráma melletti termet alkalmassá tették az ide érkező gyerekcsoportok számára a látottak megbeszélésére, rajzolásra.

A Kis-Balaton Ház és a Szent István kápolna közötti területen vízi játszótér épült, mely több részből áll. A központi helyet a „vizes” rész foglalja el, ahol a víz útját, erejét, felhasználhatóságát láthatják játékos formában a gyerekek. A pihenőkkel, szép környezetben készült „hagyományos” játékok várják a kisebb és nagyobb korosztályt egyaránt.

A Kis-Balaton Házban kerékpárok kölcsönzésére is lehetőség van.


Kirándulóhely Kirándulóhely Kiállítás Kiállítás

Nyitvatartás

A Kis-Balaton Ház nyitva tartása 2022-ben: március 12-től október 31-ig: 9-12 óráig, 13-18 óráignovember 2-től 15-ig: 9-12 óráig, 13-17 óráig Szünnapok: hétfőnként és november 1-én, kivéve:ünnepnapokon (Húsvét és Pünkösd hétfő) és március 14-én (pihenőnap áthelyezés)

Elérhetőségek

Cím: Zalavár, Zalavár, Vársziget utca 2.
Térkép
Forrás: www.nyuduvizig.hu
Frissítve: 2022-05-18 17:47:29

Látnivalók a környéken

Kis-Balaton Bemutatóház

Kis-Balaton Bemutatóház

  • Zalavár

A Kis-Balaton Ház a Zalavár-Zalaszabar összekötő út mellett található. A zárt természetvédelmi területen lévő Kis-Balaton bemutatása kapott itt helyet. A központ építésével nemcsak a KBVR természeti é...

Kis - Balaton Tájvédelmi Körzet

Kis - Balaton Tájvédelmi Körzet

  • Zalavár

Védett állatok. Védett növények.

Bazilika Romjai

Bazilika Romjai

  • Zalavár

Kis-Balaton Ház

Kis-Balaton Ház

  • Zalavár

A millennium évében Zalavár - Várszigeten nyitotta meg kapuit a Kis-Balaton Ház, amely bemutatja a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer természeti értékeit, a Balaton vízminőségének védelmében betöltött sz...

További látnivalók

Kedvenc akciók

Párizs Garden Apartments Debrecen

Húsvét

25 450 Ft/fő/éj-től

Párizs Garden Apartments

apartman
  • 1 Értékelés alapján4.4 / 5
Alfa Hotel és Wellness Centrum Miskolc-Tapolca

Kedvezményes Nyári vakáció

23 513 Ft/fő/éj-től

Alfa Hotel és Wellness Centrum

  • 5 Értékelés alapján4.1 / 5
Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

Húsvét a Bonvitalban

28 299 Ft/fő/éj-től

Bonvital Wellness & Gastro Hotel

  • 1 Értékelés alapján3.9 / 5
Hotel Napfény Zalakaros Zalakaros

Előfoglalási kedvezményes félp...

16 958 Ft/fő/éj-től

Hotel Napfény Zalakaros

  • 7 Értékelés alapján4.1 / 5

Bejelentkezés