Kiskunság gasztronómiája, Kecskemét

Kiskunság gasztronómiája További képek

Forrás: www.sulinet.hu, Nagy Czirok László
A kiskunsági ember legfontosabb eledele a kenyér volt, sok helyütt még a főtt tésztához is azt ettek. Legjobban a búzalisztből sütött kenyeret szerették, de a legszegényebbek gyakran kukorica- vagy rozsliszttel keverték.

Reggelire általában levest ettek – kásalevest, laskalevest vagy répalevest, gyakran fogyasztottak káposztalevest, amelybe oldalast vagy kolbászt főztek. Munkaidőben kétfogásos volt az ebéd, minden levesnek megvolt a párja, télen pedig savanyú leveseket készítettek.

A táplálkozásban a gabonafélék mellett a marha-, juh- és sertéshúsból készült ételek domináltak. A kamrákban, padlásokon nemcsak szalonnát, hájat és füstölt húst is tároltak. A szalonnáspolc szinte minden kamrában megtalálható volt, a kunsági emberek többnyire zsíros ételeket ettek. A kunszentmiklósi jegyzőkönyvekben visszatérő panasz, hogy a mészáros sovány marhákat vágat. A Kiskunságban volt néhány olajütő, de az olajat inkább világításra használták. Mindennapi étel volt a köleskása. Főzelékfélékhez nem csupán a zöldfőzeléket, a hüvelyeseket sorolták, ide tartoztak a kásák, sőt a tarhonya is. A Kunság általános népi eledele volt a sokféleképen elkészíthető tarhonya és a többi száraztészta.

A pásztorok által készített öregétel Kecskemét környékén tutajos, míg Kiskunhalason hebedunda.

A Kiskunságban a hüvelyeseket szokás volt ázalékoknak nevezni. A tejtermékek minden fajtáját fogyasztották, a túrós dézsák, a sajtos polcok szintén a kamrák elmaradhatatlan tartozékai voltak. A vajat megolvasztva, sózva hordóban tárolták, ezt nevezték írós-vajnak. Az ételek nagy csoportját a káposztás ételek, valamint a kölesből készült  alkották.

A pásztorok, a rétes emberek minden ehetőt felfedeztek, amit a természet adott. A húst frissen és szárítva is felhasználták a táplálkozásban. A városi módos redemptusok táplálkozása, viselete és lakásberendezése nemesi mintákat próbált követni. A fűszereket a görög boltokban vásárolták, Kunszentmiklósra borsot áruló tótok jártak. Kunszentmiklóson a borsot sajt tartósítására is használták.

Néhány jellegzetes, de szegényes étel elkészítését is leírta Nagy Czirok László a Kiskunság területéről.

Fordított   kása :  Bográcsban és szolgafán, szabadtűznél készült.

Ahány személyre főzték annyi liternyi vizet öntöttek a bográcsba és ugyanannyi köleskását, azután lassú tűznél fakanállal kevergették, majd lángoló tűznél tovább forgatták. Ha már fordult a kása, a pásztor elkezdte a bográcsoldalát egy kanálba vett fagyos zsírral vagy faggyúval kenegetni, miközben tovább forgatta a kását. Mire összeállt, mint a labda, akkorra már készen is volt. Negyed óráig is forgatni kellett a bogrács fülénél fogva. Ilyenkor a bográcsot leakasztották a szolgafáról. Bicskahegyre szúrt kenyér falatokkal szedegették ki a bográcsból

Förgeteg leves: Bográcsba öntött vízben kevés köleskásával készült. Kevés zsírral rántották, s kenyér nélkül a bográcsból kikanalazták. Csak ritkán és szorultságból, nincstelenség idején főzték.

Fölyhő leves:  Bográcsban főzött tejes köleskása leves. Rántás nem kellett hozzá.

Kehfúr leves: Egyszerű köménymagos, rántott leves. Húsbőség idején erre is többször rákívántak.

Rackakása: Az ilyen kása krumplival és öregtarhonyával (öregszeművel) készült.

Mezítlábas kása: Rövid lére eresztették s megforgatták, mint a fordított kását.

