Szintezési ősjegy, Nadap

Szintezési ősjegy További képek

Forrás: www.tourinform.fejer.hu

Nadap területén rendkívül szép környezetben található az Országos Szintezési Főalappont a Nadapi Ősjegy (1888-ban állított emlékmű jelöli), amely a térképészet és az építészet egyik legfontosabb területének, a magasság meghatározásának a magyarországi viszonyító pontja,mivel itt található hazánk egyik legszilárdabb röghegysége. Pontját az Adriai-tenger középvízszintjéhez viszonyították. Szép kirándulóhely, a nyári rendezvények egyik helyszíne.

Magyarország első országos szintezését 1873-–1913 között végezték. Ekkor alapszintfelületnek az Adriai-tenger középszintjének a trieszti Molo Sartorio mareográf mércéjén 1875-ben meghatározott évi középértékén áthaladó szintfelületet választották. Nadap főalappont magassága ebben a rendszerben 173,8385 m, ami később az ún. nadapi alapszint kezdőértékét adta.

Nadap települést megközelíteni, pl. az M7-es autópályáról, a Velence-i letérőtől lehet.

 


Természeti érték Természeti érték Különleges hely Különleges hely

Elérhetőségek

Cím: Nadap,
Tel.:22/470-001
E-mail: nadap.ph@t-online.hu
Forrás: www.tourinform.fejer.hu
Frissítve: 2016-12-15 15:44:24

Látnivalók a környéken

Római Katolikus templom

Római Katolikus templom

  • Nadap

A helyén egykoron állott templomban keresztelték meg Vörösmarty Mihályt 1800. december 3-án. A keresztelő kút, amely a katolikus templomban látható, ma is használatos.

Vörösmarty Mihály szobor

Vörösmarty Mihály szobor

  • Nadap

A község Millenniumi Parkjában áll a költő mellszobra, amit a 2000. évben - születésének 200. évfordulója emlékére - állított Nadap Község Önkormányzata. A szobor Gulácsy Zsolt szobrászművész munkája...

Nadapi Szintezési Ősjegy

Nadapi Szintezési Ősjegy

  • Nadap

Nadapon van a térképészet és az építészet egyik legfontosabb meghatározójának, a magasság mérésnek magyarországi legfőbb viszonyító pontja, a Nadapi szintezési ősjegy.

Patkó Csárda

Patkó Csárda

  • Nadap

A Velencei – tó egyik legszebb pontján a Velencei hegység lankáin Lovasberény felé menet, jobb oldalon ( Nadapon) a faluközpontban találják meg vidéki hangulatú speciális vendéglőt. Az étterem tulajdo...

További látnivalók

Bejelentkezés