Zemplén gasztronómiája, Telkibánya

Zemplén gasztronómiája További képek

Forrás: Kaszás Ildikó, Pethő Mária
Hazánk észak-keleti részén található hegyekkel borított táj Zemplén. Nemcsak magyarok, hanem szlovákok (tótok) , németek és ruszinok is laknak ezen a vidéken. Ennek következtében táplálkozási vonásai is összetettek.

További fontos tényező vallásuk, illetve annak eltérő volta. A különböző népek jellemzői ételei már-már feledésbe merültek, egymás ételeit már átvették egymástól.
Táplálkozásukra jellemző a hegyekben található alapanyagok /elsősorban a gombafélék/ felhasználása. Leggyakoribb alapanyaguk a burgonya, a kukoricaliszt és búzaliszt. Kukoricalisztből készült a kása, melynek neve zsámiska.
Az ünnepi ételek jórészt hasonlítanak  azokhoz, melyeket hazánk más tájain is ismernek. Itt most olyanokkal foglalkozunk, melyek eltérnek az előbbiektől.
Húsvét napján ezen a területen is összekészítették a szentelni valót, a szentelményt. Neve itt pászka, melyet a szépen hímzett pászkaterítővel borítottak le. Ebben a kosárban a sonka /sódar/, a szalonna, a kolbász, a tojás, a kalács és a bor mellett sárgatúró, egyes területeken töltelék, tőtelék  is található.
A sárgatúró, túrócska, szirka, sirek, édestúró készítése főleg a görög katolikus vallásúakra jellemző. Egyes vélemények szerint a szegényebb vidékeken a húst pótolta.
A húsvéti töltelék csak erre a napra készült sütéssel  a szlovák nemzetiségűek konyhájában.   Együtt fogyasztották a sonkával, tojással és a túrócskával, sárgatúróval.
A húsvéti kalács ezen a területen kerek alakú. A kalács széle cakkos, belső részén keresztben egy-egy fonalat helyeznek el. Ez a keresztet jelképezi. A kalácsra még 5 rózsát is tesznek, amellyel Jézus öt  sebére emlékeznek.
A húsvéti eledelek morzsáját nem szabadott kidobni. Ezt is szentelménynek tartották.
Emiatt vagy az állatoknak adták, vagy a növények földjére szórták, azzal a céllal, hogy jobban fejlődjenek. Filkeházán a morzsát elvetették, a kertben ebből nőtt az apró, szagos maronka virág, melyet a templom díszítésére használnak.

Receptek:


Tejleves
Hozzávalók: 6 dl tej, só, cukor, a tésztához  1 tojás, só, liszt.
Elkészítjük a tésztát és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A tejet 6 dl vízzel, csipetnyi sóval és cukorral  felforraljuk és belefőzzük a tésztát. Ha a tészta megpuhult, máris tálalhatjuk.
Reszelt tészta helyett tehetünk a levesbe más betétet is.

Párán/gőzön főtt (gombóc)

Hozzávalók: 500 g liszt, 3 dkg élesztő,  2 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 300 g víz.
Alapanyaga sűrű kelt tészta. Ebből pogácsaszaggatóval kis gombócokat formázunk.
Szilvalekvárral megtöltjük. Egy nagy edényben feltesszük a vizet főni, s azt egy ritkább
konyharuhával lekötjük. Mikor fő a víz a tésztát rárakjuk.  A kis fánkok tetejére pirított vajat kenünk.  Ráteszünk egy tálat, úgy, hogy nagyon pontosan fedje  a felületet.  Kb. 7-8 percig pihentetjük. Ezen idő alatt a tészta a gőz felett megpárolódik, puha lesz. Mikor készen van, újra megvajazzuk. Darált dióval, mákkal vagy fahéjjal megszórjuk.

Káposztás gombaleves

Hozzávalók:  40 dkg savanyú káposzta,  30 dkg friss gomba /tinórugomba/, 5 dkg zsír, 1 nagy fej vöröshagyma,  10 dkg liszt, kevés pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma,  1 dl tejföl.
Elkészítése: A savanyú káposztát feltesszük főzni. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a hosszúkásra vagdalt gombát. Az egészet berántjuk vöröshagymás rántással. Még kb. 10 percig főzzük.
Végül tejföllel ízesítjük. Böjti időszakon kívül adhatunk hozzá füstölt oldalast vagy kolbászt is.

Mákos guba, bobájka


Hozzávalók: fél kg liszt, 2 dkg élesztő, tojásnyi zsír,  1 tojás, 1 bögre tej, csipetnyi só,  20 dkg mák, tojásnyi vaj, 2-3 evőkanál méz.
Elkészítése: A lisztből, a tojásból és az élesztőből kalácstésztát készítünk.  A megkelt tésztából hüvelykujjnyi vastag rudakat sodrunk.  Elvágjuk a tepsi hosszára, lisztben meghempergetjük, és a liszttel kihintett tepsiben  ritkára rakjuk. Megsütjük, jól kiszárítjuk. A megsült rudakat 2 cm hosszú darabokra vágjuk. Forró tejjel leforrázzuk. Szűrőtálba öntjük, és lecsepegtetjük. A forró vajban elkeverjük a mézzel és mákkal. Forrón tálaljuk. Túrós esetén a túrót tejföllel és apróra vágott szalonnával keverjük össze.

