Megszűnt! Halász-kastély, Kápolnásnyék

Halász-kastély

Forrás: www.halszkastely.hu
A Halász-kastély 1810 körül épült majd 1910-ben építtette át tulajdonosa, Halász Gedeon barokk kastéllyá. A második világháború és az államosítás pusztításait követően 2016-ban újjászületett a csodálatos épület és gyönyörű parkja. Az épület állandó és időszaki kiállításokkal várja látogatóit.

Az épület kiállítótér és rendezvényközpont. A napjainkban Halász-kastélyként ismert épület fő szárnyát ifj. Magyary-Kossa Péter, Fejér vármegyei főadószedő építtette 1810 körül. A korai klasszicista stílusú kúria tipikus példája volt a vagyonos köznemesség, a „táblabíró világ” építkezéseinek. A Magyary-Kossa vagyon az asszony végrendeletének megfelelően nagyrészt unokaöccsére, nádasdi Sárközy Sándorra majd unokahúga házassága révén Halász Lázárra szállt. 100 évvel később ifj. Halász Gedeon bővítette, műszakilag korszerűsítette és neobarokk stílusú kis kastéllyá építette át százéves otthonát. Ugyanebben az időben, néhány szomszédos telek megvásárlása révén, nyugati irányban terjeszkedve igazi angolparkká formálták a korábbi kis díszkertet. A kastélyépület a második világháború pusztításaitól lakhatatlanná vált. Az államosítás következtében pedig előbb a birtok nagy részét, majd a kastélyt, a melléképületeket, végül a meghagyott kis földet is elvették a családtól. Az új évezred elejére csupán a kastély tömege emlékeztetett az egykori nemesi otthonra.  A kastély újjászületésének folyamata 2014-ben vett igazi lendületet. A magyar kormány és az Európai Unió támogatásának, valamint a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány saját forrásainak és nem kevés munkájának köszönhetően 2016. június 25-én ünnepélyes keretek között avatták fel a kápolnásnyéki Halász Gedeon Központot, azaz a megújult Dabasi Halász-kastélyt, a 1,5 hektáros kastélyparkot és az Eseményközpontot. 


Látnivalók a környéken

Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum

Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum

  • Kápolnásnyék

2012. májusában nyitották meg az új Vörösmarty Emlékkiállítást Kápolnásnyéken, abban a házban, ahol a magyar irodalom egyik legnagyobb költője, Vörösmarty Mihály töltötte gyermekkorát.

Helytörténeti és Ásványkiállítás, Kovácsmúzeum

Helytörténeti és Ásványkiállítás, Kovácsmúzeum

  • Kápolnásnyék

Kápolnásnyék történetének bemutatása a múlt emlékein keresztül. Vörösmarty Mihály és Nyék kapcsolatának ismertetése. A Velencei-tó halászati eszközei, a tó élővilága és a terület néprajzi hagyatéka lá...

Nemes Cukrászda

Nemes Cukrászda

  • Kápolnásnyék

Kimondottan finom süteményeket, fagylaltokat és tortákat készítenek! Igényes, barátságos környezettel és nyitott kerthelyiséggel várják kedves vendégeiket!

Finom Étkek Háza

Finom Étkek Háza

  • Kápolnásnyék

Megújult belsővel, füstmentes környezetben várják régi és új vendégeiket egyaránt! Házhoz is szállítanak. Különböző pizzák, menük is rendelhetők, valamint közétkeztetéssel is szolgálnak! Különböző r...

MKOSZ edzőcsarnok

MKOSZ edzőcsarnok

  • Kápolnásnyék

Csajághy Laura Színpad

Csajághy Laura Színpad

  • Kápolnásnyék

További látnivalók

Kedvenc akciók

Abacus Business & Wellness Hotel Herceghalom

Tavaszi Wellness Akció

24 400 Ft/fő/éj-től

Abacus Business & Wellness Hotel

  • 9 Értékelés alapján4.4 / 5
Holiday Hotel Csopak Csopak

Kedvezményes pihenés 3 éjtől

15 675 Ft/fő/éj-től

Holiday Hotel Csopak

  • Átlagos5 Értékelés alapján3.3 / 5
Hotel Visegrád Visegrád

Wellness kikapcsolódás 2-3 éj

26 680 Ft/fő/éj-től

Hotel Visegrád

  • Kiváló31 Értékelés alapján4.5 / 5
Dráva Hotel Thermal Resort Harkány

Pünkösdi hétvége a Dráva Hotel...

23 625 Ft/fő/éj-től

Dráva Hotel Thermal Resort

  • 36 Értékelés alapján4.4 / 5

Bejelentkezés