Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

Szabadtéri Néprajzi Múzeum További képek

Forrás: http://www.itthon.hu
A múzeum Budapesttől 20 km-re a Duna- Ipoly Nemzeti Park egyedülálló környezetében fekszik, Mo. jellegzetes tájegységeinek építkezési szokásait, az ott lakók életmódját és hagyományait mutatja be.

A látogatók a múzeum területén sétálva megismerhetik a 7 tájegység tipikus településszerkezetét és tájegységeit: Alföld, Felső- Tiszavidék, Kisalföld, Nyugat- Dunántúl, Dél- Dunántúl, Felföldi mezőváros és Bakony, Balaton- felvidék. A szabadtéri kiállítások mellett megtekinthető az Európában egyedülálló Néprajzi Látványtár is, amely a múzeum kezelésében lévő muzeális néprajzi tárgyak gyűjteménye, és a Skanzen Galéria, amely időszaki kiállításoknak ad otthont.  Élje át a 19. századi vidéki Magyarország varázsát! Kézműves mesterek dolgoznak a házakban és az udvarokban, bárányok bégetnek a tanyán, a vízimalom gabonát őröl, a pékségből frissen sült rétes illata száll…

A falusi települések rendjébe szedett lakóházakban különböző sorsú férfiak, nők és gyermekek éltek egykor, az ő életüket, mindennapjaikat és ünnepeiket ismerhetjük meg a tárgyaikon keresztül.

De látogatóink nem csupán épületegyütteseket tekinthetnek meg. Programjainkon a vendégeink nem passzív nézőként, hanem személyes élményeiken keresztül fedezik fel és élik át a Skanzenben bemutatott paraszti világot. Munkatársaink segítségével megtudják, miként festették indigóval a vásznat a kékfestő műhelyben, hogyan használták a tarkedlisütőt, milyen volt az élet a füstösházban, és számos kézműves tevékenységet, gyertyamártást, mézeskalács-írókázást is kipróbálhatnak. A hosszú sétában elfáradt látogatók lovas kocsin ülve folytathatják útjukat a területen. A múzeum területén, az Alföld tájegységben működő Jászárokszállási Fogadó Magyarország gasztronómiai hagyományaiból ad ízelítőt, de innen nem messze, az Izsáki Pékségben is találnak finom falatokat az éhes látogatók.

2009 áprilisától egy 1927-ben gyártott Diesel motorvonat zakatol keresztül a 60 hektáros múzeum területén különleges, “nosztalgiavonatozós” élményben részesítve a látogatókat. Európa leghosszabb - több mint 2 kilométer hosszú - múzeumi sínpályája összeköti a múzeum negyven éves története során felépült hét tájegységet. A személyzet - a mozdonyvezető és a kalauz - korhű öltözetben végzi munkáját.


BELÉPŐDÍJAK:

Normál nyitva tartási napokon:
Teljes árú belépőjegy: 1.400,-Ft
Félárú belépőjegy: 700,-Ft (6-26 év közötti diákok - érvényes diákigazolvány felmutatása esetén – és 62-70 év közötti nyugdíjasok részére)
Családi gyerekjegy : 350,-Ft (2 vagy több gyermek esetén fejenként)
Skanzen Vonatjegy a múzeum jegypénztárában vagy elővételben az interneten megváltva: 500,-Ft, a vonaton megváltva: 600,-Ft.

Fesztiválos napokon:

Teljes árú belépőjegy: 1.600,-Ft
Félárú belépőjegy: 800,-Ft (6-26 év közötti diákok - érvényes diákigazolvány felmutatása esetén – és 62-70 év közötti nyugdíjasok részére)
Családi gyerekjegy: 400,-Ft (2 vagy több gyermek esetén fejenként)

Parkoló díj:
- személygépkocsival: 500,-Ft/nap
- autóbusszal: 1.000,-Ft/nap

MEGKÖZELÍTÉS

Budapestről valamennyi közlekedési eszközzel egy-másfél órán belül elérhető. A városon belül "SZABADTÉRI NÉPRAJZI MÚZEUM" táblákkal jelölve van az útvonal.

Közvetlen buszjáratok Budapest és Szentendre belvárosa és a múzeum között (új szolgáltatás!)

