Milleniumi tanösvény, Szilvásvárad

Államalapításunk ezeréves évfordulóján Szilvásváradon, a Kalapos-tetőn kilátót építettek.
A kil&aac

ute;tóhoz kényelmes út vezet, amit tanösvénnyé alakítottak. A 2,5 km hosszú szakaszon 20 ismertető táblát helyzetek el, meglehetősen sok szöveggel és ábrával. A táblákról bőséges információt szerezhetünk az erdőkről, az erdőművelésről, a Bükk kialakulásáról és földtani értékeiről, növényzetéről, állatvilágáról, a Bükki Nemzeti Parkról és a természetvédelemről.
A tanösvény útvonala vonalas és mintegy 210 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeni a BNP információs házától a végállomást jelentő kilátótoronyig.

A tanösvény a Bükki Nemzeti Park Szilvásváradi Információs Házától indul és a Kalapot-tetőn levő kilátótoronynál végződik. A két és fél kilométeres út mentén pihenőhelyek és bőséges szövegezésű ismertető táblák vannak. Egy-egy tábla a tanösvény állomásának tekinthető. A táblák hosszú szövegének elolvasása és az ábrák értelmezése sok időt igényel.
A 20 táblán több mint 10 ezer szó olvasható, ami nyomtatva is közel 20 oldalnyi terjedelmű.Így vezetőfüzetet ez a túra nem igényel. A 3. táblához kőzetkiállítás is tartozik, amely 12 féle, különböző korú kőzetet mutat be.
A tanösvény útvonala minden évszakban jól járható, de a száz méterenkénti közel 10 méteres (összesen 210 m) szintemelkedést figyelembe kell venni. A fáradozásért kárpótol a millenniumi kilátóról elénk táruló csodálatos kilátás.
A tanösvény nagyobbrészt a Bükki Nemzeti Park területén halad. Ne feledjük, hogy az élményekenkívül itt semmit sem gyűjthetünk és illik ügyelnünk az erdők lakóinak nyugalmára is!

Hossza: 2,5 km (vonalas)
Időtartam: 1 óra

Látnivalók a tanösvény állomásain:

1. Eligazító tábla

2. Az Egeredő Rt. Szilvásváradi Erdészete
A tábla az Egererdő Rt. Szilvásváradi Erdészetének működési területét, térképét és tevékenységének néhány fontos adatát és jellemzőit mutatja be.

3. A Bükk hegység geológiai értékei
Az állomás részletesen ismerteti a Bükk-hegység geológiai történetét, felszíni és felszínalatti geológiai képződményeit (barlangok, zsombolyok, töbrök, karsztvíz stb.). Az állomáson kőzetkiállítás is látható, ahol a Bükk 12 különböző korú kőzete tanulmányozható.

4. A Bükk rovarvilága
A hegység rendkívül gazdag élővilágából ez az állomás az alábbi öt védett rovart mutatja be: bükki szerecsenboglárka, nagy fehérsávoslepke, nagy színjátszólepke, havasi cincér, hegyi szitakötő.

5. Az erdő fejlődése
A kb. 420 m tszf. magasságban levő tábla egy tisztáson áll. Azt próbálja szemléletes képekkel bemutatni, hogy a fátlan területek, amennyiben eredendően erdőterületek voltak, hogyan erdősülnek be újra. Részletesen megismerhetjük a rezgőnyárat, a vadrózsát, a kökényt, a rózsagubacs darazsat

6. Gyertyános-kocsánytalan tölgyes
Az állomás az erdő szerkezetét, szintezettségét mutatja be a környező gyertyános-tölgyes példáján. Láthatjuk, hogy ez az erdő kétszintű, elegyes, vegyes (sarjról és magról) eredetű erdő.

7. A bükki karszt
A Bükk fő tömege mészkő, amelyben a víz rendkívül érdekes és értékes formakincset hozott létre. A légkörön és a talajon átjutó csapadékvíz oldó hatásával alakítja a mészkővidék vonulatát. E folyamat a karsztosodás. Az állomás e folyamatot mutatja be szemléletes ábra segítésével.

8. Vadászat - vadgazdálkodás
Az állomás a vadászat és a vadgazdálkodás lényegét, a vadászható fajokat mutatja be. Részletesen ismerteti a vaddisznót és képeken láthatók a következő vadászható fajok: gím-szarvas, őz, muflon, róka, mezei nyúl.

