Római Katolikus Templom, Kissikátor

Templom Templom


Forrás: http://www.itthon.hu
Kiemelkedő épített értéke Kissikátornak a Római katolikus körtemplom, a falun kívül északnyugatra, a völgy bejárata fölötti dombon áll, a temető mellett. A feljegyzések tanulsága szerint az Őrsúr nemzetség emeltetett templomot e helyen, melyet Sikátor néven fíliaként említenek a források. Fennmaradt egy kalapált, ezüst keresztelő medence, fülén 1312 es évszámmal, mely most a templomban található. Ez arra utal, hogy valóban Árpád kori alapokon épült, s így ebből a korból az egyetlen kör alaprajzú templom hazánkban, csúcsán nyolcszögletes, hagymakupolás huszártoronnyal. A romba dőlt románkori, XII. századi körtemplom alapjain 1764-ben Bernardo Balog közreműködésével épült újjá a kisméretű, kerek épület, melynek homlokzata tagolatlan, kis ablakokkal áttört. Kúp alakú tetőzete fölött barokk harangtorony van. 1983-ban a műemléki helyreállítás során a régi fazsindely helyett műemlékpalával borították. Az oltárkép Mária születését ábrázoló olajfestmény, Z. Biskó Béla budapesti festő alkotása. A sík, XVIII. századi festett deszkamennyezetet tartósítás és restaurálás céljából Budapestre szállították. 2000-ben a helyreállított festett táblákat visszahelyezték az eredeti helyükre, így régi szépségében tekinthető meg a vidék egyik legősibb és legszebb temploma. Kiemelkedő épített értéke Kissikátornak a Római katolikus körtemplom, a falun kívül északnyugatra, a völgy bejárata fölötti dombon áll, a temető mellett.
A feljegyzések tanulsága szerint az Őrsúr nemzetség emeltetett templomot e helyen, melyet Sikátor néven fíliaként említenek a források.

Fennmaradt egy kalapált, ezüst keresztelő medence, fülén 1312 – es évszámmal, mely most a templomban található. Ez arra utal, hogy valóban Árpád – kori alapokon épült, s így ebből a korból az egyetlen kör alaprajzú templom hazánkban, csúcsán nyolcszögletes, hagymakupolás huszártoronnyal.
A romba dőlt román kori, XII. századi körtemplom alapjain 1764-ben Bernardo Balog közreműködésével épült újjá a kisméretű, kerek épület, melynek homlokzata tagolatlan, kis ablakokkal áttört.
Kúp alakú tetőzete fölött barokk harangtorony van. 1983-ban a műemléki helyreállítás során a régi fazsindely helyett műemlékpalával borították. Az oltárkép Mária születését ábrázoló olajfestmény, Z. Biskó Béla budapesti festő alkotása. A sík, XVIII. századi festett deszkamennyezetet tartósítás és restaurálás céljából Budapestre szállították. 2000-ben a helyreállított festett táblákat visszahelyezték az eredeti helyükre, így régi szépségében tekinthető meg a vidék egyik legősibb és legszebb temploma.

Bejelentkezés