Zemplén gasztronómiája, Telkibánya
Gasztronómiai
Hazánk észak-keleti részén található hegyekkel borított táj Zemplén. Nemcsak magyarok, hanem szlovákok (tótok) , németek és ruszinok is laknak ezen a vidéken. Ennek következtében táplálkozási vonásai is összetettek.További fontos tényező vallásuk, illetve annak eltérő volta. A különböző népek jellemzői ételei már-már feledésbe merültek, egymás ételeit már átvették egymástól.
Táplálkozásukra jellemző a hegyekben található alapanyagok /elsősorban a gombafélék/ felhasználása. Leggyakoribb alapanyaguk a burgonya, a kukoricaliszt és búzaliszt. Kukoricalisztből készült a kása, melynek neve zsámiska.
Az ünnepi ételek jórészt hasonlítanak azokhoz, melyeket hazánk más tájain is ismernek. Itt most olyanokkal foglalkozunk, melyek eltérnek az előbbiektől.
Húsvét napján ezen a területen is összekészítették a szentelni valót, a szentelményt. Neve itt pászka, melyet a szépen hímzett pászkaterítővel borítottak le. Ebben a kosárban a sonka /sódar/, a szalonna, a kolbász, a tojás, a kalács és a bor mellett sárgatúró, egyes területeken töltelék, tőtelék is található.
A sárgatúró, túrócska, szirka, sirek, édestúró készítése főleg a görög katolikus vallásúakra jellemző. Egyes vélemények szerint a szegényebb vidékeken a húst pótolta.
A húsvéti töltelék csak erre a napra készült sütéssel a szlovák nemzetiségűek konyhájában. Együtt fogyasztották a sonkával, tojással és a túrócskával, sárgatúróval.
A húsvéti kalács ezen a területen kerek alakú. A kalács széle cakkos, belső részén keresztben egy-egy fonalat helyeznek el. Ez a keresztet jelképezi. A kalácsra még 5 rózsát is tesznek, amellyel Jézus öt sebére emlékeznek.
A húsvéti eledelek morzsáját nem szabadott kidobni. Ezt is szentelménynek tartották.
Emiatt vagy az állatoknak adták, vagy a növények földjére szórták, azzal a céllal, hogy jobban fejlődjenek. Filkeházán a morzsát elvetették, a kertben ebből nőtt az apró, szagos maronka virág, melyet a templom díszítésére használnak.
Receptek:
Tejleves
Hozzávalók: 6 dl tej, só, cukor, a tésztához 1 tojás, só, liszt.
Elkészítjük a tésztát és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A tejet 6 dl vízzel, csipetnyi sóval és cukorral felforraljuk és belefőzzük a tésztát. Ha a tészta megpuhult, máris tálalhatjuk.
Reszelt tészta helyett tehetünk a levesbe más betétet is.
Párán/gőzön főtt (gombóc)
Hozzávalók: 500 g liszt, 3 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 300 g víz.
Alapanyaga sűrű kelt tészta. Ebből pogácsaszaggatóval kis gombócokat formázunk.
Szilvalekvárral megtöltjük. Egy nagy edényben feltesszük a vizet főni, s azt egy ritkább
konyharuhával lekötjük. Mikor fő a víz a tésztát rárakjuk. A kis fánkok tetejére pirított vajat kenünk. Ráteszünk egy tálat, úgy, hogy nagyon pontosan fedje a felületet. Kb. 7-8 percig pihentetjük. Ezen idő alatt a tészta a gőz felett megpárolódik, puha lesz. Mikor készen van, újra megvajazzuk. Darált dióval, mákkal vagy fahéjjal megszórjuk.
Káposztás gombaleves
Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 30 dkg friss gomba /tinórugomba/, 5 dkg zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, kevés pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl.
Elkészítése: A savanyú káposztát feltesszük főzni. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a hosszúkásra vagdalt gombát. Az egészet berántjuk vöröshagymás rántással. Még kb. 10 percig főzzük.
Végül tejföllel ízesítjük. Böjti időszakon kívül adhatunk hozzá füstölt oldalast vagy kolbászt is.
Mákos guba, bobájka
Hozzávalók: fél kg liszt, 2 dkg élesztő, tojásnyi zsír, 1 tojás, 1 bögre tej, csipetnyi só, 20 dkg mák, tojásnyi vaj, 2-3 evőkanál méz.
