Lamberg-kastély, Mór

A kastély története

A későbarokk Lamberg-kastélyt Lamberg Ferenc Antal gróf é

píttette a család nyári rezidenciájául Fellner Jakab tervei alapján. Az építkezés 1766-ban fejeződött be. 1803-ban a kastély parkjának forrását két kapucinus mester átalakította, ekkor a szivattyús kútház kastély felőli oldalán építették meg a szökőkutat. Ennek helyén ma ivókút található, mely Nagy Benedek szobrász-művész alkotása. Ugyanebben az évben a kertet angolparkká alakították. 1810-ben földrengés áldozata lett az épület, s ekkor két oldal-szárnyának nagy részét újjá kellett építeni. A főépületet és a melléképületeket egy-egy íves, zárt folyosóval kötötték össze, így zárt udvar alakult ki. A bal oldali melléképület boltozata és falrendszere új, a jobb oldali az eredeti boltozatokat és elrendezést még részben megőrizte.

Az emeleten megmaradt az eredeti „enfiladeos” elrendezés (a termek olyan elhelyezése, hogy rajtuk a nyitott ajtók során végig lehet tekinteni). A földszinten - a mai művelődésszervező irodában - egy XIX. századi, romantikus kandalló található. Az épület mindkét szintjén még a hajdani, szépen kidolgozott ajtó- és ablakkeretek vannak, valamint a földszinti ablakok míves vasrácsai is eredetiek. A kőfaragványok közül a kastély környékén sikerült a kerti lépcsőhöz tartozó urnákat megtalálni. A kastély udvarán az egykori vörösmárvány szökőkút helyén ma Korompai Péter és Nagy Benedek alkotása látható. A kastély eredetileg igen gazdag falfestéssel volt díszítve, a feltárt töredékek jó kvalitású későrokokó festő munkásságáról tanúskodnak. Festett volt a lépcsőház, a földszinti és az emeleti dísztermek fala és mennyezete.

Ma mindebből az olvasóterem melletti szoba (az egykori női szalon) falán tekinthetjük meg a falfestés nyomait, a többi ábrázolást, jótékony fehér mész fedi a végleges feltárásig. A kastély történetéről és a Lamberg családról több információ Seidel Ignác 1898-ban készült krónikájából tudható meg.

A kastély ma

Ma a kastélyban a Radó Antal Könyvtár és Művelődési Központ működik. Az emeleten működik a könyvtár, a földszinti tereken szakkörök, műhelyek, tanfolyamok és civil szervezetek tartják foglalkozásaikat. A kastély udvara nyáron hangverseny, nemzetközi néptáncest kedvelt színhelye. A műemlék épület sok látogatót vonz, így az intézmény által működtetett MÓRINFORM Idegenforgalmi és Turisztikai Irodát sokan keresik fel.

A kastélyban 1993. óta látható a Helytörténeti és német nemzetiségi gyűjtemény. A "sváb szoba", az ide telepített német lakosság életébe enged bepillantani, megtekinthetők az 1900-as évek elejéről származó bútoraik, használati tárgyaik, népviseletük.

A helytörténeti kiállítás színes képet nyújt Mór múltjáról. Fotókat láthatunk a város régi, nevezetes épületeiről, az egykor itt élt emberek viseletéről, szokásairól, ünnepeiről. A gyűjteményben – a Schwarcz József által készített, és a városnak adományozott – régmúltat idéző használati eszközök fából faragott apró makettjeit láthatjuk (szőlőprést, szekereket, gémeskutat, falusi házat udvarával, állataival stb.). Itt látható az 1848. december 30-i móri csata makettje is.

A Wekerle Sándor emlékszoba Magyarország első polgári származású miniszterelnökének tiszteletére lett létrehozva. Az emlékszobában vele kapcsolatos dokumentumokat, fotókat, írásos anyagokat, róla készült festményt és mellszobrot tekinthetünk meg.

A kastély pincéjében az „Ezerjó Pince-Galéria” – a Móri Borvidéket bemutató kiállítás látható - melyhez értékes kiállítási tárgyaink – többek között egy gyönyörű bálványprés, illetve a Milleneum emlékére készített szépen faragott hordófenekek - adnak szép hátteret.

A kastély parkját 1990-től a Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány gondozza. Az angolparkot az általuk rendezett művészeti szimpóziumokon készített szobrok díszítik. A parkban található Zenepavilon ad otthont a közkedvelt nyári zenei esteknek és egyéb koncertek, szabadtéri előadások, sőt esküvők színtere is. Mellette található az ország legnagyobb példányú francia juharfája. A gyerekek kedvence a halastó, illetve a park másik oldalán lévő kovácsoltvas madárház, amiben egy pávapár él.

A kastély a Mórinform Idegenforgalmi és Turisztikai Iroda nyitvatartási idejében látogatható.

 

 

Bővebben »
Szálláshelyek és akciók a(z)
Lamberg-kastély közelében, Mór városában

Nyitvatartás:
márciustól októberig: kedd-vasárnap: 9-17 óráig novembertől februárig: kedd-péntek: 10.00-16.00 óráig; szombat-vasárnap: 10.00-15.00 óráig Hétfő: szünnap
Kapcsolattartó: Budai Edit
Forrás: Mórinform Idegenforgalmi és Turisztikai Iroda
Frissítve: 2013. február 04.
E-mail cím: morinform@lambergkastely.hu
Telefonszám: 30/754-3356
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: morinform@lambergkastely.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.


Szálláshelyek és akciók a(z) Lamberg-kastély közelében, Mór városában »

Látnivalók a környéken (30 km)
Luzsénszky illetve Láncos-kastély Mór 0 km távolságra
Láncos (Luzsénszky) Kastély Mór 0 km távolságra
Fincsi Cukrászda Mór 0.1 km távolságra
Lamberg-kastély Kulturális Központ Mór 0.1 km távolságra
Szent Kereszt római katolikus templom Mór 0.1 km távolságra
látnivalók Mór és környékén »
programok Mór és környékén (30 km)
Masha és a medve Live: Karácsonyi kaland Székesfehérvár 24.1 km távolságra 2018-12-16 - 2018-12-16
BERIOZKA - HUNGARIAN TOUR 2018 Tatabánya 24.3 km távolságra 2018-11-27 - 2018-11-27
CSÍK30 - 30 Év Boldogság Székesfehérvár 24.1 km távolságra 2018-12-10 - 2018-12-10
Mór és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat