Grassalkovich-kastély, Hatvan

Grassalkovich-kastély További képek

Forrás: http://vadaszatimuzeum.hu/
A hatvani Grassalkovich-kastély a város főterének meghatározó épülete, egyben az egyik legrégibb épület is a városban. Helyrajzi száma: 2713/4, 3; műemlékvédelmi törzsszáma 9341. A kastély műemléki környezete a déli főbejárat és a római katolikus templom, illetve plébánia közötti, parkosított terület.

A hatvani Grassalkovich-kastély rekonstrukciója valamint a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében valósul meg. A beruházás a Grassalkovich-kastély méltó felújítása mellett és egy hiánypótló kiállítótér létrejöttén túl, stratégiai, városfejlesztési célokat is szolgál, amely előnyére válik a hatvani vállalkozásoknak, a hatvaniaknak, és Hatvan városának. A fejlesztés kiemelten szolgálja Hatvan város és térsége, fejlődését, valamint jótékony hatást gyakorol a város gazdaságára, új munkahelyeket teremtve.

A kastély története

A kastély Hatvan város legjelentősebb műemlék épülete, amelyet Grassalkovich (I.) Antal építtetett 1754 és 1757 között, majd 1763-ban kibővíttette. Bár a település uradalmi székhely volt, mégsem szolgált a Grassalkovichok rezidenciájaként, a család leginkább a gödöllői kastélyt használta.

A hatvani kastély a középkori vár maradványainak helyén, feltehetően egyes megmaradt épületrészek felhasználásával épült, főhomlokzata a főtérre néz, és néhány méterrel kiemelkedik a közeli Zagyva folyó árteréből. A kastély középső emeletes részét 1754-ben Oraschek Ignác, a két földszintes oldalszárnyát 1763-ban Jung József építész építette.

Az építtető unokája, Grassalkovich (III.) Antal herceg halála után a hatvani uradalmat báró Sina György és fia, Simon vásárolta meg.  1867-ben megvette a Hatvany-Deutsch család: ők 1890 táján a középső épületrészt lakókastélynak alakították át, majd az 1910-es években neobarokk stílusban felújították. A kastély régi fakerítését pillérek közé rakott újbarokk vaskerítéssel cserélték fel 1913-ben. A kis arborétumnak is beillő kastélyparkot 35 szobor és 13 faragott kőpad és szökőkút díszítette. A Grassalkovichok idején a későbbi kastélykert még leginkább a vadászat céljait szolgáló Fáczányos volt. 1913 környékén a kastély emeleti részét neobarokk stílusban belülről is átépítették.

A II. világháború idején gazdátlanul maradt kastély berendezését széthordták, elpusztították, ősfáit, díszcserjéit kivágták. A németek Gestapo-központot rendeztek be, a kastélyban talált értékes tárgyakat elrabolták. A front után hadikórház, majd középiskola létesült az épületben, s ez átalakításokkal, rombolásokkal járt. Ekkor tették tönkre a gyönyörű parkot az ott lévő szobrokat, medencéket.

1961-ben a kastélyban kórházat hoztak létre, így a földszinti belső tereket átépítették. 1979-ben a Grassalkovich-kastélyt életveszélyessé nyilvánították és lezárták. Később az '90-es években a főépület és a bal oldali melléképület külső homlokzatát is renoválták, majd 2005-ben Európai Uniós támogatással a kastély udvari homlokzatát helyrehozták, de a kastélyt teljes egészében mindezidáig nem újították fel.


Kastély Kastély

Elérhetőségek

Cím: Hatvan, Kossuth Lajos tér 24.
Térkép
E-mail: info@vadaszatimuzeum.hu
Forrás: http://vadaszatimuzeum.hu/
Frissítve: 2017-04-25 11:28:57

Látnivalók a környéken

Grassalkovich-kastély

Grassalkovich-kastély

 • Hatvan

A hatvani Grassalkovich-kastély a város főterének meghatározó épülete, egyben az egyik legrégibb épület is a városban. Helyrajzi száma: 2713/4, 3; műemlékvédelmi törzsszáma 9341. A kastély műemléki kö...

Szent Adalbert-plébániatemplom

Szent Adalbert-plébániatemplom

 • Hatvan

A hatvani Szent Adalbert-plébániatemplomot a város 1596-ban elpusztult, középkori templomának helyén építették fel Grassalkovich I. Antal kegyurasága idején és túlnyomórészt az ő pénzéből. Ma a Kossut...

Hatvany Lajos Múzeum

Hatvany Lajos Múzeum

 • Hatvan

Az 1969-ben létrejött intézmény Doktay Gyula építészmérnök, Szántó Lóránt tanár, Németi Gábor helytörténész és Révász József gyűjtésére alapult. Ők már a kezdetektől fontosnak tartották a Hatvanban és...

Ady Endre Könyvtár, Közösségi Ház és Innovációs Központ

Ady Endre Könyvtár, Közösségi Ház és Innovációs Központ

 • Hatvan

-Várostörténet képes levelezőlapokon -Gódor Kálmán (1911-1991) hatvani festőművész állandó kiállítása Az állandó kiállítások mellett időszaki tárlatokat is rendeznek.

volt Grassalkovich Major

volt Grassalkovich Major

 • Hatvan

Épületei: magtár, iroda, lakás és raktár.

További látnivalók

Programok a környéken

Kalap Jakab 55 - Adj egy pacsit - Születésnapi Turné

Kalap Jakab 55 - Adj egy pacsit - Születésnapi Turné

 • Hatvan
 • 2022.Sep.04-án 10:00 óra Hatvan - Jam Garden

Kitolás - Apanevelés kezdőknek és haladóknak

Kitolás - Apanevelés kezdőknek és haladóknak

 • Hatvan
 • 2022.Jul.07-án 21:00 óra Lengyel Tamás Produkció

További programok

Kedvenc akciók

Waterfront Lodge Dunapataj

Waterfront vakáció

18 900 Ft/fő/éj-től

Waterfront Lodge

panzió
 • Kiváló3 Értékelés alapján5 / 5
Grand Hotel Esztergom Esztergom

Vakáció - a jó bizonyítványért...

21 120 Ft/fő/éj-től

Grand Hotel Esztergom

 • Kiváló6 Értékelés alapján4.5 / 5
Hotel Atlantis Hajdúszoboszló

Hurrá nyár

26 500 Ft/fő/éj-től

Hotel Atlantis

 • Kiváló77 Értékelés alapján4.6 / 5
Aqua-Lux Wellness Hotel Cserkeszőlő

Felhőtlen Vakáció fürdőbelépőv...

18 900 Ft/fő/éj-től

Aqua-Lux Wellness Hotel

 • 372 Értékelés alapján4.4 / 5

Bejelentkezés