Zalakomári Madárrezervátum Természetvédelmi terület, Zalakomár

Zalakomári Madárrezervátum Természetvédelmi terület További képek

Forrás: https://www.bfnp.hu/hu/tajvedelmi-korzetekrol/zalakomari-madarrezervatum-tt-hu
A Zalakomári Madárrezervátum TT 1976 óta országos védelem alatt áll. A védelmi rendeltetés egyik legfontosabb célja a fokozottan védett, és a 70-es években a mainál még jóval ritkább rétisas (Haliaetus albicilla) fészkelésének biztosítása volt.

A rezervátum nagy része többszörös természetvédelmi besorolás alá esik.

Mintegy 2144 ha kiterjedésben borul az országos védettségű területek tágabb környezetére a Csörnyeberek Natura 2000 terület (HUBF20050).

Ezen belül találjuk meg a mintegy 283 ha kiterjedésű Zalakomári Madárrezervátum Természetvédelmi Területet. A TT-n belül pedig egy speciális védelmi funkcióval rendelkező erdőrezervátumot, a Csörnyeberek Erdőrezervátumot különíthetünk el, amelyből a 25,4 ha nagyságú központi ún. magterület fokozottan védett országos jelentőségű védett terület is egyben.

A különféle védettségi kategóriák egymásba ágyazottsága biztosítja, hogy a megóvni kívánt élőhelyek tágabb környezetében környezettudatos, fenntartható mezőgazdálkodás folyjék, továbbá, hogy az érzékeny erdei életközösségek fennmaradása speciális védelemmel is biztosított legyen. Az erdőrezervátum területén a természetes erdei folyamatok minden emberi beavatkozástól mentesen történhetnek.


A három védettségi státuszra egyre szigorodó törvényi korlátozások vonatkoznak. Általában elmondható, hogy a NATURA2000 területen a természetközeli mezőgazdasági művelési gyakorlat előírások szerint folytatható, de a területen tömegsport rendezvény, motorsport rendezvény, művelési ág váltás stb. csak a természetvédelmi hatóság engedélyével történhet.

A védett területen a gazdasági tevékenység csak a természetvédelmi célokkal összhangban folyhat, míg az erdőrezervátum fokozottan védett magterületén semmilyen gazdasági tevékenység nem folytatható (kivéve nem intenzív vadgazdálkodás).


Az erdőterület jelentős része a ma már hazánkban ritka égeres láperdő, amelyet a területen átfolyó Miháldi-patak éltet. A terület legmélyebb részén égerest, éger-kőris láperdőt találunk, amelyek december és június között vízben állnak. A lábas éger- és kőrisfák tövén helyenként gazdag páfránynövényzet díszlik, elsősorban a tőzegpáfrány jellemző, kísérőként előfordul a szálkás pajzsika és a hölgypáfrány is. A nyíltabb részeken, a tavaszi vizekben békaliliom virít, míg a szűken vett Csörnye-berek láperdő aljnövényzetét buja, nyakig érő magassásos növényzet alkotja.


A terület tartós vízborítottságának fenntartását az 1994-ben létesített zsilip is segíti, amely az átfutó vizet a Zala-Somogy határárokba való betorkollás előtt visszafogja.


A magasabb térszíneket idős kocsányos tölgyesek, gyertyános-tölgyesek természetszerű állományai borítják. Ezekben a vegyes fafaj összetételű és koreloszlású erdőkben gyakori a kora tavasszal virágzó védett farkas boroszlán, a hóvirág, odvas keltike és medvehagyma. A ritka növénytársulás mellett a terület igazi értékét a rendkívül ritka madarak fészkelése jelenti, ezek közül is kiemelkedik a rétisas, fekete gólya és fekete harkály.


A Natura 2000 terület kijelölésekor a jelölő fajok a szarvasbogár, a vöröshasú unka, a közönséges tarajos gőte és a nagyfülű denevér voltak. A láperdőben mocsári teknőssel és vízi siklóval is találkozhatunk.


Természeti érték Természeti érték

Elérhetőségek

Cím: Zalakomár, Csörnyeberek
Térkép
Tel.:+36-87/555 260
E-mail: bfnp@bfnp.hu
Forrás: https://www.bfnp.hu/hu/tajvedelmi-korzetekrol/zalakomari-madarrezervatum-tt-hu
Frissítve: 2020-11-26 11:20:27

Látnivalók a környéken

Szentháromság templom

Szentháromság templom

  • Zalakomár

A ma műemlékvédelem alatt álló templom 1772-ben épült barokk stílusban. Szabadon álló, keletelt, egyhajós, kosáríves szentélyzáródású templom. Tornya a nyugati homlokzat előtt áll, sekrestyéje a szent...

Zalakomári Madárrezervátum Természetvédelmi terület

Zalakomári Madárrezervátum Természetvédelmi terület

  • Zalakomár

A Zalakomári Madárrezervátum TT 1976 óta országos védelem alatt áll. A védelmi rendeltetés egyik legfontosabb célja a fokozottan védett, és a 70-es években a mainál még jóval ritkább rétisas (Haliaetu...

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, Kis-Balaton

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, Kis-Balaton

  • Zalakomár

Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája, piknikezőhely, kiállítás, mesélő sétaút.

További látnivalók

Kedvenc akciók

Párizs Garden Apartments Debrecen

Húsvét

25 450 Ft/fő/éj-től

Párizs Garden Apartments

apartman
  • 1 Értékelés alapján4.4 / 5
Alfa Hotel és Wellness Centrum Miskolc-Tapolca

Kedvezményes Nyári vakáció

23 513 Ft/fő/éj-től

Alfa Hotel és Wellness Centrum

  • 5 Értékelés alapján4.1 / 5
Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

Húsvét a Bonvitalban

28 299 Ft/fő/éj-től

Bonvital Wellness & Gastro Hotel

  • 1 Értékelés alapján3.9 / 5
Hotel Napfény Zalakaros Zalakaros

Előfoglalási kedvezményes félp...

16 958 Ft/fő/éj-től

Hotel Napfény Zalakaros

  • 8 Értékelés alapján4.2 / 5

Bejelentkezés