Villányi Templom-hegy, Villány

Természeti érték Természeti érték


Forrás: Ezerszínű Baranya, foek.hu

A közel kelet–nyugati irányultságú Villányi-hegység Magyarország egyik geológiai, növény- és állattani, valamint tájképi és kultúrtörténeti értékekben leggazdagabb területe (elég csak Harkányra, Siklósra, a villányi borra, vagy a Szársomlyó védett természeti értékeire gondolni). A Villányi-hegység legkeletibb részén emelkedő Villányi-templomhegyet elsősorban őslénytani leletei tették híressé. A templomhegy mészkőalapja a földtörténeti középkorban, a jura és a kréta időszakában ülepedett le az akkor itt hullámzó tenger aljára.

A villányi Templom-hegy valamikor kőbánya volt, védetté nyilvánítását az ott található kövületeknek és őslénytani maradványoknak köszönheti. 1910 óta folyó geológiai kutatásoknak köszönhetően a terület 1989-től védett. A jura kori ammonites kövületek mellett az egyedülálló érétkű pliocén- pleisztocén kori gerencesek helyenként ma is fellelhető megkövült maradványai teszik rendkívül értékessé ezt a területet. A középidőszak tengereit élvező ammoniteszek meszes vázait fedezték fel a Villányi- hegység mészköveiben.

A hegy tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a környékre.

A Templom-hegy vörös színét az ammoniteszekben megtalálható vasoxidtól kapta. A néhány milliméterestől a 30 cm-es átmérőig terjed a mészváz leletek mérete. A templom- hegy 3 hektár területű, ebből 2 hektár országosan fokozottan védett természetvédelmi terület.

A védett terület nagysága: 3,2 hektár, ebből fokozottan védett 2,2 hektár.
Elhelyezkedés: A védett terület Villány határában található.
Látogatás: A védett terület a tanösvényen szabadon bejárható.
Kezelő: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság


További szállások

Látnivalók a környéken

Jammertal Borászati Élményközpont

Jammertal Borászati Élményközpont

  • Villány

A Jammertal-dűlő a villányi borvidék kapuját képezi, és kiválóan termő szőlőültetvényeknek ad helyet, nevét a török hódoltság idejéből eredeztetik. <br> Vele szemben épült a 2006-ban átadott Jammertal Borászati Élményközpont, mely Európa egyik legnagyobb és legszebb borháza. A 2100 négyzetméter alapterületen fekvő létesítmény azonban jóval többet kínál egy látványos borháznál, szolgáltatásaival, programjaival is a borvidék méltó kiindulópontjává válik.<br> A kétszintes épület két külön világba hív: míg a felső része a XXI. századi letisztultság és modernitás jegyében készült, az alsó szint egy középkori lovagvár helyszínére kalauzol.<br> A kóstolóhelyek között elegáns sommelier termeket, pazar kilátású panorámateraszt és kandallós klubszobát is találunk, a teljes gasztronómiai élményről pedig első osztályú séf és személyzete gondoskodik. <br> A Jammertal étterme XXI. századi letisztultságot és eleganciát tükröz. A magyaros ízek legjavát nemzetközi köntösben kínáló fogásokhoz több tucat prémium borból választhatja ki mindenki a számára leginkább hozzá illő tételeket.<br> Sommelier szobák <br> A két, art deco stílusú kóstoló szoba egyedülálló élményt nyújt. A borok kóstolásának hangulatát ételeink ízével emeljük. Az eseményeknek helyet adó teret maximálisan 8 fős kiscsoportoknak ajánljuk. <br> Lovagterem / Kazamata <br> A 6 méter belmagasságú, különleges hangulatú, minden XXI. századi kényelemmel berendezett 270m2 alapterületű lovagterem egy időben akár 200 vendéget is képes magas színvonalon kiszolgálni. <br> Borbár <br> Az épületbe érkezők a borbárunkban ismerhetik meg a ház széles borkínálatát. A nagyobb társaságoknak is alkalmas helyiségben könnyed, laza hangulatban fogyaszthatják el a kiválasztott borokat. A kiválasztáshoz kívánság szerint segítséget is adunk. <br> Lounge <br> A lounge terem a Jammertal origója. Vendégeink a házba lépve ebbe a helyiségbe érkeznek elsőként és innen távoznak majd. A helyiségben welcome drink várja a látogatókat, aminek elfogyasztása közben információkat szerezhetnek az élményközpont termeiről, szolgáltatásairól. Egy gőzölgő kávé mellett, az ingyenes wifi használatával még az üzleti levelek áttekintése is kellemesebb hangulatban telhet itt el. <br> Klubszoba <br> Kisebb társaságok szerezhetnek különleges pillanatokat, ha átadják magukat a kandalló tűzropogásának finom zajával átjárt klubszoba hangulatának. A szűk társaságban elfogyasztott bor egy ilyen egyedi milliőben tud igazán érvényesülni. Vendégeink a bőr fotelekben, díványokon elnyújtózva élvezhetik a társalgás és az ízek örömeit. <br>

További látnivalók

Bejelentkezés