Szűz Mária neve templom, Kóspallag

Szűz Mária neve templom
A Szűz Mária neve tiszteletére szentelt római katolikus templom 1805-ben készült el, késő barokk formában, klasszicizáló részletekkel. Főoltárképe Mária mennybemenetelét ábrázolja.
A XVIII. sz. közepén jön létre a település azon a területen, amelynek neve egykor Tornallya, Torony volt, és a rajtalevő középkori pálos kolostor a márianosztrai konventhez tartozott. A kolostor romjai részben ma is láthatók. A nosztrai konvent tiltakozása ellenére a visegrádi Korona-uradalomhoz csatolják a területet és a rajta keletkezett új, szlovák lakta települést, Kóspallagot.
Plébánia 1777-től lesz. Előtte Nagymaros látja el. 1788-ban és 1801-ben is szemrehányóan közlik a Magyar Kamarával, hogy Kóspallagon egy nedves parasztház a templom és a plébánia. Végül is a kamara, mint kegyúr 1805-ben felépítteti a későbarokk templomot (210 m²). A plébániaház (1804-ből) egyházi tulajdon. A Szent Vendel kápolna nem misézőhely.

A XVIII. sz. közepén jött létre a település azon a területen, amelynek neve egykor Tornallya, Torony volt, és a rajtalevő középkori pálos kolostor a márianosztrai konventhez tartozott. A kolostor romjai részben ma is láthatók. A nosztrai konvent tiltakozása ellenére a visegrádi Korona-uradalomhoz csatolták a területet és a rajta keletkezett új, szlovák lakta települést, Kóspallagot.

Plébánia 1777-től lett. Előtte Nagymaros látta el. 1788-ban és 1801-ben is szemrehányóan közölték a Magyar Kamarával, hogy Kóspallagon egy nedves parasztház a templom és a plébánia. Végül is a kamara, mint kegyúr 1805-ben felépíttette a későbarokk templomot (210 m²). A plébániaház (1804-ből) egyházi tulajdon. A Szent Vendel kápolna nem misézőhely.

 


Templom Templom

Elérhetőségek

Cím: Kóspallag, Szent István út 56/b.
Térkép
Tel.:(27) 375 360
Frissítve: 2017-03-24 11:23:07

Látnivalók a környéken

Kisinóci Turistaház és Camping

Kisinóci Turistaház és Camping

  • Kóspallag

Szeretettel várjuk Önt a Budapesttől mindössze 70 km-re található festői szépségű Börzsöny hegységének legrégebbi tradicionális turistaházában, Kisinócon, csendes, családias környezetben, erdővel és p...

Szűz Mária neve templom

Szűz Mária neve templom

  • Kóspallag

A Szűz Mária neve tiszteletére szentelt római katolikus templom 1805-ben készült el, késő barokk formában, klasszicizáló részletekkel. Főoltárképe Mária mennybemenetelét ábrázolja.

További látnivalók

Kedvenc akciók

Párizs Garden Apartments Debrecen

Húsvét

25 450 Ft/fő/éj-től

Párizs Garden Apartments

apartman
  • 1 Értékelés alapján4.4 / 5
Alfa Hotel és Wellness Centrum Miskolc-Tapolca

Kedvezményes Nyári vakáció

23 513 Ft/fő/éj-től

Alfa Hotel és Wellness Centrum

  • 5 Értékelés alapján4.1 / 5
Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

Húsvét a Bonvitalban

28 299 Ft/fő/éj-től

Bonvital Wellness & Gastro Hotel

  • 1 Értékelés alapján3.9 / 5
Hotel Napfény Zalakaros Zalakaros

Előfoglalási kedvezményes félp...

16 958 Ft/fő/éj-től

Hotel Napfény Zalakaros

  • 7 Értékelés alapján4.1 / 5

Bejelentkezés