Sala Terrena, Szombathely

Múzeum Múzeum


Forrás: Tourinform Szombathely, www.martinus.hu

A Püspöki Palota földszintjén látogatható A Szombathelyi Egyházmegyei Múzeum és Kincstár a Sala Terrena, hazánk első múzeuma, ahol az egykori középkori várban, majd Szily János püspök által gyűjtött római korból származó feliratos kövek láthatók; a köveket valaha Mátyás király is megcsodálta. A terem falait Dorffmaister Savaria antik emlékeit megörökítő freskói díszítik.

A város már a középkorban is bővelkedett római kori kőemlékekkel. Egykor a középkori vár – amit Szily János győri segédpüspök romos állapota miatt lebontatott - falaiba is voltak beépítve római időből származó kövek, azonban az egyházi épületek építése során (szeminárium, palota, székesegyház) még nagyobb mennyiségben kerültek felszínre Savaria kövei. Ezeket a feliratos és művészi jellegű oszlop-és szobortöredékeket, sírkőfeliratokat gyűjtette össze a főpásztor, és a palota dísztermébe, és kertjébe állítatta ki. 1784-ben ezzel az archeológiai gyűjteménnyel létrejött az ország első kiállítóhelye.

A terem festésére, a kor kiváló osztrák művészét Dorffmaister Istvánt kérte fel, így lett a Sala Terrena terme, a késő barokk kor festészetének egyik legkiemelkedőbb alkotása.

A Sala Terrena falain, az ókori Róma festett épületkompozíciói láthatók. A művész Piranesi-metszetek alapján készítette: a Titus Diadalíve-t; a Porta Maggiore-t.  A festmények azt a környezetet idézik fel, amelyekből ezek a műemlékek származnak. Az épületek mellett a festett falakon is megfigyelhetők az ókori Savaria kövei, méretarányos ábrázolással. A több mint kétszáz éve megfestett kövek előtt állnak az eredeti kövek, kőtöredékek is.


Belépőjegyek:
felnőtt: 500 Ft
diák, nyugdíjas: 250 Ft
csoportos diák (15 fő felett): 400 Ft
családi jegy  2 felnőtt és 2 gyermek: 2000 Ft
Tárlatvezetés: 1300 Ft

Csoportok látogatása lehetőleg előzetes bejelentkezéssel.

 

Web: www.muzeum.martinus.hu

 


További szállások

Látnivalók a környéken

További látnivalók

Programok a környéken

További programok

Bejelentkezés