Nádirigó tanösvény, Tiszakécske

Nádirigó tanösvény

Forrás: www.barack.hu
A tanösvényt, a természetes módon, lefűződés által keletkezett holtágon hozták létre. Az újonnan átadott Nádirigó tanösvény 2,5 kilométeres, 12 megállójánál közérthető információs táblákat találnak a látogatók, melyek ismertetik a Tiszakécskei-Holt-Tisza élőhelyeit és élővilágát.

A kezdőponton az Ókécskei Sportcsarnoknál lehet parkolni, itt egy kisebb játszótér fogadja a látogatókat Az itt felállított tájékoztatótáblán leírás és egy áttekintő térkép nyújt információkat a helyi védett területről és a tanösvény fontosabb látnivalóiról.

 A hurokszerű tanösvényt bejárása tulajdonképpen bármelyik irányból kezdhető, mivel a kiindulási helyre érünk vissza. A település felőli oldalon gyepráccsal borított járófelületen lehet menni, míg a szemközti oldalon cölöpösvényen lehet haladni. Mindkét szakasz közel azonos hosszú, a tanösvény teljes hossza 2500 m. A tanösvény állomásai több témát is feldolgoznak, melyek Tiszakécske múltjához vagy a holtág élőhelyihez kötődnek.  Olyan tanösvény elemekkel is találkozhatunk, melyek az embereket otthoni cselekvésre ösztönözhetik, hogy az élővilágot a kertjükbe vigyék: gyógy- és fűszernövény kertet, rovarhotelt vagy mesterséges odútelepet is láthatunk. Az állomások információs tábláin kézzel mozgatóható, interaktív játszóelemek is szórakoztatnak. A cölöpösvényen elhelyezett halmérő segítségével megismerhetők és összehasonlíthatók a halfajok valós méretei.  A tanösvény végén ki lehet kipróbálni egy mezítlábas pályát is, különböző járófelületekkel.A cölöpösvényről megközelíthető egy nagyobb méretű madárles, ahonnan a nádasok madárvilágának képviselői figyelhetők meg. A holtág érdekessége még, hogy különböző agrárélőhelyek (szántó, gyümölcsös, zárt-és díszkert, kaszálók stb.) övezik, melyek az itteni növény- és állatfajok keveredését okozzák.

A tanösvényről jól megfigyelhető a holtág nyílt vízfelülete, ahol gém- és récefélék sokaságát láthatjuk.A tanösvény az I. számú holtág-szakasz körül halad, néha 2-3 m magas nádrengetegben. A nádas sok apró nádi énekes fészkelőhelye. Az I. számú holtág szakasz végei kiöblösödnek, ahol szintén megfigyelhetünk madarakat, akár ritkábban előforduló fekete gólyát vagy kis kárókatonát is.  Aki nagyobb sétára vágyik, a tanösvényen túl az egész holtág-rendszer körbejárható földutakon, bár kijelölt turistaúttal nem találkozunk. A II. számú holtág a horgászok birodalma, de parkosított környezete szintén pihenésre, kikapcsolódásra csábít. A távolabb fekvő III. és IV. számú holtág-szakaszok is természetvédelmi oltalom alatt állnak. Az itteni vizeken csérek, sirályok, récék, bíbicek, gémek kutatnak táplálék után.Tiszakécskei Holt-Tisza (helyi jelentőségű védett természeti terület)Tiszakécske képviselő-testülete a holtágat és környezetét helyi jelentőségű védett természeti területté (röviden helyi védett területté) nyilvánította 2016-ban, aminek kiterjedése 180 hektár, ebből a holtág-rendszer 100 hektár. Parkosított környezete kedvelt kirándulóhely, a horgászók által nemzetközileg is számon tartott horgászvíz, továbbá természetvédelmi, közjóléti funkciókat ellátó övezet.Az itteni holtág (morotvató) természetes lefűződéssel keletkezett kétszáz évvel ezelőtt, az I. katonai térképen (1763-86) már különálló víztestként ábrázolták. Napjainkra a holtágat keresztgátakkal négy részre tagolták.

