Vizsolyi református templom, Vizsoly

Az Árpád-kortól jelentős település temploma román kori eredetű gótikus épület, egyike legbecsesebb műemlékeinknek. A kőfallal övezett templom kis hajójához keskenyebb és alacsonyabb, dongaboltozatos szentélytér, kórus és ehhez még keskenyebb, negyedgömb boltozattal fedett, félkörös apszis kapcsolódik, a szélesebb hajóval és a toronnyal egy évszázaddal később, a XIV. században egészítették ki. E részekből tevődik össze az eltérő magasságú nyeregtetőkkel és az apszis félkúpjával fedett, lépcsőzetesen tagolt festői épület-együttes. Falain félköríves és csúcsíves ablakok nyílnak, zömök tornyát lőrések és gótikus mérműves ablakok tagolják, az apszis külső felületét csúcsíves fülkék sora élénkíti.

A templom belsejét értékes XIII-XV. századi freskók díszítik.
Így az apszisban Krisztus születése és a háromkirályok jelenete látható (13.sz.),a régebbi hajószakasz boltsüvegeibe szentek képeit festették, az oldalfalra pedig Krisztus szenvedését (1400 körül). A nagyobb hajószakasz 15. század első feléből származó freskóin többek között a Szent László-legenda, a Kálvária-jelenet, az angyali üdvözlet, Mária és Erzsébet találkozása, valamint Krisztus születése látható.
A diadalív egyik oldalát Szent Kristóf díszíti, a másik oldalon Szent Györgyöt látjuk a sárkánnyal.

A Vizsolyi Biblia
A reformáció korának talán legjelentősebb szellemi és nyomdatechnikai teljesítménye,az első teljes nyomtatott magyar nyelvű Biblia teszi Vizsolyt ismertté, híressé.
A Vizsolyi (vagy Károlyi) Bibliát a híres abaúji bortermelő mezővárosban, Göncön és környékén fordította le az 1580-as évek második felében az "egy néhány jámbor tudós atyafiakból álló fordítói kampánia", amelyet Károli Gáspár Gönci prédikátor, Kassa-völgyi esperes irányított. A kézirat lapjait nem kisebb ember hordta gyalogosan Göncről a vizsolyi nyomdába, mint az ott diákoskodó, később híres zsoltárfordító és szótárkészítő Szenci Molnár Albert. Kinyomtatása Vizsolyban történt: a református templommal szemközt állt az a sekrestye, amelyben Mantkovits Bálint tipográfus és nyomdászmester vezetésével elkészült a Könyv. Terjedelme 2412 lap, súlya 5 kg, az első kiadás 52 példány.

  

 

 

Templom Templom

Nyitvatartás

ápr.15-től - okt.23.-ig 9:00 - 11:30 és 12:30 - 17:00 okt.24-től - nov.15-ig és márc.15-től - ápr.15-ig 9:30 - 11:30 és 12:30 - 16:00 nov. 15.től - márc.15-ig csak telefonos bejelentkezés alapján.

Elérhetőségek

Cím: Vizsoly, Szent János u. 123.
Térkép
Tel.:46/587-512
E-mail: vizsolyref@t-online.hu
Forrás: www.hejce.hu
Frissítve: 2009-11-16 20:49:08

Látnivalók a környéken

Mézmúzeum

Mézmúzeum

  • Vizsoly

A Mézes Gergő Méhészete Vizsolyban, Magyarország egyik legszebb helyén, mézkóstolóval és méhészeti bemutatóval várja látogatóit. A program során nem csak a méhek világával ismerkedhetnek meg, de végig...

Református Templom

Református Templom

  • Vizsoly

Vizsolyi Református templom - románkori szentélyrész épült a XII/XIII. század fordulóján. Gótikus hajója XIV. század elején, tornya a XIV. sz. végén. Korabeli freskóit 1940-1986 közt restaurálták. A t...

Görög Katolikus Templom

Görög Katolikus Templom

  • Vizsoly

A templom műemlék jellegű. Külön figyelmet érdemel: szószék, gyertyatartók, oltár, ikonosztáz.

További látnivalók

Kedvenc akciók

4 Évszak Erdei hotel Mátrafüred

Szobaárak reggelivel

32 200 Ft/fő/éj-től

4 Évszak Erdei hotel

  • még nincs értékelésÚj!
Gunaras Resort SPA Hotel Dombóvár

Őszi Varázs

19 998 Ft/fő/éj-től

Gunaras Resort SPA Hotel

  • Kiváló196 Értékelés alapján4.5 / 5
Prémium Hotel Panoráma Siófok

Szilveszteri csomag 2022.12.30...

42 950 Ft/fő/éj-től

Prémium Hotel Panoráma

  • 40 Értékelés alapján4.3 / 5
Hotel Kapitány Wellness Sümeg

Őszi szünet

29 900 Ft/fő/éj-től

Hotel Kapitány Wellness

  • Kiváló68 Értékelés alapján4.5 / 5

Bejelentkezés