Szirka, túrócska /édes vagy sárgatúró/

Hozzávalók: 1 liter tej,  12 darab tojás, kevés cukor /kb. 5 dkg/, só.
Elkészítése: Egy liter tejnek a felét feltesszük főzni. A másik felébe 12 darab tojást verünk habverővel. Lazán elkeverjük, majd kis cukorral és sóval ízesítjük.  Hozzáöntjük a forrásban lévő tejhez.  Amikor a savó kezd kiválni belőle, akkor túrózacskóba öntjük. Leszűrjük, és 3-4 órán keresztül ebben tartjuk, amíg le nem csöpög és túrószerűvé nem válik.
Lehet bele tenni mazsolát is.

Húsvéti töltelék

Hozzávalók: darált hús, hagyma, fokhagyma, zsemlekocka: a hús mennyiség fele, füstölt szalonna,
bors, só, 1-2 db tojás,  delikát, kevés élesztő.
Elkészítése: A zsemlét kockára vágják. Erre ráütik a tojást, melyben megpuhul a zsemle. Kétféle darált húst kell beletenni, marha- és disznóhúst. Hozzáadják  a kockára vágott, megpirított szalonnát, a fokhagymát, a hagymát, a delikátot, a borsot. Ízlés szerint sózzák. Sütés előtt egy kis élesztőt morzsolnak a tetejére. Zsírozott, lisztezett tepsibe  vagy lábasba helyezik, és megsütik. Tálaláskor szeletekre vágják. Sonkával, tojással, túrócskával együtt fogyasztják.


Gasztronómiai Gasztronómiai

Elérhetőségek

Cím: Telkibánya,
Forrás: Kaszás Ildikó, Pethő Mária
Frissítve: 2014-06-03 12:48:54

Látnivalók a környéken

Zemplén gasztronómiája

Zemplén gasztronómiája

  • Telkibánya

Hazánk észak-keleti részén található hegyekkel borított táj Zemplén. Nemcsak magyarok, hanem szlovákok (tótok) , németek és ruszinok is laknak ezen a vidéken. Ennek következtében táplálkozási vonása...

Telkibányai Helytörténeti Kiállítás

Telkibányai Helytörténeti Kiállítás

  • Telkibánya

Állandó kiállítás: KINCSEK FÖLD ALATT, KINCSEK FÖLD FELETT – ABAÚJ TERMÉSZETI ÉS KULTURÁLIS ÉRTÉKEI

Kopjafás temető

Kopjafás temető

  • Telkibánya

Az elmúlt évszázadban Telkibányát a táj szépsége és a ma már pusztuló kopjafás temető tette vonzóvá.

Alexandriai Szent Katalin-ispotály és kápolna

Alexandriai Szent Katalin-ispotály és kápolna

  • Telkibánya

1997-ben egy ház alapozási munkálatainál véletlenül előkerült romokról kiderült, hogy a régi iratokban több helyen is említett román kori Alexandriai Szent Katalin-templom és ispotály romjait találták...

Református templom

Református templom

  • Telkibánya

A falu neve 1270 óta ismert. 1318-20-ban még állt a Szent Katalin tiszteletére szentelt ispotálytemplom, nyomai ma is láthatók a jelenlegi parókia mögött.

Zempléni Pitvaros Pihenő és Étterem

Zempléni Pitvaros Pihenő és Étterem

  • Telkibánya

Kemencés ételek, helyi specialitások mellett kiváló tokaj-hegyaljai borok és kézműves pálinkák is szerepelnek az étlapon.

További látnivalók

Kedvenc akciók

Hotel Dam Fonyód

Kedvezményes pihenés

24 000 Ft/fő/éj-től

Hotel Dam

  • 20 Értékelés alapján4.1 / 5
Hotel Panoráma Balatongyörök

Pünkösdi szezonnyitó hétvége

26 900 Ft/fő/éj-től

Hotel Panoráma

  • Kiváló25 Értékelés alapján4.6 / 5
Panorama Residence Duna Dunaszentmiklós

Wellness Pihenés 2 éj hétvégén...

24 998 Ft/fő/éj-től

Panorama Residence Duna

hotel
  • 20 Értékelés alapján4.2 / 5
Imola Hotel Platán Eger

Ünnepek

47 500 Ft/fő/éj-től

Imola Hotel Platán

hotel
  • 6 Értékelés alapján4.3 / 5

Szállások Telkibánya

Szobaárak reggelivel Telkibánya

Ezüstfenyő Hotel

Szobaárak reggelivel

17 900 Ft/fő/éj-től
  • Kiváló2 Értékelés alapján4.8 / 5

További szállások

Bejelentkezés