Falumúzeum, Hollókő

Múzeum Múzeum


Forrás: www.holloko.hu

Hollókőt műemlék falunak is nevezik, mert 1964-ben a régi falut restaurálták, és műemléki védettség alá helyezték. Az egyik jellegzetes parasztházban kapott helyet a Helytörténeti Múzeum.
A három helyiségből álló, szoba-konyha-kamra beosztású épületnek utcáról nyíló pincéje van. Berendezése egy, az öregszülővel együtt élő kisgyermekes család otthonát mutatja be a XX. század első éveiből.
A kiállításon a hagyományos használati és dísztárgyak, bútorok, textíliák, régi háztartási eszközök, fémlábasok és -tepsik, cserépedények, a parasztgazdaságban használatos kéziszerszámok tekinthetők meg. A tisztaszoba berendezése külön is említést érdemel: a magasra bevetett, faragott és festett ágyat hímzett huzatú dunnák és párnák sokasága díszíti.A tisztaszoba falain és a festett sublóton az egyházi búcsúkból és zarándokutakról hozott kegytárgyak - szentképek, feszületek, Mária-szobrocskák - kaptak helyet. Ugyancsak a falakon mutatják be a festett cseréptányérokat, amelyek már a XX. század elején is csak dísztárgynak számítottak.
A kézi munkán alapuló paraszti gazdaságban használatos tárgyakat és tárolóeszközöket - közöttük egy fából ácsolt hombárt - a falumúzeum kamrahelyiségében tekinthetik meg a látogatók. A múzeum udvarán kiállított, tölgyfából faragott hatalmas prés a szőlőművelés helyi múltjára emlékeztet - jelene és jövője ugyanis nincs.

Belépő
Teljes ár: 250 Ft
6-26 és 62-70 éves korig: 100 Ft
A hónap utolsó szombatján 26 éves korig díjtalan.

 

 


További szállások

Látnivalók a környéken

További látnivalók

Bejelentkezés