Budapest, Madách tér – Szentendre, Skanzen buszjárat
Budapest, Madách téri (gyógyszertár előtti) buszmegállóból közvetlen Skanzen-járat indul hétvégenként és ünnepnapokon (április 4., május 24., augusztus 20.) az alábbi időpontokban: 10:00, 11:00, 12:00
A buszok a Batthyány téren (86-os buszmegálló, Duna felőli oldal) is megállnak a következő időpontokban: 10:15, 11:15, 12:15
A buszjárat a Skanzen főbejáratától Budapest, Madách térre indul: 14:30, 15:30, 16:30, 17:30.

Jegyárak:
felnőtt retúrjegy: 800.-Ft/fő, egy út: 500.-Ft/fő;
diák retúrjegy: 400.-Ft/fő; egy út: 250.- Ft/fő
6 éves korig az utazás ingyenes.

A jegyhez járó kupon ellenében az utasok egyszeri 10 %-os kedvezményt kapnak a Skanzen boltokban(Portéka bolt, Szatócsbolt, Pékség, Mádi pinceétterem, Resti, Jászárokszállási Fogadó) való vásárláskor


Szentendre belváros-Skanzen buszjárat
Áprilisban hétvégenként, május 1. és október 31. között hétfő kivételével minden nap.

Szentendre, Rózsakert parkolóból (HÉV állomással szemben) indul: 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 14:00, 15:00, 16:00
Dunakorzó megállóból (belváros, rév kikötő): 9:10, 10:10, 11:10, 12:10, 14:10, 15:10, 16:10, 17:10
A Skanzen főbejáratától indul: 9:30, 10:30, 11:30, 12:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30

Jegyárak:
felnőtt retúrjegy: 600.-Ft/fő, egy út: 400.-Ft/fő;
diák retúrjegy: 300.-Ft/fő; egy út: 200.- Ft/fő
6 éves korig ingyenes az utazás.

A jegyhez járó kupon ellenében az utasok egyszeri 10 %-os kedvezményt kapnak a Skanzen boltokban (Portéka bolt, Szatócsbolt, Pékség, Mádi pinceétterem, Resti, Jászárokszállási Fogadó) való vásárláskor.

Kerékpárral, gyalogosan
A gyalogos közlekedést csak a rutinos túrázóknak ajánljuk. Szentendre belvárosából kb. 5 kilométer a távolság, vagyis legalább egyórás az út. Amennyiben a Pilisből érkeznek, a SÁRGA + jelzésen lehet a múzeumot megközelíteni.
Kerékpárral Budapestről a Margit hídtól kijelölt kerékpárúton lehet elérni Szentendrét. Szentendrén belül a sárgával jelölt utakon célszerű közlekedni. A dunaparti utat javasoljuk a kevesebb emelkedő miatt.

Tömegközlekedéssel
Budapestről, a Batthyány térről induló HÉV járatokkal juthatunk el Szentendrére (menetidő 40 perc).
A HÉV végállomásától a 7-es kocsiállásról induló busszal érjük el a múzeumot.
Az autóbuszok Budapestről, Újpest-Városkaputól indulnak Szentendrére (menetidő kb. 30-35 perc).
(A szentendrei autóbusz-pályaudvaron kell átszállni a helyi autóbuszra, amely a 7-es kocsiállásról indul.)

Autóval
Budapestről gépkocsival a 11-es úton jutunk el Szentendrére. A városban a 11-es műútról leágazó Sztaravodai (111-es) út mellett találjuk a múzeumot. (A leágazás jelzése: Skanzen.)


Múzeum Múzeum Tájház és skanzen Tájház és skanzen

Nyitvatartás

0401-1030

Elérhetőségek

Cím: Szentendre, Sztaravodai út
Térkép
Tel.:+3626502500
E-mail: latogato@sznm.hu
Forrás: http://www.itthon.hu
Frissítve: 2017-01-12 17:21:15

Látnivalók a környéken

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

  • Szentendre

A múzeum Budapesttől 20 km-re a Duna- Ipoly Nemzeti Park egyedülálló környezetében fekszik, Mo. jellegzetes tájegységeinek építkezési szokásait, az ott lakók életmódját és hagyományait mutatja be.

Városháza

Városháza

  • Szentendre

További látnivalók

Programok a környéken

Hammond-klub: Premecz Mátyás Organ Trio

Hammond-klub: Premecz Mátyás Organ Trio

  • Szentendre
  • 2024.May.17-án Szentendrei Kulturális Központ

Premecz Mátyás neve a hazai közönség számára két dologgal forrt össze: lendületes zenekarokkal (többek közt: Kéknyúl, Fábián Juli és a Zoohacker, Little G Weevil, Barabás Lőrinc Kvartett, de ő kísérte Jackie Orszáczkyt is is utolsó hazai turnéján) és egy óriási Hammond orgonával. Zenekarával túlnyomórészt saját szerzeményeket játszák, stílusuk egészséges keveréke a jazznek, a bluesnak és a funknak.

Bordó Sárkány

Bordó Sárkány

  • Szentendre
  • 2024.May.10-án Szentendrei Kulturális Központ

A Bordó Sárkány Régizene Rend, saját meghatározása szerint „középkori világzenét” játszik. Az autentikus, magyar és európai középkori dalokat és táncokat bátran ötvözik saját alkotói elképzeléseikkel, a középkori hangulatba ültetett Bordó Sárkány dalok pedig a mai kor világzenei hangzásvilágához igazodó, táncra perdítő, erőteljes dinamikai felfogásban szólalnak meg.

Lélekhívogató - regisztrációs jegy

Lélekhívogató - regisztrációs jegy

  • Szentendre
  • 2024.Apr.21-án Szentendrei Teátrum

Lélekhívogató – a szivárvány meséje Animációs-élőzenés-bábos játék TÁRNOK MARICÁVAL

Spiró György: Szappanopera

Spiró György: Szappanopera

  • Szentendre
  • 2024.Apr.30-án Szentendrei Teátrum

Creedence Clearwater Reborn

Creedence Clearwater Reborn

  • Szentendre
  • 2024.Apr.20-án Szentendrei Kulturális Központ

A zenekar minden tagja külön-külön több híres magyar es külföldi zenésszel játszott már együtt, pl: Balázs Fecó, Korál, Závodi János, Török Ádám, Pribil Gyuri, Örökség, Ken Hensley

A Bipoláris, avagy menekülési technikák a zártosztályról - Meglepetés osztálytárs: Hajdu Steve

A Bipoláris, avagy menekülési technikák a zártosztályról - Meglepetés osztálytárs: Hajdu Steve

  • Szentendre
  • 2024.May.10-án Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár

Adott egy világmegváltó tervekkel rendelkező 20 éves ifjú színészhallgató, aki előtt ott áll az egész ÉLET. Aztán egyik napról a másikra minden megváltozik, összezavarodik, majd hirtelen "megvilágosodik": csak a szeretet, a szerelem fontos! A baj csupán annyi, hogy mindezt 3 napon keresztül, nonstop, mezítláb hirdeti a körúton, minden szembejövőnek. Útja egyenesen a zártosztályra vezet. Mindez 30 éve történt. Mi lehet vele ma? Ezt ő maga fogja elmesélni. Sok humorral, időnkéntegészen különleges élményekkel...

MUNKATÁRSAS - Konfliktushelyzetek humorral a munka világában

MUNKATÁRSAS - Konfliktushelyzetek humorral a munka világában

  • Szentendre
  • 2024.Apr.28-án Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár

Pál Utcai Fiúk

Pál Utcai Fiúk

  • Szentendre
  • 2024.May.04-án Szentendrei Kulturális Központ

A Pál Utcai Fiúk 1983 nyarán, Szigetszentmiklóson alakult barátokból, iskolatársakból és már azon a nyáron megtartották az első koncertjüket, a helyi moziban, ami olyan jól sikerül, hogy úgy döntöttek, tovább folytatják együtt.

További programok

Kedvenc akciók

Hotel Dam Fonyód

Kedvezményes pihenés

24 000 Ft/fő/éj-től

Hotel Dam

  • 20 Értékelés alapján4.1 / 5
Hotel Panoráma Balatongyörök

Pünkösdi szezonnyitó hétvége

26 900 Ft/fő/éj-től

Hotel Panoráma

  • Kiváló25 Értékelés alapján4.6 / 5
Panorama Residence Duna Dunaszentmiklós

Wellness Pihenés 2 éj hétvégén...

24 998 Ft/fő/éj-től

Panorama Residence Duna

hotel
  • 20 Értékelés alapján4.2 / 5
Imola Hotel Platán Eger

Ünnepek

47 500 Ft/fő/éj-től

Imola Hotel Platán

hotel
  • 6 Értékelés alapján4.3 / 5

Szállások Szentendre

Szobaárak Szentendre

Vadrózsa Panzió Szentendre

panzió

Szobaárak

9 000 Ft/fő/éj-től
  • Kiváló3 Értékelés alapján4.8 / 5
Szobaárak Szentendre

Skanzen Hotel

hotel

Szobaárak

13 750 Ft/fő/éj-től
  • még nincs értékelésÚj!

További szállások

Bejelentkezés