Nádasdy Ferenc Múzeum, Sárvár

Vár és várrom Vár és várrom Kastély Kastély Múzeum Múzeum Műemlék Műemlék Park és kert Park és kert Különleges hely Különleges hely Rendezvényhelyszín Rendezvényhelyszín Kiállítás Kiállítás


Forrás: nadasdymuzeum.hu
A Nádasdy Ferenc Múzeum 1951-től működik, nevét arról a Nádasdy Ferenc országbíróról kapta, akinek műgyűjteménye Európa-hírűvé vált a 17. században.

A Múzeum legszebb terme a Díszterem, amely egyedüliként őrzi a Nádasdy család ragyogását a XXI. század elején is. A mennyezetképek 1653-ban készültek, s a megrendelő Nádasdy Ferenc országbíró nagyapjának, Nádasdy Ferencnek győztes csatáit ábrázolják. Az oldalfalakon Dorffmeister István 1769-ben festett ószövetségi tárgyú freskói láthatóak.

A múzeum számottevő történeti, néprajzi és iparművészeti anyaggal rendelkezik. Igen jelentős a majd 16 ezres történeti dokumentum és a 28 ezer felvételes fotógyűjteménye.

Állandó kiállítások:
Sárvár története
A tárlókban a város története elevenedik meg az Árpád-kortól a XX. Század elejének gazdasági fellendüléséig.

Nyomdászat és könvykiadás a Nádasdy-birtokon
A Nádasdyak idején Sárvár a magyar művelődés egyik virágzó központja volt. A humanista műveltségű Nádasdy Tamás az 1530-as években iskolát és nyomdát alapított a mezővárosban. A sárvári várban talált menedéket, s halt meg 1556. januárjában Tinódi Lantos Sebestyén. Ezt a magyar kultúra szempontjából oly fontos és mozgalmas kort mutatja be a toronyszobában berendezett kiállítás egy XVI. századi nyomdaval illusztrálva.

Huszártöténeti kiállítás
A legmagasabb fegyvernem történetét bemutató kiállítás páratlan, s ugyanakkor nagy jelentőségű, mert a világon, a sárvári huszármúzeumon kívül, csak Franciaországban látható a huszárságot bemutató kiállítás. A Tárlaton gazdag fegyveranyag, korabeli egyenruhák, festmények és más illusztrációs anyag segytségével ismerhetjük meg a huszárok szerepét történelmünkben.

Carta Hungarica
Ezt az 58 térképből és 1 atlaszból álló értékes gyűjteményt a város szülötte az Oxfordban elő Gróf László ajándékozta Sárvárnak. E páratlan anyag egy csodálatos mennyezeti freskókkal díszített teremben méltó módon került elhelyezésre.

Iparművészeti gyűjtemény
A múzeum termeiben több típusú iparművészeti tárgy látható: 16-19 sz-i. ládák, fali képeit 17 századi lakberendezési tárgyak. E gyűjtemény két fontos darabja a bajor hercegi család dísztárgyaiból és a 19-10. Századi magyar és európai üvegművészetét bemutató tárgyakból álló kiállítás.

Belépőjegy:
felnőtt 500 Ft,
diák, nyugdíjas 250 Ft,
családi 1000 Ft,
diákcsoport (15 fő felett) 200 Ft

 


Bejelentkezés