Tolcsvai Szirmay - Waldbott-kastély Látogatóközpont, Tolcsva

Tolcsvai Szirmay - Waldbott-kastély Látogatóközpont További képek

Forrás: http://www.tolcsvaikastely.hu/
A 2002 óta a Világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai Kultúrtáj műemlékekben egyik leggazdagabb települése Tolcsva. Itt található a jelenleg felújítás alatt álló Szirmay—Waldbott-kastély, amely 2015 végétől látogatóközpontként és kulturális rendezvényközpontként várja majd a látogatókat.

A kastély kiállításának középpontjában az egykori nemesi rezidencia fordulatos története és régi birtokosai, a Szirmay és a Waldbott nemesi családok egykor e falak között zajló életének, hétköznapjainak és ünnepeinek a bemutatása áll. A termeken végighaladva audioguide-os vezetés és érintőképernyős terminálok révén elérhető sokrétű, az érdekességek mentén építkező tartalmak által kap betekintést a kastély életébe a látogató. A tematikus termek mellett négy három helyiség, a díszterem, a könyvtár és a férfi szalon bútorzatát a fennmaradt archív képek alapján bútormásolatokkal rekonstruálták, a korhűen visszaállított, a századfordulót megidéző termeken végighaladva minket is magával ragad a kastély hangulata.

 

Díszterem

 

Az épület legnagyobb, legreprezentatívabban kialakított központi helyisége. Itt fogadták a legrangosabb látogatókat, rendezték a családi és baráti összejöveteleket: eljegyzéseket, bálokat, koncerteket, karácsonyt, valamint itt bonyolították a nagy létszámú étkezéseket.

 

Ez volt a legnagyobb családi értékek, például az ősportrék bemutatóhelye, s az étkezéseknél használt drága készleteket is itt tették közszemlére. A Szirmayak által klasszicista stílusban kialakított, majd a Waldbottok által a századelő ízlésvilágának megfelelően berendezett terem két fennmaradt archív fotó alapján került ismét berendezésre.

 

Szirmay—Waldbott-kastély története

 

Követve a látogatási útvonalat, az audioguide-os vezetést hallgatva megismerhetjük a kastély és a két tulajdonos nemesi família, a Szirmay és a báró Waldbott család történetét, az épületnek összesen hét egymást váltó Szirmay, majd két Waldbott tulajdonosa volt a századok folyamán. A tulajdonosok olajfestményeik felhasználásával megtervezett, térbe állított installációkon jelennek meg a látogatók előtt, a birtokos családokat pedig két hatalmas családfa mutatja be. Egy „kukucskálón” át pedig mintha a múltba tekintenénk vissza, láthatjuk az egykor női szalonként szolgáló terem archív képét az eredeti berendezéssel.

 

Kastélyok Tolcsván

 

Tolcsván jelenleg négy kastély és kúria található, de az elmúlt századokban további féltucatnyi nemesi rezidencia állt a településen, amelyek ma már nincsenek meg. A teremben az egykori mezőváros 1866-os, igen részletes kataszteri térképének a felhasználásával készült az installáció interaktív térképe, amelyen az egyes nemesi rezidenciák kontúrját megérintve egy monitoron megjelenik az adott kastély és kúria története, archív képe, amennyiben áll az épület, akkor a jelenlegi hasznosítása, valamint az, hogy 1866-ban kik laktak az épület falai között – azaz ebben az egy évben teljesen pontosan meg tudjuk határozni, hogy kik laktak Tolcsván, és amennyiben levéltári források fennmaradtak róluk, jellemezni is tudjuk ezeket a személyeket.

 

Nemesi életmód

 

A főnemesi és a nemesi családok életmódjához szervesen hozzátartozott az uradalom gazdálkodásának vezetése, a vármegyei és az országos közigazgatásban, valamint a bíráskodásban való részvétel, a hivatalviselés, valamint a különféle társasági és szabadidős tevékenységek, így a bálak, a születésnapok, az esküvők, a vadászat, a lovaglás és a fürdőlátogatás. Ebben a teremben ebbe az életmódba nyerünk betekintést.

 

Gyermekkor a kastélyban

 

A bemutatott családi fotókon keresztül még közelebb érezzük magunkat a kastély hajdani lakóihoz.

 

Waldbott Anna és Frigyes hintázó archív fotója elevenedik meg a teremben egy mozgó installáció segítségével, miközben megismerhetjük a főúri gyermekek mindennapjait, szórakozásait, oktatásuk folyamatát.

 

Főúri esküvő

 

A kiállítás során Waldbott Heda 1907-ben, a kastélyban megtartott menyegzőjén keresztül kapunk bepillantást a századforduló főúri esküvőibe, azok feszes protokolljába, de megismerhetjük az ezen a tolcsvai esküvőn elfogyasztott ételeket is a levéltári kutatások során előkerült nyomtatott menükártya segítségével.

 

A terem installációja a násznépet is bemutatja, egy interaktív lézeres játékkal feltérképezhetjük az esküvőre meghívott személyek közti rokoni és baráti szálakat. Aki pedig a korabeli menyasszony és koszorúslány ruhák anyagára kíváncsi, itt meg is tapinthatja azokat.

 

Kápolna

 

A kastély kápolnájának kialakításáról nem maradt fenn archív fotó, maga a kápolna Szűz Máriát ábrázoló üvegablaka azonban fennmaradt egy korabeli képeslapon, ez alapján lehetett hitelesen rekonstruálni az üvegablakot a mostani felújítás során. 

