Szent István kápolna, Mecseknádasd

Szent István kápolna További képek

Forrás: https://www.mecseknadasd.hu
A 6-os főút mellett ékeskedő kis kápolna igen jelentős a középkori történeti emlékei miatt. A kápolna falai, a tornya, a körülötte húzódó körítőfal, illetve a lábánál elterülő temető a falu hosszú évszázados történetét mesélnek a látogatóknak.

A román és gótikus jegyeket mutató Szent István-kápolna a XIII. században épült, falait XIV. századi gótikus freskók díszítik a szentek életéből. A XVI. századi kerítőfal maradványai ma is láthatók.

 

A kora Árpád-kori egyhajós kistemplom alapjaira épült XIV. századi román és gót elemeket egyaránt tartalmazó templomban Zsigmond-kori falfestmények maradványai láthatók. Ez volt a település első plébániatemploma, majd ezt a szerepet a Szent György-templom vette át, és a Szent István-kápolna megmaradt temetőkápolnának.A román és gótikus jegyeket mutató Szent István-kápolna a XIII. században épült, falait XIV. századi gótikus freskók díszítik a szentek életéből. A XVI. századi kerítőfal maradványai ma is láthatók. A kora Árpád-kori egyhajós kistemplom alapjaira épült XIV. századi román és gót elemeket egyaránt tartalmazó templomban Zsigmond-kori falfestmények maradványai láthatók. Ez volt a település első plébániatemploma, majd ezt a szerepet a Szent György-templom vette át, és a Szent István-kápolna megmaradt temetőkápolnának. 

 

A kápolna sírkertje végső nyughelye az első német telepeseknek is, akik az 1720-as években érkeztek Németországból. Közülük a legrégebbi 1742-ből származik. (Fotók: Glasz Fotó)


Templom Templom Műemlék Műemlék

Nyitvatartás

Egész évben nyitva, előzetes bejelentkezés alapján.

Elérhetőségek

Cím: Mecseknádasd, Mecseknádasd, Mecsek u. 10, 7695 Magyarország
Térkép
Tel.:+36 72 463 173; +36 70 225 2658; +36 30 654 5232
E-mail: plebania.mecseknadasd@tolna.net
Forrás: https://www.mecseknadasd.hu
Frissítve: 2021-09-28 13:15:49

Látnivalók a környéken

Szent György plébániatemplom

Szent György plébániatemplom

  • Mecseknádasd

A templom a svábok betelepülése után, 1770-ben került felszentelésre, Klimó György püspök támogatásával. Barokk stílusban épült egyhajós, homlokzati tornyos templom, melyben négy oltár található, ille...

Német Nemzetiségi Tájház

Német Nemzetiségi Tájház

  • Mecseknádasd

A tájház és berendezése a XVIII. század elején a Rajna mellékéről, Hessenből betelepült német lakosság népi építészetét, lakáskultúráját és egykori életmódját mutatja be.

Schloßberg várrom

Schloßberg várrom

  • Mecseknádasd

A 6-os főút déli oldalán, a falu fölé emelkedő, magas domb peremén fekszik az egykori erősség, melynek területe régebben a püspöki kastélyparkhoz tartozott. A rom eredetileg egy 13. századi templom vo...

Réka vár

Réka vár

  • Mecseknádasd

„Vár állott, most kőhalom”. Mecseknádasd határában, az Óbánya felé vezető út és a Réka-patak felett magasodott egykor a Rákvár, vagyis a Réka-vár.

Szent István kápolna

Szent István kápolna

  • Mecseknádasd

A 6-os főút mellett ékeskedő kis kápolna igen jelentős a középkori történeti emlékei miatt. A kápolna falai, a tornya, a körülötte húzódó körítőfal, illetve a lábánál elterülő temető a falu hosszú évs...

Keszler vízimalom

Keszler vízimalom

  • Mecseknádasd

A Réka-patakra települt malom az egyetlen, ami a mai napig eredeti formájában fennmaradt. A háromszintes épületben a vízikerék, a szita, a régi kőpad is látható. A látogatás során a gazdag mecseknádas...

Mecseknádasdi Sportcsarnok

Mecseknádasdi Sportcsarnok

  • Mecseknádasd

A mecseknádasdi sportcsarnok községünk és a környező falvak sportolásának helyszínét biztosítja.

Horgásztó

Horgásztó

  • Mecseknádasd

A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik gyönyörű völgyében , a 6-os számú Pécs-Budapest főútvonal mentén Pécstől 30 km-re fekszik a mecseknádasdi horgásztó.

További látnivalók

Kedvenc akciók

Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

Húsvét a Bonvitalban

28 411 Ft/fő/éj-től

Bonvital Wellness & Gastro Hotel

  • 1 Értékelés alapján3.9 / 5
Alfa Hotel és Wellness Centrum Miskolc-Tapolca

Kedvezményes Nyári vakáció

23 513 Ft/fő/éj-től

Alfa Hotel és Wellness Centrum

  • 5 Értékelés alapján4.1 / 5
Hotel Napfény Zalakaros Zalakaros

Előfoglalási kedvezményes félp...

16 958 Ft/fő/éj-től

Hotel Napfény Zalakaros

  • 8 Értékelés alapján4.2 / 5
Párizs Garden Apartments Debrecen

Húsvét

25 450 Ft/fő/éj-től

Párizs Garden Apartments

apartman
  • 1 Értékelés alapján4.4 / 5

Bejelentkezés