A holtág a csapadékvizek befogadója, Tiszából történő feltöltése és leeresztése csatornákon keresztül történik.  A Tiszakécskei Holt-Tisza élőhelyei a tavi-mocsári növénytársulások elemeit ölelik fel. Az I-es, a III-as és a IV-es tóegységnél a  gazdag hínártársulások rucaörömmel és tündérfátyollal  keverednek. Gyékényesek és tavi kákások általában nádasokkal képeznek mozaikot. A parthoz szalagszerűen illeszkedő nádasok a magasabb térszinteken mocsárrétekkel alkotnak egységet, élőhelyei számos védett és fokozottan védett növény- és állatfajnak nyújtanak menedéket.   A terület kétéltű-, hüllő és madárfaunája változatos, a vonuló madarak számára fontos táplálkozó- és pihenőhely. A tómedret keskeny erdősávok választják el a mezőgazdasági kultúráktól.  A holtágtól távolabb kisebb foltokban homoki és sziki növényzet is fellelhető. A legjelentősebb szikes terület a 6968 hektáron elterülő Jászkarajenői-puszták, ami  kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területTiszakécske közelében található még a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet, amely a folyó és a hozzá kötődő árterek élővilágát őrzi. A környező Natura 2000 státuszú területek egyes jelölőfajai - amelyek hazánkban is természetvédelmi oltalom alatt állnak - a Tiszakécskei Holt-Tisza mentén is előfordulnak. Ilyen például a fehér gólya (Ciconia ciconia), a jégmadár (Alcedo atthis), a vörös gém (Ardea purpurea), a nagy kócsag (Egretta alba), a bakcsó (Nycticorax nycticorax) vagy a tövisszúró gébics (Lanius collurio).A Tiszakécskei Holt-Tisza a Tisza-völgy és a Homokhátság jellegzetes tájképi és ökológiai eleme, a táj változatosságának egyik fontos összetevője. E szerepét csak a vizes élőhely jelleg megőrzésével, a nyílt tófelületek, illetve a növényzettel borított vízi és vízparti felületek megfelelő arányának fenntartásával tudja betölteni. Jelenlegi változó világunkban a vizes élőhelyek megőrzése, fenntartása különösen indokolt, melyet az itt végrehajtott holtág-rekonstrukció is szolgál.


Aktív kikapcsolódás Aktív kikapcsolódás

Elérhetőségek

Cím: Tiszakécske, Tiszakécske, Tiszakécske, Templom tér 3., 6060 Magyarország
Térkép
Tel.:(06 76) 441 363
E-mail: info@barack.hu
Forrás: www.barack.hu
Frissítve: 2022-01-19 10:03:36

Látnivalók a környéken

Tiszakécske szabadstrand

Tiszakécske szabadstrand

  • Tiszakécske

Tiszakécske az Alföld „Balaton-partja” Látogassa meg arany partunk és biztos lehet benne, hogy a látvány magával ragadja!

Tisza-parti kilátó

Tisza-parti kilátó

  • Tiszakécske

mMár a magasból is megcsodálhatjuk a Tisza legnagyobb magyarországi kanyarulatát. Érdemes a Tisza partján tovább kerekezni, melynek mentén egész a szabdstrandig juthatunk. A friss levegő, a nyugodt...

Nádirigó tanösvény

Nádirigó tanösvény

  • Tiszakécske

A tanösvényt, a természetes módon, lefűződés által keletkezett holtágon hozták létre. Az újonnan átadott Nádirigó tanösvény 2,5 kilométeres, 12 megállójánál közérthető információs táblákat találnak a...

Református Galéria

Református Galéria

  • Tiszakécske

A galéria ma élő képzőművészek időszakos kiállításainak ad otthont iskolaidő alatt.

Műterem Galéria

Műterem Galéria

  • Tiszakécske

Tiszakécskei kisvasút

Tiszakécskei kisvasút

  • Tiszakécske

Elstartolt Tiszakécske város egyik büszkesége, a rég nem látott kisvonat, mely teljes renoválás után tér vissza a Tisza partjára! Utazott vele Konkoly Ági is, egykori szépségkirálynő, két csodálatos g...

Király Színház

Király Színház

  • Tiszakécske

További látnivalók

Kedvenc akciók

Dráva Hotel Thermal Resort Harkány

Gyereknapi hétvége

31 250 Ft/fő/éj-től

Dráva Hotel Thermal Resort

  • 36 Értékelés alapján4.4 / 5
Abacus Business & Wellness Hotel Herceghalom

Tavaszi Wellness Akció

24 400 Ft/fő/éj-től

Abacus Business & Wellness Hotel

  • 9 Értékelés alapján4.4 / 5
Hotel Visegrád Visegrád

Wellness kikapcsolódás 2-3 éj

26 680 Ft/fő/éj-től

Hotel Visegrád

  • Kiváló31 Értékelés alapján4.5 / 5
Holiday Hotel Csopak Csopak

Kedvezményes pihenés 3 éjtől

15 675 Ft/fő/éj-től

Holiday Hotel Csopak

  • Átlagos5 Értékelés alapján3.3 / 5

Szállások Tiszakécske

Natura apartmanok Tiszakécske

Barack Thermal és Natura Apart...

apartman

Natura apartmanok

14 450 Ft/fő/éj-től
  • Kiváló2 Értékelés alapján4.9 / 5
Júniusi előfoglalási kedvezmény Tiszakécske
  • Kiváló12 Értékelés alapján4.6 / 5

További szállások

Bejelentkezés