Kiskunság gasztronómiája, Kecskemét
Forrás: www.sulinet.hu, Nagy Czirok László
Reggelire általában levest ettek – kásalevest, laskalevest vagy répalevest, gyakran fogyasztottak káposztalevest, amelybe oldalast vagy kolbászt főztek. Munkaidőben kétfogásos volt az ebéd, minden levesnek megvolt a párja, télen pedig savanyú leveseket készítettek.
A táplálkozásban a gabonafélék mellett a marha-, juh- és sertéshúsból készült ételek domináltak. A kamrákban, padlásokon nemcsak szalonnát, hájat és füstölt húst is tároltak. A szalonnáspolc szinte minden kamrában megtalálható volt, a kunsági emberek többnyire zsíros ételeket ettek. A kunszentmiklósi jegyzőkönyvekben visszatérő panasz, hogy a mészáros sovány marhákat vágat. A Kiskunságban volt néhány olajütő, de az olajat inkább világításra használták. Mindennapi étel volt a köleskása. Főzelékfélékhez nem csupán a zöldfőzeléket, a hüvelyeseket sorolták, ide tartoztak a kásák, sőt a tarhonya is. A Kunság általános népi eledele volt a sokféleképen elkészíthető tarhonya és a többi száraztészta. A pásztorok által készített öregétel Kecskemét környékén tutajos, míg Kiskunhalason hebedunda. A Kiskunságban a hüvelyeseket szokás volt ázalékoknak nevezni. A tejtermékek minden fajtáját fogyasztották, a túrós dézsák, a sajtos polcok szintén a kamrák elmaradhatatlan tartozékai voltak. A vajat megolvasztva, sózva hordóban tárolták, ezt nevezték írós-vajnak. Az ételek nagy csoportját a káposztás ételek, valamint a kölesből készült alkották.
A pásztorok, a rétes emberek minden ehetőt felfedeztek, amit a természet adott. A húst frissen és szárítva is felhasználták a táplálkozásban. A városi módos redemptusok táplálkozása, viselete és lakásberendezése nemesi mintákat próbált követni. A fűszereket a görög boltokban vásárolták, Kunszentmiklósra borsot áruló tótok jártak. Kunszentmiklóson a borsot sajt tartósítására is használták.
Néhány jellegzetes, de szegényes étel elkészítését is leírta Nagy Czirok László a Kiskunság területéről.
Fordított kása : Bográcsban és szolgafán, szabadtűznél készült.
Ahány személyre főzték annyi liternyi vizet öntöttek a bográcsba és ugyanannyi köleskását, azután lassú tűznél fakanállal kevergették, majd lángoló tűznél tovább forgatták. Ha már fordult a kása, a pásztor elkezdte a bográcsoldalát egy kanálba vett fagyos zsírral vagy faggyúval kenegetni, miközben tovább forgatta a kását. Mire összeállt, mint a labda, akkorra már készen is volt. Negyed óráig is forgatni kellett a bogrács fülénél fogva. Ilyenkor a bográcsot leakasztották a szolgafáról. Bicskahegyre szúrt kenyér falatokkal szedegették ki a bográcsból
Förgeteg leves: Bográcsba öntött vízben kevés köleskásával készült. Kevés zsírral rántották, s kenyér nélkül a bográcsból kikanalazták. Csak ritkán és szorultságból, nincstelenség idején főzték.
Fölyhő leves: Bográcsban főzött tejes köleskása leves. Rántás nem kellett hozzá.
Kehfúr leves: Egyszerű köménymagos, rántott leves. Húsbőség idején erre is többször rákívántak.
Rackakása: Az ilyen kása krumplival és öregtarhonyával (öregszeművel) készült.
Mezítlábas kása: Rövid lére eresztették s megforgatták, mint a fordított kását.
Sütöttek lemencében paprikás kiflit és paprikás kalácsot is. Ezekre jól csúszott a bor.
Receptek:
Paprikáskrumpli nokedlivel
Hozzávalók: 2 kg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál mangalicazsír, 1 evőkanál őrölt paprika, köménymag, só, 2 tojás, zöldpaprika, paradicsom, kolbász.
Elkészítése: 2 közepes vöröshagymát megpirítunk 1 evőkanál mangalicazsíron, ha kicsit hűlt beleteszünk 1evőkanál őrölt paprikát és felengedjük 1,5 l vízzel. Az alaplébe beletesszük a kockára vágott 2 kilónyi burgonyát. Sóval, köménnyel ízesítjük. Ha megfőtt, 2 tojásból nokedlit készítünk és beleszaggatjuk. Friss paprikát, paradicsomot beleszeletelünk, összerottyantjuk és tálalható. Kiváló, gyors, laktató, de ha kolbászt is darabolunk bele, annak a férfiak jobban örülnek.
Köleskása
Hozzávalók: étkezési hántolt köles, tej vagy víz, cukor, só.
