Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet, Orfű

Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet További képek

Forrás: www.ddnpi.hu
A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet a Mecsek legszebb természeti értékeit foglalja magába.

2009. április 25-i hatállyal alakult meg a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet.  Ezzel  oltalom alá került hazánk utolsó, még nem védett karszt-területe is. Az újonnan kihirdetett Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet a Pécs-Abaliget-Bükkösd- Cserkút által határolt területen helyezkedik el 10315 ha kiterjedésben. Magába foglal több korábban létrehozott természetvédelmi területet, így a Jakab-hegy TT, Melegmányi-völgy TT, Pintér-kert TT, Abaligeti- barlang felszíne TT területét, valamint a Kőszegi-forrás erdőrezervátumot. Helyi jelentőségű védett természeti területek közül a legjelentősebb a Pécsi Parkerdő, amely része lett az új tájvédelmi körzetnek.

Geológiai értékei közül kiemelekedik a TK délnyugati részén elhelyezkedő Jakab-hegy és környéke. A meredek déli lejtők látványos morfológiai elemei a kipreparálódott konglomerátum tornyok, a Babás szerkövek, illetve a Zsongorkő természetes kilátópont. Az észak felé lejtő területen található a Nyugat-Mecseki karszt, amelyet zömében jól karsztosodó középső-triász mészkőből épül fel. A felszíni karsztjelenségekben (töbrök, víznyelők, források) terület látványossága a Melegmányi és a Nagy-mély-völgyben található mésztufa lépcsősor is. A Melegmány a Mecsek egyik gyöngyszeme töbrök, víznyelők, mésztufagátas vízesések, zúgók, tavasszal a medvehegymatenger. A területen található több mint száz barlang közül 5 fokozottan védett.  A leghosszabb és egyben legismertebb a turisták számára is kiépített, mintegy 1,5 km hosszú Abaligeti-barlang.

A terület flórája szubmediterrán jellegű erre utalnak olyan, elterjedt védett növényfajok mint például a piritógyökér vagy a szúrós csodabogyó is. A meredek, száraz, déli oldalakon virágos kőrises-molyhos tölgyes bokorerdők, a tetőkön zömében illír gyertyános tölgyesek, míg az északi oldalakon és a hűvös völgyekben bükkösök a jellegzetes erdőtípusuk. A déli oldalakon kisebb sziklagyepfoltok, az északi hegylábnál nedves kaszálók fokozzák az élőhelyek változatosságát. Növénytani értékek közül- a teljesség igénye nélkül- kiemelhetünk több hazai orchideafajt (majomkosbor, szarvasbangó, méhbangó, bíboros sallangvirág), a pécsi zergevirágot vagy a havasi tisztesfüvet is.

Az állatvilág is számos, védett fajjal rendelkezik. Az ízeltlábúak közül meg kell említeni a gyepterületekre jellemző magyar tarszát és a karsztvidék völgyeiben előforduló mecseki tegzest és sárgafoltos hegyi szitakötőt. A madárvilágra alapvetően a lomberdei fajok a jellemzőek, pl. a hegyi billegető és a kis légykapó.  A  hegyi kaszálókon erős populációja van a fokozottan védett harisnak is. Az emlősfajok közül kiemelkedően sok denevérfajjal találkozhatunk, mint például a csonkafülű denevér, kis- és nagy patkósorrú denevér. A denevérek életét Abaligeten egy tematikus kiállítás is bemutatja. (Denevérmúzeum)

A védetté nyilvánítás célja a területen  megtalálható védett és ritka fajok és társulások megőrzésén túl az is, hogy a Tájvédelmi Körzetben folyó gazdálkodás  természetkímélő irányba mozduljon el.  A bemutatásnál nemcsak a természeti, de a kultúrtörténeti értékek is nagy hangsúlyt kapnak, mint például a jakab-hegyi Pálos kolostor romjainak helyreállítása. Ugyanakkor  hatékonyabban ajánlható egy falusi szálláshely, ha  tájvédelmi körzet határán fekszik, vagy ha színes nemzeti parki programok kapcsolódnak hozzá. Ezért nagy jelentőségű, hogy a Mecsek újabb, tízezer hektáros része került védelem alá, legalább 11 önkormányzatnak kínálva így az idegenforgalom fellendülésének lehetőségét.

A területen számos Árpád kori templom is meglátogatható pl. Cserkút, Kővágószőllős.

Amennyiben több idő van kirándulásra, látogassa meg a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetet is.