Sütöttek lemencében paprikás kiflit és paprikás kalácsot is.  Ezekre jól csúszott a bor.

 

 

Receptek:

 

Paprikáskrumpli nokedlivel

Hozzávalók: 2 kg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál mangalicazsír, 1 evőkanál őrölt paprika, köménymag, só, 2 tojás, zöldpaprika, paradicsom, kolbász.

Elkészítése: 2 közepes vöröshagymát megpirítunk 1 evőkanál mangalicazsíron, ha kicsit hűlt beleteszünk 1evőkanál őrölt paprikát és felengedjük 1,5 l vízzel. Az alaplébe beletesszük a kockára vágott 2 kilónyi burgonyát. Sóval, köménnyel ízesítjük. Ha megfőtt, 2 tojásból nokedlit készítünk és beleszaggatjuk. Friss paprikát, paradicsomot beleszeletelünk, összerottyantjuk és tálalható. Kiváló, gyors, laktató, de ha kolbászt is darabolunk bele, annak a férfiak jobban örülnek.

 Köleskása

Hozzávalók: étkezési hántolt köles, tej vagy víz, cukor, só.

Elkészítése: A kölest négyszer annyi folyadékban  fel tesszük főni. Édesítjük  cukorral (vagy mézzel), s esetleg tehetünk bele egy darabka vaníliát, valamint mazsolát, illetve szárított, vagy friss gyümölcsöt is. Addig főzzük lassú tűzön kevergetve, amíg a köles be nem itta az összes levet.

 Paprikás kalács

 

Hozzávalók: 1 kg búzaliszt, 1 dl langyos tej, 2-3 dkg élesztő, 5-6 tojás sárgája, csipetnyi só,  0, 1  dkg  cukor,  kevés vaj vagy zsír. A töltelékhez: 12 dkg őrölt fűszerpaprika,  kevés olaj, só. A paprikát az olajjal összekeverjük, hogy a kalácsból  ki nem folyjon.
Készítése: Az élesztőt megfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk lágy tésztává.  Addig dagasztjuk, míg a tészta hólyagos nem lesz. Langyos helyen kelesztjük.  Ha megkelt, kinyújtjuk, és megkenjük a fűszerpaprika, olaj és só keverékével. A tésztát feltekerjük, hasonlóan a mákos kalácshoz. Tetejét megkenjük a kevés tojással.  Legtöbbször tejfeles bablevessel együtt fogyasztották.
Készítették kifli alakban is. Ritkábban  cukorral is ízesítették.

Öregtarhonya

Hozzávalók: 15 dkg füstölt szalonna, 15 dkg füstölt kolbász,  25 dkg nagyszemű házitarhonya,  1 kis fej vöröshagyma,  egy késhegynyi őrölt pirospaprika, 2-3 darab burgonya,  só.

Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk, jól kisütjük, rászórjuk a tarhonyát és világosbarnára pirítjuk. Ezután rátesszük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk a pirospaprikával, megsózzuk, hozzátesszük még az apróra vágott burgonyát, a karikára vágott füstölt kolbászt. Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi a tarhonyát, és fedő alatt főzzzük.   Addig főzzük, amíg a tarhonya meg nem puhul és a víz mind elpárolog. Fedő alatt hagyjuk még egy negyedórát pihenni, így biztosan puha lesz.

 


Gasztronómiai Gasztronómiai

Elérhetőségek

Cím: Kecskemét,
Forrás: www.sulinet.hu, Nagy Czirok László
Frissítve: 2010-12-13 15:18:25

Látnivalók a környéken

Városháza

Városháza

  • Kecskemét

A kecskeméti Városháza a város főterén, a Kossuth tér 1. szám alatt található. 1893 és 1897 között épült, szecessziós stílusban. Tervezője Lechner Ödön és Pártos Gyula.

Nagytemplom

Nagytemplom

  • Kecskemét

A kecskeméti Urunk mennybemenetele társ-székesegyház (közismert nevén nagytemplom) 1993 óta a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye társ-székesegyháza, a város és a Kiskunság legnagyobb temploma. 1774 és 1...