Elkészítése: A kölest négyszer annyi folyadékban fel tesszük főni. Édesítjük cukorral (vagy mézzel), s esetleg tehetünk bele egy darabka vaníliát, valamint mazsolát, illetve szárított, vagy friss gyümölcsöt is. Addig főzzük lassú tűzön kevergetve, amíg a köles be nem itta az összes levet.
Paprikás kalács
Hozzávalók: 1 kg búzaliszt, 1 dl langyos tej, 2-3 dkg élesztő, 5-6 tojás sárgája, csipetnyi só, 0, 1 dkg cukor, kevés vaj vagy zsír. A töltelékhez: 12 dkg őrölt fűszerpaprika, kevés olaj, só. A paprikát az olajjal összekeverjük, hogy a kalácsból ki nem folyjon.
Készítése: Az élesztőt megfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk lágy tésztává. Addig dagasztjuk, míg a tészta hólyagos nem lesz. Langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, kinyújtjuk, és megkenjük a fűszerpaprika, olaj és só keverékével. A tésztát feltekerjük, hasonlóan a mákos kalácshoz. Tetejét megkenjük a kevés tojással. Legtöbbször tejfeles bablevessel együtt fogyasztották.
Készítették kifli alakban is. Ritkábban cukorral is ízesítették.
Öregtarhonya
Hozzávalók: 15 dkg füstölt szalonna, 15 dkg füstölt kolbász, 25 dkg nagyszemű házitarhonya, 1 kis fej vöröshagyma, egy késhegynyi őrölt pirospaprika, 2-3 darab burgonya, só.
Gasztronómiai
Elérhetőségek
Cím: Kecskemét,Forrás: www.sulinet.hu, Nagy Czirok László
Frissítve: 2010-12-13 15:18:25
Látnivalók a környéken
Városháza
- Kecskemét
A kecskeméti Városháza a város főterén, a Kossuth tér 1. szám alatt található. 1893 és 1897 között épült, szecessziós stílusban. Tervezője Lechner Ödön és Pártos Gyula.
Nagytemplom
- Kecskemét
A kecskeméti Urunk mennybemenetele társ-székesegyház (közismert nevén nagytemplom) 1993 óta a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye társ-székesegyháza, a város és a Kiskunság legnagyobb temploma. 1774 és 1...
Cifra Palota
- Kecskemét
A Cifra Palota egy kecskeméti szecessziós épület, volt bérház, jelenleg képtárként és múzeumként üzemel.
Kecskeméti Vadaskert
- Kecskemét
A Kecskeméti Vadaskert, területileg az ország legkisebb állatkertje. Az intézmény létesítése az I. Vadászati Világkiállítással kapcsolódik össze, amelyet a fővárosban rendeztek ugyan, de az ott bemuta...
Kiskunsági Nemzeti Park
- Kecskemét
Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely
- Kecskemét
15000 múzeális érték, csigacsont, népi, gyári játékok. A mozaikrejtvény játék Francois Boucher műalkotás alapján nyomtatott metszet. Cserépsíp gyűjtemény - román-magyar fazekas mesterek munkája. Az ap...
Kecskeméti Fürdő
- Kecskemét
2011. december 22-én nyitotta meg kapuit az új Kecskeméti Fürdő. A 2800 négyzetméter fedett vízfelülettel rendelkező wellness fürdő az ország egyik legrangosabb versenyuszodáját is magában foglalja.
Benkó Zoltán Szabadidőközpont
- Kecskemét
Mesterséges záportározó tó, szezonális jellegű fürdőként működik. Alkalmas munkahelyi sportnapok és minden egyéb nagyszabású szabadtéri rendezvény lebonyolításához.
Programok a környéken
Habana Social Club búcsúkoncert
- Kecskemét
- 2024.May.30-án Hírös Agóra
MESEUDVAR: A világszép nádszál kisasszony
- Kecskemét
- 2024.Jul.17-án Hírös Agóra
MESEUDVAR: Varázslatos vízivilág
- Kecskemét
- 2024.Jul.24-án Hírös Agóra
MESEUDVAR: Lúdas Matyi
- Kecskemét
- 2024.Jul.31-án Hírös Agóra
NYÁRI OVI
- Kecskemét
- 2024.Aug.05-án Hírös Agóra
Nagylurkó néptánctábor
- Kecskemét
- 2024.Jul.22-án Hírös Agóra
Dűne: Második rész
- Kecskemét
- 2024.Apr.21-án Hírös Agóra
Színes, feliratos, amerikai sci-fi, 166’ R. Denis Villeneuve Sz. Timothée Chalamet, Zendaya
Back to Black
- Kecskemét
- 2024.Apr.25-án Hírös Agóra
Kedvenc akciók
- Jó1 Értékelés alapján4.4 / 5
- Jó5 Értékelés alapján4.1 / 5
- Jó1 Értékelés alapján3.9 / 5
- Jó7 Értékelés alapján4.1 / 5
Szállások Kecskemét
- Kiváló6 Értékelés alapján4.6 / 5
- Kiváló1 Értékelés alapján4.7 / 5