Kercaszomori Református Templom, Kercaszomor

Kercaszomori Református Templom

Forrás: http://www.itthon.hu
Nincs nyoma annak, hogy Kercaszomoron, mint központi helyen, mikor épült a középkori templom. Az Országos Levéltárban lévő adat szerint a tatárjárás idején, 1242-ben a templomot a tatárok felégetik, csak a falak és a kőkerítés maradnak meg. Az Árpád-kori templom a tatárjárás után újjáépült, és a reformáció Őrségben való elterjedésétől, 1550-től református templom lett. Majd gróf Batthyány Ádám rettenetes ellenreformációs elnyomása alatt a templomban a gyülekezeti élet teljesen megszűnt. Az új templomot a falu közepén álló telekre építik, melyet a Batthyányaktól kapott a gyülekezet. Az építkezés 1788-tól 1790-ig tartott. Az új templom építésekor az Árpád-kori templom teljes anyagát felhasználják (a hagyomány szerint a régi templomot 72 óra leforgása alatt a régi helyről az új helyre szállítják szekerekkel). Csak a harang maradt a katolikus egyház tulajdonában. Így épült fel a ma is álló templom melynek hosszúsága 24, szélessége pedig 10 és fél méter. A torony fából készült, valamint Nincs nyoma annak, hogy Kercaszomoron, mint központi helyen, mikor épült a középkori templom. Az Országos Levéltárban lévő adat szerint a tatárjárás idején, 1242-ben a templomot a tatárok felégetik, csak a falak és a kőkerítés maradnak meg. Az Árpád-kori templom a tatárjárás után újjáépült, és a reformáció Őrségben való elterjedésétől, 1550-től református templom lett. Majd gróf Batthyány Ádám rettenetes ellenreformációs elnyomása alatt a templomban a gyülekezeti élet teljesen megszűnt. Az új templomot a falu közepén álló telekre építik, melyet a Batthyányaktól kapott a gyülekezet. Az építkezés 1788-tól 1790-ig tartott. Az új templom építésekor az Árpád-kori templom teljes anyagát felhasználják (a hagyomány szerint a régi templomot 72 óra leforgása alatt a régi helyről az új helyre szállítják szekerekkel). Csak a harang maradt a katolikus egyház tulajdonában. Így épült fel a ma is álló templom melynek hosszúsága 24, szélessége pedig 10 és fél méter. 2013-ban a templomot felújították.

Templom Templom

Nyitvatartás

( 01.01. - 12.31. )
01/01-12/31

Elérhetőségek

Cím: Kercaszomor, Fő utca 72.
Térkép
Tel.:+3694444501
Forrás: http://www.itthon.hu
Frissítve: 2016-05-24 12:00:19

Látnivalók a környéken

Kercaszomori Református Templom

Kercaszomori Református Templom

  • Kercaszomor

Nincs nyoma annak, hogy Kercaszomoron, mint központi helyen, mikor épült a középkori templom. Az Országos Levéltárban lévő adat szerint a tatárjárás idején, 1242-ben a templomot a tatárok felégetik, c...

XIX. Században épült fa harangláb

XIX. Században épült fa harangláb

  • Kercaszomor

Az 1877-ben épített harangláb tornyát fazsindellyel, a "szoknyát" cseréppel fedték. Szomoróc a trianoni béke után nem tartozott mindig Magyarországhoz, erre emlékeztet a harangláb emlékharangja.

További látnivalók

Kedvenc akciók

Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

Húsvét a Bonvitalban

28 411 Ft/fő/éj-től

Bonvital Wellness & Gastro Hotel

  • 1 Értékelés alapján3.9 / 5
Alfa Hotel és Wellness Centrum Miskolc-Tapolca

Kedvezményes Nyári vakáció

23 513 Ft/fő/éj-től

Alfa Hotel és Wellness Centrum

  • 5 Értékelés alapján4.1 / 5
Hotel Napfény Zalakaros Zalakaros

Előfoglalási kedvezményes félp...

16 958 Ft/fő/éj-től

Hotel Napfény Zalakaros

  • 8 Értékelés alapján4.2 / 5
Párizs Garden Apartments Debrecen

Húsvét

25 450 Ft/fő/éj-től

Párizs Garden Apartments

apartman
  • 1 Értékelés alapján4.4 / 5

Bejelentkezés