Elérhetőség: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Postacím: 7602 Pécs, Pf. 312.
Telefon: 72/517-200

 

 


Természeti érték Természeti érték

Elérhetőségek

Cím: Orfű,
Forrás: www.ddnpi.hu
Frissítve: 2010-11-02 09:26:45

Látnivalók a környéken

Orfűi-tó Strand (Kistó-strand)

Orfűi-tó Strand (Kistó-strand)

 • Orfű

Pécstől 15 km-re, akár kiépített kerékpárúton is megközelíthető a Mecsek ölelésében fekvő, öt tóból álló, festői tórendszer.

Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet

Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet

 • Orfű

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet a Mecsek legszebb természeti értékeit foglalja magába.

Orfűi Aquapark

Orfűi Aquapark

 • Orfű

Az Orfű Aquapark a hét minden napján várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat.

Szuadó-barlang

Szuadó-barlang

 • Orfű

A Szuadó-barlang a Nyugat-mecseki-karszt jelentősebb karsztobjektumainak egyike, a Trió-barlangtól mindössze 100 m-re, az északi-déli irányú Szuadó völgyben. Bejárata a Szuadó-nyelő, melynek eddig fel...

Trió barlang

Trió barlang

 • Orfű

A Trió-barlang a Nyugat-mecseki-karszt jelentősebb karsztobjektumainak egyike, 230 m feletti járathosszúsággal a 6. leghosszabb és 54 m-nél nagyobb mélységgel pedig a 3. legmélyebb barlang a Mecsek-he...

Sárkány-kút

Sárkány-kút

 • Orfű

Forrás, időszakos kvarcforrás. A szikla mélyén felgyülemlett víz feltör a mélyből és kb. 5-15 percig működik.

Vízfő-forrás és barlang

Vízfő-forrás és barlang

 • Orfű

A Mecsekben található legnagyobb karsztforrás az Orfű község határában fakadó Vízfő forrás. Vízgyűjtő területe 15,25 km2 , ennek mintegy 30 %-a nemkarsztosodó kőzeteken, elsősorban alsótriász vörös ho...

További látnivalók

Programok a környéken

Fishing On Orfű

Fishing On Orfű

 • Orfű
 • 2022.Jun.29 - 2022.Jul.02 között Panoráma Camping

Történetünk során először átnyúlunk a júliusba! A veletek való egyeztetés után úgy döntöttünk, hogy 2022-ben június utolsó hetében rendezzük meg a Fishing on Orfű fesztivált. Szóval legyetek kedvesek és véssétek be a dátumot: 2022. június 29.-július 2.

Sárkányszív - Történelmi Családi-lovas musical - Szolnoki Péter - Moravetz Levente

Sárkányszív - Történelmi Családi-lovas musical - Szolnoki Péter - Moravetz Levente

 • Orfű
 • 2022.Jul.22-án 20:30 óra Moravetz Produkció Közhasznú Nonprofit Bt.

Csodaszarvas - Családi lovas - rockopera - Máriás Zsolt - Moravetz Levente

Csodaszarvas - Családi lovas - rockopera - Máriás Zsolt - Moravetz Levente

 • Orfű
 • 2022.Jul.30-án 20:30 óra Moravetz Produkció Közhasznú Nonprofit Bt.

További programok

Kedvenc akciók

Hotel Atlantis Hajdúszoboszló

Hurrá nyár

23 500 Ft/fő/éj-től

Hotel Atlantis

 • Kiváló77 Értékelés alapján4.6 / 5
Aqua-Lux Wellness Hotel Cserkeszőlő

Felhőtlen Vakáció fürdőbelépőv...

18 900 Ft/fő/éj-től

Aqua-Lux Wellness Hotel

 • 373 Értékelés alapján4.4 / 5
Waterfront Lodge Dunapataj

Waterfront vakáció

18 900 Ft/fő/éj-től

Waterfront Lodge

panzió
 • Kiváló3 Értékelés alapján5 / 5
Grand Hotel Esztergom Esztergom

Vakáció - a jó bizonyítványért...

21 120 Ft/fő/éj-től

Grand Hotel Esztergom

 • Kiváló6 Értékelés alapján4.5 / 5

Szállások Orfű

Napi árak 5 éjtől Orfű

Laterum Motel

panzió

Napi árak 5 éjtől

5 500 Ft/fő/éj-től
 • Kiváló6 Értékelés alapján4.6 / 5
Reggelis árak Orfű

Rácz Tanya Orfű-Lipóc

panzió

Reggelis árak

8 950 Ft/fő/éj-től
 • Kiváló8 Értékelés alapján4.7 / 5

További szállások

Bejelentkezés