9. Az erdő termékei
Megismerkedhetünk az erdő főtermékével (fa) és melléktermékeivel (vad, erdei gyümölcs, gomba, méz, gyanta), továbbá a legfontosabb használattal kapcsolatos  fogalommal (fő-,  mellék-,  elő- és véghasználat), valamint az erdészek által használt eszközökkel (fatömegtábla, átható, magasságmérő eszközök).

10. A fa feldolgozása
Az állomás a fafeldolgozás lényegével és szakkifejezéseivel ismerteti meg az érdeklődőt.

11. A Bükk hegység énekesmadarai
A Bükk gazdag madárvilágából hét védett énekesmadár fajt mutat be az állomás (énekes rigó, barátposzáta, csilpcsalp füzike, örvös légykapó, csuszka, erdei pinty, széncinege).

12. Bükkös erdő
A termőhely változásával a növényzet is változik. A gyertyános-tölgyesből bükkös erdőbe megy át az út, így alkalom nyílik a bükkös megfigyelésére. Az állomás részletesen bemutatja a bükkfát, a közönséges gyertyánt, a madárcseresznyét és a kocsánytalan tölgyet.

13. A Bükk hegység növényvilága
Rövid leírás olvasható a legfontosabb társulásokról és azok néhány jellemző vagy ritka növényfajáról.

14. A Bükk hegység ragadozó emlősei
Az erdők működésében jelentős szerep jut a ragadozóknak is. Közülük itt megismerhető a vörösróka, a vadmacska, a borz, a nyuszt és a nyest.

15. A talaj
Ezen az állomáson megpihenve megismerkedhetünk az erdő talajával. A talajszelvény a talaj szintjeit és a talaj vastagságának fontosságát szemlélteti.

16. Az erdő szerepe
Az erdő ősidők óta fontos szerepet játszik az ember életében. Megőrzésük, természetszerű művelésük, megújulóképességük biztosítása is az ember feladata.

17. Madárvédelem a Bükki Nemzeti Park-ban
A nemzeti park madárvédelmi tevékenysége országosan ismert. Az állomáson a madárvédelmi programok eredményei közül a kerecsensólyom védelméről, a békászósas fióka mentéséről, az uhu visszatelepítéséről, a parlagi sas és a baglyok védelméről, valamint az oduköltő énekesmadarak megtelepítéséből kapunk ízelítőt. 

18. Az erdők talajvédő szerepe
Az erdők hármas funkciója közül az egyik a talajvédelem. A meredek, lejtős területeken talajvédelmi rendeltetésű erdők élnek. Helyenként nem őshonos fafajok alkotják, hanem pl. feketefenyő vagy fehér akác. Az ismertetőtábla részletesen bemutatja e két fajt.

19. A Bükki Nemzeti Park
A tanösvény végén a látogató áttekintheti az 1977. január 1-től működő Bükki Nemzeti Park legfontosabb adatait és a parkban kívánatos viselkedés szabályait.

20. Millenniumi kilátó
A parkolóból mintegy 300 méternyire látható a kilátó.
2000-ben, államalapításunk ezeréves évfordulóján állították fel. Kitűnő panorámát biztosít, érdemes felmenni és áttekinteni a környék rendkívüli természeti kincseit.Bővebben »
Szálláshelyek és akciók a(z)
Milleniumi tanösvény közelében, Szilvásvárad városában

Forrás: www.nordtour.hu
Frissítve: 2009. november 16.
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.


Szálláshelyek és akciók a(z) Milleniumi tanösvény közelében, Szilvásvárad városában »

Látnivalók a környéken (30 km)
Millenniumi Kilátó Szilvásvárad 0.2 km távolságra
Lipicai ménes Szilvásvárad 0.7 km távolságra
Erdődy-Pallavicini-kastély Szilvásvárad 1.1 km távolságra
Pallavicini kastély parkja Szilvásvárad 1.1 km távolságra
Lovas Múzeum és Ménesistálló Szilvásvárad 1.2 km távolságra
látnivalók Szilvásvárad és környékén »
programok Szilvásvárad és környékén (30 km)
NEMZETKÖZI KULTURÁLIS FESZTIVÁL 2019. CSERNELY Csernely 6.9 km távolságra 2019-08-15 - 2019-08-20
A 220 ÉVES ISTVÁN PINCÉBEN & NEMZETI BORMÚZEUMBAN Eger 17.7 km távolságra 2018-09-19 - 2020-12-31
Karácsonyváró KockaFeszt mini kiállítás Ózd 13.9 km távolságra 2018-12-08 - 2018-12-09
Szilvásvárad és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat