Római Katolikus Templom, Kissikátor

Római Katolikus Templom

Forrás: http://www.itthon.hu
Kiemelkedő épített értéke Kissikátornak a Római katolikus körtemplom, a falun kívül északnyugatra, a völgy bejárata fölötti dombon áll, a temető mellett. A feljegyzések tanulsága szerint az Őrsúr nemzetség emeltetett templomot e helyen, melyet Sikátor néven fíliaként említenek a források. Fennmaradt egy kalapált, ezüst keresztelő medence, fülén 1312 es évszámmal, mely most a templomban található. Ez arra utal, hogy valóban Árpád kori alapokon épült, s így ebből a korból az egyetlen kör alaprajzú templom hazánkban, csúcsán nyolcszögletes, hagymakupolás huszártoronnyal. A romba dőlt románkori, XII. századi körtemplom alapjain 1764-ben Bernardo Balog közreműködésével épült újjá a kisméretű, kerek épület, melynek homlokzata tagolatlan, kis ablakokkal áttört. Kúp alakú tetőzete fölött barokk harangtorony van. 1983-ban a műemléki helyreállítás során a régi fazsindely helyett műemlékpalával borították. Az oltárkép Mária születését ábrázoló olajfestmény, Z. Biskó Béla budapesti festő alkotása. A sík, XVIII. századi festett deszkamennyezetet tartósítás és restaurálás céljából Budapestre szállították. 2000-ben a helyreállított festett táblákat visszahelyezték az eredeti helyükre, így régi szépségében tekinthető meg a vidék egyik legősibb és legszebb temploma. Kiemelkedő épített értéke Kissikátornak a Római katolikus körtemplom, a falun kívül északnyugatra, a völgy bejárata fölötti dombon áll, a temető mellett.
A feljegyzések tanulsága szerint az Őrsúr nemzetség emeltetett templomot e helyen, melyet Sikátor néven fíliaként említenek a források.

Fennmaradt egy kalapált, ezüst keresztelő medence, fülén 1312 – es évszámmal, mely most a templomban található. Ez arra utal, hogy valóban Árpád – kori alapokon épült, s így ebből a korból az egyetlen kör alaprajzú templom hazánkban, csúcsán nyolcszögletes, hagymakupolás huszártoronnyal.
A romba dőlt román kori, XII. századi körtemplom alapjain 1764-ben Bernardo Balog közreműködésével épült újjá a kisméretű, kerek épület, melynek homlokzata tagolatlan, kis ablakokkal áttört.
Kúp alakú tetőzete fölött barokk harangtorony van. 1983-ban a műemléki helyreállítás során a régi fazsindely helyett műemlékpalával borították. Az oltárkép Mária születését ábrázoló olajfestmény, Z. Biskó Béla budapesti festő alkotása. A sík, XVIII. századi festett deszkamennyezetet tartósítás és restaurálás céljából Budapestre szállították. 2000-ben a helyreállított festett táblákat visszahelyezték az eredeti helyükre, így régi szépségében tekinthető meg a vidék egyik legősibb és legszebb temploma.

Templom Templom

Nyitvatartás

( 01.01. - 12.31. )

Elérhetőségek

Cím: Kissikátor, Kápolnatemető
Térkép
Tel.:+3648546512
E-mail: postmaster@kissikator.t-online.hu
Forrás: http://www.itthon.hu
Frissítve: 2016-04-16 12:00:08

Látnivalók a környéken

Római Katolikus Templom

Római Katolikus Templom

  • Kissikátor

Kiemelkedő épített értéke Kissikátornak a Római katolikus körtemplom, a falun kívül északnyugatra, a völgy bejárata fölötti dombon áll, a temető mellett. A feljegyzések tanulsága szerint az Őrsúr nem...

További látnivalók

Kedvenc akciók

Párizs Garden Apartments Debrecen

Húsvét

25 450 Ft/fő/éj-től

Párizs Garden Apartments

apartman
  • 1 Értékelés alapján4.4 / 5
Alfa Hotel és Wellness Centrum Miskolc-Tapolca

Kedvezményes Nyári vakáció

23 513 Ft/fő/éj-től

Alfa Hotel és Wellness Centrum

  • 5 Értékelés alapján4.1 / 5
Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

Húsvét a Bonvitalban

28 299 Ft/fő/éj-től

Bonvital Wellness & Gastro Hotel

  • 1 Értékelés alapján3.9 / 5
Hotel Napfény Zalakaros Zalakaros

Előfoglalási kedvezményes félp...

16 958 Ft/fő/éj-től

Hotel Napfény Zalakaros

  • 7 Értékelés alapján4.1 / 5

Bejelentkezés