Evangélikus templom, Mosonmagyaróvár

A város sétálóutcáján, a Magyar utcán érünk el a neogót evangélikus templomhoz. Huszár Gál protestáns prédikátor emléktáblája díszíti a templombelsőt.

A magyaróvári, mosoni, lucsonyi és halászi evangélikusokat tömörítő gyülekezet templomának építési lehetőségét egy magyaróvári polgár, Fischer Henrik 1855. évi végrendelete alapozta meg.

Templomunk építéstörténete

A reformáció idején a magyaróvári Szent Gotthárd templomot a katolikusok és az evangélikusok közösen használták. 1606-ban Náprági Demeter győri püspök a templomot a protestánsoktól visszaszerezte a katolikusok részére. A templom melletti temetőben állott Szent László kápolnát vették ezután a protestánsok birtokukba, és ezen birtoklásukban az 1646-os pozsonyi országgyűlés is megerősítette őket.

1672-ben az Udvari Kamara a kápolnát a katolikusoknak juttatta vissza, majd 1674-ben a protestáns felekezetek működését is betiltotta az uradalom területén.

II. József türelmi rendeletét követően (1781) nyílott meg a lehetőség a protestáns imaházak, templomok építése előtt. A történelmi Moson megyében az evangélikus gyülekezetek sorra építették fel templomaikat: 1784-ben a rajkai, 1789-ben a levéli, 1795-ben a lébényi. Ezek még nagyon egyszerű faszerkezetű inkább imaházak voltak. 1850-ben készült el a hegyeshalmi templom. A XVIII. században épült templomok az 1840-es években kerültek bővítésre, korszerűsítésre.

A magyaróvári, mosoni, lucsonyi és halászi evangélikusokat tömörítő gyülekezet templomának építési lehetőségét egy magyaróvári polgár, Fischer Henrik 1855. évi végrendelete alapozta meg. A végrendelet szerint Fischer Henrik magyaróvári házának értékét ajánlotta fel evangélikus templom építéséhez, azonban feltételként előírta, hogy a gyülekezet Feldmann Magdolna halálát követő három éven belül köteles a templomot felépíteni.

Fischer Henrik 1860-ban, Feldmann Magdolna 1876. április 5-én hunyt el. A hagyaték értéke azonban csak 2525 forint volt, ez pedig egy templom építésének megkezdéséhez kevés volt. Ezért a gyülekezet gyűjtést szervezett, és még ugyanabban az évben 3733 forintra gyarapodott vagyonuk. Az adományozók között volt Ferenc József császár is 100 forint erejéig. A templom építéséhez a telket Magyaróvár városa ingyen biztosította. A templom tervezésével a gyülekezet Jummerspach Frigyest, magyaróvári építészt bízta meg.

Jummerspach Frigyes (1819-1898) bécsi származású építész volt, aki 1845-ben került a magyaróvári főhercegi uradalomhoz. Sokrétű építészeti tevékenysége mellett a Gazdasági Tanintézetben a mezőgazdasági építészet tanára volt. Magyaróváron és környékén több templom, kápolna, laktanya, malom és egyéb jelentős épület tervezése fűződik nevéhez. Jummerspach Frigyes gazdag építészeti munkássága a klasszicista építészettől a romantikán át egészen az eklektikus építészetig terjedt.

Az evangélikus templom tervei gyorsan elkészültek, hiszen még 1876-ban megkezdődött az építése.

Az építési munkákat a lucsonyi Bendl Gottlieb Károly építőmester végezte, a tetőszerkezetet a soproni Hild ácsmester készítette a Heinbeck fakereskedő által szállított faanyagból. A tetőfedő munkák a bécsi Schwab mester keze munkája nyomán készült. A rendelkezésre álló anyagiakból a templom 1879-ben tető alá került.

Még további öt évre volt szükség, hogy a megkezdett építkezés befejeződhessen. További gyűjtések váltak szükségessé, hogy a bécsi Kopmanicz lakatosmester és a magyaróvári Koppi asztalosmester a belső kialakításokat és berendezéseket elkészíthesse. Az építési munkák irányítója és ellenőre a tervező személyesen, Jummerspach Frigyes volt.

Az elkészült templom felszentelésére 1884. június 8-án került sor.

Az egyhajós kialakítású templom dongaboltozattal fedett teréhez az északi oldalon félkör alaprajzú apszis csatlakozik fél kupola lefedéssel. A neoromán stílusú templom főbejárata felett négyzet alaprajzú toronytest, felette nyolcszög alaprajzú toronysisak készült. A főbejárat bélletes kiképzésében igényes fafaragással ellátott ajtó, felette szintén bélletes nyílású rózsaablakkal készült, két oldalt félköríves lezárású ikerablakokka. A festés nélküli – simított vakolatú – homlokzati felületek gazdag vakolatarchitektúrával készültek (rusztikus tagozatok, ívsoros párkányok stb.) A fedélszék eredetileg természetes palával fedett. A főbejárati előtérből kétkarú lépcső vezet fel a faszerkezetű karzathoz. A templombelső falfelületeit, a kor szellemének megfelelő, gazdag ornamentális festés díszíti.

A hármas tagozódású, romantikus kialakítású oltár a templom tengelyében áll. A gazdag díszítményű, timpanonszerű középső felépítményt korintuszi oszlopok tartják, benne Jézus szobrával. Jobbról-balról kisebb méretű, de azonos szerkezetű és kialakítású oltárépítményben Péter és Pál apostolok szobrai kerültek elhelyezésre. Az oltár kialakításával azonos modorú a templom oldalfalán lévő szószék.

A fából készült, festett és aranyozott oltár, a szószék és az oltár előtt álló keresztelőkút egymással művészi összhangban lévő berendezések. Igényes munka az oltár előtt lévő kovácsoltvas rácsozat.

Az eredeti pedálos harmónium helyett 1958-ban Angster típusú kétmanuálos pneumatikus orgona készült, vele együtt a karzat is bővítésre került.

1960-ban kisebb külső tatarozásra került sor. 1966-ban pedig a jó ötven éve elvitt két kis harangot pótolták. A templom fennállásának századik évfordulójára 1983-ban teljes belső felújítás történt Závori Zoltán festőművész irányításával. 2000 és 2003 között a templom kívülről is teljesen megújult a tető palacseréjével együtt, de ekkor még a torony érintetlen maradt. Annak felújítására 2012-ben került sor.

Bővebben »
Szálláshelyek és akciók a(z)
Evangélikus templom közelében, Mosonmagyaróvár városában

Forrás: Tourinform Iroda Mosonmagyaróvár
Frissítve: 2017. május 22.
Telefonszám: 96/211-453
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.


Szálláshelyek és akciók a(z) Evangélikus templom közelében, Mosonmagyaróvár városában »

Látnivalók a környéken (30 km)
Várpince és környéke Mosonmagyaróvár 0 km távolságra
Ambrozia Étterem Söröző Borozó és Kávéház Mosonmagyaróvár 0.1 km távolságra
Korzó Étterem Mosonmagyaróvár 0.2 km távolságra
Várkert Kávéház, Cukrászda Mosonmagyaróvár 0.2 km távolságra
Óvári vár Mosonmagyaróvár 0.2 km távolságra
látnivalók Mosonmagyaróvár és környékén »
Mosonmagyaróvár és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat