Savaria Múzeum, Szombathely

Múzeum Múzeum


Forrás: www.savariamuseum.hu

A Savaria Múzeum bejárata a hozzá tartozó park felől nyílik. Emeleti termeiben a "Tájak - korok - települések" című állandó kiállítás tekinthető meg. Nyugat-Dunántúl mai természeti és civilizációs képe, az a környezet, amelyben élünk, a természet sok évmilliós munkájának és az itt élő ember alig tízezer éves természetformáló tevékenységének eredményeként született. E jellegzetes alpokaljai táj föld- és élettörténetének, természeti képének és emberi történelmének néhány fontos pillanatát villantja fel a tárlat. A séi újkőkori falu élete, a velemi Szent Vid-i város születése a bronzkorban és a római Savaria olyan településtípusok, amelyek más-más földrajzi környezetben alkalmasak az ember és természet kapcsolatának bemutatására.

Mindhárom régészeti teremben méretarányos, az eredeti térszínt érzékelhető látványos makettek nyújtanak segítséget a településtörténeti összehasonlításhoz. A díszteremben láthatók a Jáki apostolszobrok - a késő román művészet legszebb magyarországi példái.

Az épület alagsorában elhelyezett római- és középkori kőtár (lapidarium) legjelentősebb emlékei: a capitoliumi triász szobortorzók, a fogadalmi oltárok, a pogány és ókeresztény sírkövek. A múzeum dísztermében és kamaratermében időszaki kiállítások látogathatók.

Állandó kiállítások: "Tájak, korok, települések" - A kiállítás a Nyugat-Dunántúl föld- és élettörténetét mutatja be a séi őskőkori falu, a bronzkori Velem-szent Vid-i város és a római Savaria településeit kiemelve.

Belépőjegy:
felnőtt: 700 Ft,
diák, nyugdíjas 350 Ft,
családi 1400 Ft,
diákcsoport (15 fő felett) 300 Ft

Magyar nyelvű tárlatvezetés (csak bejelentkezéssel) 2000 Ft, idegen nyelvű tárlatvezetés 6000 Ft

 

 

 


További szállások

Látnivalók a környéken

További látnivalók

Programok a környéken

További programok

Bejelentkezés