Velencei-tó, Velence

Velencei-tó További képek

Forrás: www.itthon.hu

Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava. A Velencei-hegység előterében, a Balaton tektonikus árkának folytatásában terül el. Hossza 10,8 km, átlagos szélessége 2,3 km (Dinnyés és Pákozd között 3,5 km), területe 26 km2. A víz átlagos mélysége 1,9 m, de Agárd-Hosszútisztásnál és a velencei kajak-kenu pályánál 3-3,4 m.

A Velencei-tó viszonylagosan sekély vizét a kialakulásának köszönheti: még jócskán a történelem előtti - több tízezer évvel ezelőtti - időkre tehető, amikor a terület lesüllyedését a mélyebb részek fokozatos víz alá kerülése követte. A kis vízszint a nádas-sásos növényzet térhódításának kedvezett, mely még ma is uralja a tó arculatát. A part menti és a belsőbb területek nádrengetetge egy érintetlen világot sejtet, s bár a valamikori Velencei-tó - mely ugyanitt, a Velencei-hegység lábánál nyújtózott -, sokkal nagyobb volt, a harmadakkora mai víz is őriz értékeket, ha csak a tó nyugati végében található természetvédelmileg védett madárrezervátumra gondolunk.

Az északi oldalon található az ugyancsak sokat látogatott Szúnyog-sziget, mely egy délutáni-esti horgászatra kíválóan alkalmas hely. Az összefüggőbb nádasok általában sekélyebb vizeket rejtenek, de ott is ráakadhatunk egy-egy mélyebb tisztásra, ám ha mégsem, akkor is érdemes egy-egy akár találomra is bevetni a horgokat. A part menti szakaszok sok helyütt a fenekezésnek kedveznek csak, mivel igen távoli dobásokkal lehet csak elérni ígéretes vizet, de a kikötők és egyéb műtárgyak menti vízterületek - mólók, hullámfogók - mind-mind hirtelen mélyülők, és közvetlen a szegély zónai horgászatra is lehetőséget adnak.

A nyílt vizek közül leginkább ismert Nagy Tisztáson lelhetünk rá egy viszonylag magasabb vízoszloppal borított árokra, mely sokat ígérhet - leginkább a süllőzők számára. A Velencei-tó sok és sok féle halnak otthona.

A legendás "velencei-tavi" dévérek mára már nem annyira legendásak, de nyár előtt azért még a nagyjából szedegethetünk - nyárra maradnak a kicsik. S hogy a ragadozók is jó eséllyel csalhatók horogra, azt a rendszeresen itt horgászók tanusítják, már persze akik süllőt, vagy csukát hajtanak. Mindkettő rablóhalunk megél a tóban, mellettük a harcsák kevesebb szerephez jutnak, de ők is megtalálhatóak.


Természeti érték Természeti érték

Elérhetőségek

Cím: Velence,
Forrás: www.itthon.hu
Frissítve: 2022-04-26 12:52:02

Látnivalók a környéken

Velence Vizi Vár

Velence Vizi Vár

 • Velence

Színvonalas, fizetős strand. Homos és füves part, sportpályák, gyermekeknek kijelölt fürdőzőhely, vízibivikli bérlési lehetőség.

Velencei-tó

Velencei-tó

 • Velence

Velencei Madárrezervátum TT

Velencei Madárrezervátum TT

 • Velence

A "Nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékébe" bejegyzett védett terület (ún. Ramsari terület).

Vörösmarty-présház

Vörösmarty-présház

 • Velence

A község fölött húzódó dombhát déli lejtőjén emelkedik a Vörösmarty-présház. A nádfedeles egyszerű épület hajdan a költőé volt. Teraszáról szép kilátás nyílik a Velencei-tóra.

Venezia, Italia

Venezia, Italia

 • Velence

Molla Szadik sírja

Molla Szadik sírja

 • Velence

Molla Szádik (más néven Csagatai Izsák vagy Molla Iszhák) tatár-üzbég származású muszlim vallástanító, a Magyar Tudományos Akadémia egykori altisztje.

Cserje utcai Fizetős Strand

Cserje utcai Fizetős Strand

 • Velence

Füves strand

További látnivalók

Kedvenc akciók

4 Évszak Erdei hotel Mátrafüred

Szobaárak reggelivel

32 200 Ft/fő/éj-től

4 Évszak Erdei hotel

 • még nincs értékelésÚj!
Gunaras Resort SPA Hotel Dombóvár

Őszi Varázs

19 998 Ft/fő/éj-től

Gunaras Resort SPA Hotel

 • Kiváló196 Értékelés alapján4.5 / 5
Prémium Hotel Panoráma Siófok

Szilveszteri csomag 2022.12.30...

42 950 Ft/fő/éj-től

Prémium Hotel Panoráma

 • 40 Értékelés alapján4.3 / 5
Hotel Kapitány Wellness Sümeg

Őszi szünet

29 900 Ft/fő/éj-től

Hotel Kapitány Wellness

 • Kiváló68 Értékelés alapján4.5 / 5

Bejelentkezés