Cifra Palota

Cifra Palota

  • Kecskemét

A Cifra Palota egy kecskeméti szecessziós épület, volt bérház, jelenleg képtárként és múzeumként üzemel.

Kecskeméti Vadaskert

Kecskeméti Vadaskert

  • Kecskemét

A Kecskeméti Vadaskert, területileg az ország legkisebb állatkertje. Az intézmény létesítése az I. Vadászati Világkiállítással kapcsolódik össze, amelyet a fővárosban rendeztek ugyan, de az ott bemuta...

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

  • Kecskemét

15000 múzeális érték, csigacsont, népi, gyári játékok. A mozaikrejtvény játék Francois Boucher műalkotás alapján nyomtatott metszet. Cserépsíp gyűjtemény - román-magyar fazekas mesterek munkája. Az ap...

Kecskeméti Fürdő

Kecskeméti Fürdő

  • Kecskemét

2011. december 22-én nyitotta meg kapuit az új Kecskeméti Fürdő. A 2800 négyzetméter fedett vízfelülettel rendelkező wellness fürdő az ország egyik legrangosabb versenyuszodáját is magában foglalja.

Benkó Zoltán Szabadidőközpont

Benkó Zoltán Szabadidőközpont

  • Kecskemét

Mesterséges záportározó tó, szezonális jellegű fürdőként működik. Alkalmas munkahelyi sportnapok és minden egyéb nagyszabású szabadtéri rendezvény lebonyolításához.

További látnivalók

Programok a környéken

Habana Social Club búcsúkoncert

Habana Social Club búcsúkoncert

  • Kecskemét
  • 2024.May.30-án Hírös Agóra

MESEUDVAR: A világszép nádszál kisasszony

MESEUDVAR: A világszép nádszál kisasszony

  • Kecskemét
  • 2024.Jul.17-án Hírös Agóra

MESEUDVAR: Varázslatos vízivilág

MESEUDVAR: Varázslatos vízivilág

  • Kecskemét
  • 2024.Jul.24-án Hírös Agóra

MESEUDVAR: Lúdas Matyi

MESEUDVAR: Lúdas Matyi

  • Kecskemét
  • 2024.Jul.31-án Hírös Agóra

NYÁRI OVI

NYÁRI OVI

  • Kecskemét
  • 2024.Aug.05-án Hírös Agóra

Nagylurkó néptánctábor

Nagylurkó néptánctábor

  • Kecskemét
  • 2024.Jul.22-án Hírös Agóra

Dűne: Második rész

Dűne: Második rész

  • Kecskemét
  • 2024.Apr.21-án Hírös Agóra

Színes, feliratos, amerikai sci-fi, 166’ R. Denis Villeneuve Sz. Timothée Chalamet, Zendaya

Back to Black

Back to Black

  • Kecskemét
  • 2024.Apr.25-án Hírös Agóra

További programok

Kedvenc akciók

Párizs Garden Apartments Debrecen

Húsvét

25 450 Ft/fő/éj-től

Párizs Garden Apartments

apartman
  • 1 Értékelés alapján4.4 / 5
Alfa Hotel és Wellness Centrum Miskolc-Tapolca

Kedvezményes Nyári vakáció

23 513 Ft/fő/éj-től

Alfa Hotel és Wellness Centrum

  • 5 Értékelés alapján4.1 / 5
Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

Húsvét a Bonvitalban

28 299 Ft/fő/éj-től

Bonvital Wellness & Gastro Hotel

  • 1 Értékelés alapján3.9 / 5
Hotel Napfény Zalakaros Zalakaros

Előfoglalási kedvezményes félp...

16 958 Ft/fő/éj-től

Hotel Napfény Zalakaros

  • 7 Értékelés alapján4.1 / 5

Szállások Kecskemét

Szobaárak 2024 Kecskemét

Hotel Három Gúnár

Szobaárak 2024

14 000 Ft/fő/éj-től
  • Kiváló6 Értékelés alapján4.6 / 5
Szobaárak reggelivel Kecskemét

Gokart Hotel

Szobaárak reggelivel

14 500 Ft/fő/éj-től
  • Kiváló1 Értékelés alapján4.7 / 5

További szállások

Bejelentkezés