Elkészítése: A lisztből, a tojásból és az élesztőből kalácstésztát készítünk. A megkelt tésztából hüvelykujjnyi vastag rudakat sodrunk. Elvágjuk a tepsi hosszára, lisztben meghempergetjük, és a liszttel kihintett tepsiben ritkára rakjuk. Megsütjük, jól kiszárítjuk. A megsült rudakat 2 cm hosszú darabokra vágjuk. Forró tejjel leforrázzuk. Szűrőtálba öntjük, és lecsepegtetjük. A forró vajban elkeverjük a mézzel és mákkal. Forrón tálaljuk. Túrós esetén a túrót tejföllel és apróra vágott szalonnával keverjük össze.
Szirka, túrócska /édes vagy sárgatúró/
Hozzávalók: 1 liter tej, 12 darab tojás, kevés cukor /kb. 5 dkg/, só.
Elkészítése: Egy liter tejnek a felét feltesszük főzni. A másik felébe 12 darab tojást verünk habverővel. Lazán elkeverjük, majd kis cukorral és sóval ízesítjük. Hozzáöntjük a forrásban lévő tejhez. Amikor a savó kezd kiválni belőle, akkor túrózacskóba öntjük. Leszűrjük, és 3-4 órán keresztül ebben tartjuk, amíg le nem csöpög és túrószerűvé nem válik.
Lehet bele tenni mazsolát is.
Húsvéti töltelék
Hozzávalók: darált hús, hagyma, fokhagyma, zsemlekocka: a hús mennyiség fele, füstölt szalonna,
bors, só, 1-2 db tojás, delikát, kevés élesztő.
Elkészítése: A zsemlét kockára vágják. Erre ráütik a tojást, melyben megpuhul a zsemle. Kétféle darált húst kell beletenni, marha- és disznóhúst. Hozzáadják a kockára vágott, megpirított szalonnát, a fokhagymát, a hagymát, a delikátot, a borsot. Ízlés szerint sózzák. Sütés előtt egy kis élesztőt morzsolnak a tetejére. Zsírozott, lisztezett tepsibe vagy lábasba helyezik, és megsütik. Tálaláskor szeletekre vágják. Sonkával, tojással, túrócskával együtt fogyasztják.
Forrás: Kaszás Ildikó, Pethő Mária
Frissítve: 2014-06-03 12:48:54
Elérhetőségek
Cím: Telkibánya,Látnivalók a környéken
Zemplén gasztronómiája
- Telkibánya
Hazánk észak-keleti részén található hegyekkel borított táj Zemplén. Nemcsak magyarok, hanem szlovákok (tótok) , németek és ruszinok is laknak ezen a vidéken. Ennek következtében táplálkozási vonása...
Telkibányai Helytörténeti Kiállítás
- Telkibánya
Állandó kiállítás: KINCSEK FÖLD ALATT, KINCSEK FÖLD FELETT – ABAÚJ TERMÉSZETI ÉS KULTURÁLIS ÉRTÉKEI
Kopjafás temető
- Telkibánya
Az elmúlt évszázadban Telkibányát a táj szépsége és a ma már pusztuló kopjafás temető tette vonzóvá.
Alexandriai Szent Katalin-ispotály és kápolna
- Telkibánya
1997-ben egy ház alapozási munkálatainál véletlenül előkerült romokról kiderült, hogy a régi iratokban több helyen is említett román kori Alexandriai Szent Katalin-templom és ispotály romjait találták...
Református templom
- Telkibánya
A falu neve 1270 óta ismert. 1318-20-ban még állt a Szent Katalin tiszteletére szentelt ispotálytemplom, nyomai ma is láthatók a jelenlegi parókia mögött.
Zempléni Pitvaros Pihenő és Étterem
- Telkibánya
Kemencés ételek, helyi specialitások mellett kiváló tokaj-hegyaljai borok és kézműves pálinkák is szerepelnek az étlapon.
Kedvenc akciók
- Jó15 Értékelés alapján4.3 / 5
- még nincs értékelésÚj!
- Jó10 Értékelés alapján3.9 / 5
- még nincs értékelésÚj!
Szállások Telkibánya
- Kiváló1 Értékelés alapján4.9 / 5