Református templom, Telkibánya

Református templom További képek

Forrás: http://www.tirek.hu/turisztika/informacio/mutat/274/
A falu neve 1270 óta ismert. 1318-20-ban még állt a Szent Katalin tiszteletére szentelt ispotálytemplom, nyomai ma is láthatók a jelenlegi parókia mögött.

A XIV-XV. század fordulóján állt az a kőtemplom, amely korábban épült gótikus stílusban, és a huszita támadások idején védelmet biztosított a lakosságnak. Ez idő tájt Telkibánya Magyarország Felvidékén található hét bányaváros egyike volt.

A középkori templomot 1570 körül vették birtokukba a reformátusok, erről tesz bizonyságot az 1595-ös templomösszeírás. A templom a község feletti hegyen áll a középkor óta használt temető közepén. A templom a keletelt szentélyét 1624-ben lebontották, s hajdani gótikus mennyezete helyére sík famennyezetet szereltek fel. A kéthajós gótikus templomnak négy gótikus ablaka, középen a hajótérben hatalmas pillérei vannak. A déli fal külsején egy befalazott csúcsíves kapu nyoma látható, belül egy karzata és előreugró falazott szószéke van, koronáján pelikánnal. A famennyezetet 1774-ben bemeszelték. 1876-ban állt egy különálló fa harangláb. 1892-ben épült a25 m magas neogótikus torony a templom nyugati homlokzata elé. A templom megközelítése gyalogosan igen fáradtságos, mert a 40 méter magas hegyre meredek utak vezetnek fel.

Van a templom északi belső falán egy emléktábla, ezzel a szöveggel: "A nagy régi templomoknak kőfalai elromlának, / Rakás követ, mint nézőknek, itt mutatják ő szemöknek. / Régen város volt ez helyen, Sigmond király idejében, / két templomok, nagy tőtések, arany bányák és sok ércek, / az mély árok bizonyítja. Bonfinius ezent írja. De a dúló / rabló csehök elpusztíták a pártütők. A Krisztusért immár / kérünk, édes Atyánk légy mivélünk. / E templomod, kis sereged őrizd, nőjjön dicsőséged. / Szepsy János helybeli lelkipásztor 1624. augusztus 28-án."

A 650 kg-os (104 cm) harangot a Bp-i Hm készítette 1925-ben, felirata: „Egyedül Istené a dicsőség! Isten dicsőségére öntették a telkibányai egyház hívei…” A 250 kg-osat (77 cm) László Albert öntötte 1856-ban Kisgejőcön, felirata: „Isten dicsőségére! Az ő segítségével, saját költségén öntette a telkibányai református egyház MDCCCLVI...”


Templom Templom

Elérhetőségek

Cím: Telkibánya, Hegyi út 12.
Térkép
Tel.:+3646388409
Forrás: http://www.tirek.hu/turisztika/informacio/mutat/274/
Frissítve: 2017-05-04 13:36:38

Látnivalók a környéken

Zemplén gasztronómiája

Zemplén gasztronómiája

  • Telkibánya

Hazánk észak-keleti részén található hegyekkel borított táj Zemplén. Nemcsak magyarok, hanem szlovákok (tótok) , németek és ruszinok is laknak ezen a vidéken. Ennek következtében táplálkozási vonása...

Telkibányai Helytörténeti Kiállítás

Telkibányai Helytörténeti Kiállítás

  • Telkibánya

Állandó kiállítás: KINCSEK FÖLD ALATT, KINCSEK FÖLD FELETT – ABAÚJ TERMÉSZETI ÉS KULTURÁLIS ÉRTÉKEI

Kopjafás temető

Kopjafás temető

  • Telkibánya

Az elmúlt évszázadban Telkibányát a táj szépsége és a ma már pusztuló kopjafás temető tette vonzóvá.

Alexandriai Szent Katalin-ispotály és kápolna

Alexandriai Szent Katalin-ispotály és kápolna

  • Telkibánya

1997-ben egy ház alapozási munkálatainál véletlenül előkerült romokról kiderült, hogy a régi iratokban több helyen is említett román kori Alexandriai Szent Katalin-templom és ispotály romjait találták...

Református templom

Református templom

  • Telkibánya

A falu neve 1270 óta ismert. 1318-20-ban még állt a Szent Katalin tiszteletére szentelt ispotálytemplom, nyomai ma is láthatók a jelenlegi parókia mögött.

Zempléni Pitvaros Pihenő és Étterem

Zempléni Pitvaros Pihenő és Étterem

  • Telkibánya

Kemencés ételek, helyi specialitások mellett kiváló tokaj-hegyaljai borok és kézműves pálinkák is szerepelnek az étlapon.

További látnivalók

Kedvenc akciók

Párizs Garden Apartments Debrecen

Húsvét

25 450 Ft/fő/éj-től

Párizs Garden Apartments

apartman
  • 1 Értékelés alapján4.4 / 5
Alfa Hotel és Wellness Centrum Miskolc-Tapolca

Kedvezményes Nyári vakáció

23 513 Ft/fő/éj-től

Alfa Hotel és Wellness Centrum

  • 5 Értékelés alapján4.1 / 5
Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

Húsvét a Bonvitalban

28 299 Ft/fő/éj-től

Bonvital Wellness & Gastro Hotel

  • 1 Értékelés alapján3.9 / 5
Hotel Napfény Zalakaros Zalakaros

Előfoglalási kedvezményes félp...

16 958 Ft/fő/éj-től

Hotel Napfény Zalakaros

  • 7 Értékelés alapján4.1 / 5

Szállások Telkibánya

Szobaárak reggelivel Telkibánya

Ezüstfenyő Hotel

Szobaárak reggelivel

17 900 Ft/fő/éj-től
  • Kiváló2 Értékelés alapján4.8 / 5

További szállások

Bejelentkezés