 

Könyvtár

 

A kastély könyvtárának gazdagon díszített neoreneszánsz faburkolata, könyvszekrényei szerencsésen megmaradtak a kastély államosítása utáni évtizedekben is, és most restaurálva eredeti pompájukban várják a látogatókat.

 

A terem legdíszesebb része az a kazettás famennyezet, amelyen összesen tizennyolc családi címer látható; ezek a címerek a könyvtártermet kialakító báró Waldbott Frigyes és felesége, báró Beust Hedvig felmenőinek a címerei, az ősöket és a címerek összefüggéseit élményszerű módon, egy interaktív terminálon lévő játék segítségével térképezhetik fel a vendégek.

 

Férfi szalon

 

A szalon eredeti faburkolata szerencsésen megmaradt mindmáig, így a terem most restaurálva várja a látogatókat. Az elpusztult berendezési tárgyak és kiegészítők a teremről fennmaradt több, szinte panorámaképszerűen egymáshoz illeszthető archív fotó alapján kerültek pótlása. A családtörténet máig fennmaradt dokumentumai az ajtók feletti supraportokban elhelyezett festmények, amelyek azt a három kastélyt ábrázolják, ahová négy Waldbott nővér férjhez ment. Ezt a kapcsolatrendszert egy interaktív terminálon futó játék dolgozza fel.

 

A műemléki elveknek megfelelően, korhűen felújított Tolcsvai Szirmay—Waldbott-kastély Látogatóközpont a 21. századi élményturisztikai trendeknek megfelelően kialakított, ugyanakkor hiteles levéltári kutatásokon alapuló kiállítási tartalmakkal maradandó élményt nyújt mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek részére Tokaj-hegyalja egyik legszebb településén, Tolcsván.


Kastély Kastély

Elérhetőségek

Cím: Tolcsva, 3934 Tolcsva, Kossuth Lajos út 37, Magyarország
Térkép
Forrás: http://www.tolcsvaikastely.hu/
Frissítve: 2016-04-13 13:46:14

Látnivalók a környéken

Borászati Kultúra Háza

Borászati Kultúra Háza

  • Tolcsva

Az intézmény 2007. augusztusában nyitotta meg kapuit Tokaj-Hegyalja szívében Tolcsván. A múzeum az egykori Constantin házban található, melynek felújítását követően a földszinten kaptak helyet a hegya...

Római Katolikus Templom

Római Katolikus Templom

  • Tolcsva

Építészeti szakemberek értékelései szerint Tolcsva legrégebbi műemlék épülete a gótikus plábániatemplom, mely a leletek alapján a XIV. században épült. Itt őrizték 1806. március 14-20-ig a magyar szen...

A Tokaj Kereskedőház Rt. Bormúzeuma

A Tokaj Kereskedőház Rt. Bormúzeuma

  • Tolcsva

A nemespenésszel borított pincében lévő palackok összessége, illetve több önmagában is nemzeti kincs, így a Kereskedőházon keresztül a Magyar Állam tulajonában van. A fakkokban állítva tárolt, több, m...

Rákóczi-kastély

Rákóczi-kastély

  • Tolcsva

Tolcsva legnevesebb udvarházát, a Királyudvart, másnéven Rákóczi-kastélyt I. Rákóczi Györgynek, Tolcsva legnagyobb birtokosának özvegye, Lorántffy Zsuzsanna építtette a XVII. században. A barokk jegye...

Ős Kaján Étterem

Ős Kaján Étterem

  • Tolcsva

Étlapunk követi az évszakokat. Rendezvény szervezés, hideg vagy meleg tál, party szerviz.Az étterem Ős Kaján található két ház által zsidó kereskedő építette a XIX-ik században. Felújított eredeti for...

Csoma Ernő Családi Pincészete

Csoma Ernő Családi Pincészete

  • Tolcsva

Tokaj-hegyalja kiváló minőségű borai várják az érdeklődőket.

Babits Pincészet

Babits Pincészet

  • Tolcsva

A tokaji borok készítésének sajátos módjai alakultak ki, melyek a mai napig megmaradtak, és hagyományait a Babits pince is megőrizte. A királyi italként ismert, a világon egyedülálló Tokaji Aszúhoz és...

Kiss István Családi Pincészete (Fitomark)

Kiss István Családi Pincészete (Fitomark)

  • Tolcsva

A Fitomark Tokaji Borház egy klasszikus családi pincészet, melyet Kiss István és felesége alapított az 1970-es évek elején. Az akkori gazdasági rendszer nem tette lehetővé egy magánkézben lévő cég lét...

További látnivalók

Kedvenc akciók

Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

Húsvét a Bonvitalban

28 411 Ft/fő/éj-től

Bonvital Wellness & Gastro Hotel

  • 1 Értékelés alapján3.9 / 5
Alfa Hotel és Wellness Centrum Miskolc-Tapolca

Kedvezményes Nyári vakáció

23 513 Ft/fő/éj-től

Alfa Hotel és Wellness Centrum

  • 5 Értékelés alapján4.1 / 5
Hotel Napfény Zalakaros Zalakaros

Előfoglalási kedvezményes félp...

16 958 Ft/fő/éj-től

Hotel Napfény Zalakaros

  • 8 Értékelés alapján4.2 / 5
Párizs Garden Apartments Debrecen

Húsvét

25 450 Ft/fő/éj-től

Párizs Garden Apartments

apartman
  • 1 Értékelés alapján4.4 / 5

Bejelentkezés