A Kisalföld gasztronómiája, Győr

Gasztronómiai Gasztronómiai


Forrás: Dr. Pethő Mária
A Kisalföld sík vidékét számos folyó szeli át. A Szigetköz a Kisalföld északi részén, a Mosoni-Duna és az Öreg-Duna között terül el. Ez a rész a Duna gyermeke, ahol minden talpalatnyi terület a folyó hordalékából származik. A vízi világban ősidők óta megtalálta lehetőségeit az itt élő ember.

A lakosság jó része a folyóvizekből  élt,  így például a halászok, a pákászok  és az aranyászok; míg mások  - a pásztorok, révészek és a molnárok -  a vizek között találtál meg életlehetőségeiket. Emellett a földművelés és az állattenyésztés játszott fontos szerepet.
Bárhol dolgoztak is, mindannyian szegények voltak. Ahogyan a népdal mondja is:
„Halász, vadász, aranyász,
üres zsebben kotorász.”
Szegénységük  ellenére vígan éltek.
A földművelés területe a községek közvetlen környezetése esett a magas vízállás és az árvizek miatt. Kemény munka  volt elhódítani a földeket az erdőtől és a réttől. Az így nyert földeken  elsősorban búzát és rozsot termesztettek. Sorrendben ezt a köles, az árpa és a zab követte.
A régi írások szerint a  Szigetközt „aranykert”-nek nevezték a Csallóközzel együtt. Talaja, éghajlati adottsága és a „kéznél lévő” Duna valóban alkalmassá teszi zöldség- és gyümölcstermesztésre. Sok község körül  alakult ki gyümölcserdőöv.
Az ártéri erdők, az évente egyszer-kétszer elöntött területek bőven adták kincseiket az ún. mezzei embereknek,  akik gyűjtögetésből éltek.
Lakóinak nagy része katolikus vallású.
A kenyér alapanyaga régebben a kétszeres, fele búza- fele rozsliszt volt. A fogyasztott ételek között gyakoriak a különböző gombócfélék, a száraz izzítással készült stercek, a sokféle kása,
a zsírban sült sütemények, a   nagy  formagazdagságú kalácsok.  A fonyatos kalács és a galamb mellett karácsonyra készült a Jézuskalács, Jézus kalácsa, amely kerek alakjával az örökkévalósságot idézte.
Gyakori lakodalmi kalács volt az  5 vagy 9  szálból font kulcsos kalács, kalinkó,  kulcsos lepény, ritkábban rostás lepény.  Mellette kuglófot és perecet dobáltak  a lesőknek, az  az a kiváncsiskodóknak.

Búzából csíráztatással és sütéssel készült a csíramálé, szalados, amely rendkivül édes és egészséges.
Aratáskor és böjtben fogyasztották a paprikás kalácsot, kattancsot általában tejfeles bablevessel együtt. 

Receptek:

Kattancs, paprikás kalács
Hozzávalók: 1 kg búzaliszt, 1 dl langyos tej, 2-3 dkg élesztő, 5-6 tojás sárgája, csipetnyi só,  0, 1  dkg  cukor,  kevés vaj vagy zsír. A töltelékhez: 12 dkg őrölt fűszerpaprika,  kevés olaj, só. A paprikát az olajjal összekeverjük, hogy a kalácsból  ki nem folyjon.
Elkészítése: Az élesztőt megfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk lágy tésztává.  Addig dagasztjuk, míg a tészta hólyagos nem lesz. Langyos helyen kelesztjük.  Ha megkelt, kinyújtjuk, és megkenjük a fűszerpaprika, olaj és só keverékével. A tésztát feltekerjük, hasonlóan a mákos kalácshoz. Tetejét megkenjük a kevés tojással.  Legtöbbször tejfeles bablevessel együtt fogyasztották.
Készítették kifli alakban is. Ritkábban  cukorral is ízesítették.

Sterc
Hozzávalók: fél kg liszt, só,  5 dkg vagy vaj,  3 dl forró víz.
A lisztet egy nagy lábasban állandó keverés mellett  halvány barnára pirítom. Még melegen hozzáöntöm a meleg vizet erőteljes keverés  közben. Nem lehet kásaszerű az állaga.   Mikor  egyenletessé válik /de nem csomós/, hozzákeverem a felmelegített zsiradékot is.  Aludttejjel vagy tejfölös uborkasalátával tálalom.

Zsemlefánk
Hozzávalók: 4 zsemle, 3 tojás, 4 evőkanál cukor, 4-5 evőkanál liszt,  olaj a kisütéshez.
A zsemléket felszeleteljük ujjnyi vastagságúra. A tejben elkeverjük a cukrot.  A tojásokat alaposan felverjük, s közben a zsiradékot  közepes forróságúra hevítjük.  A zsemleszeleteket belemártjuk a cukros tejbe. Megforgatjuk a lisztben és a felvert tojásokban  és szép pirosra  sütjük.  Bármilyen lekvárral tálalható.

Aranygombóc ezüstlével
Hozzávalók: A gombóchoz: 1 maréknyi kukoricaliszt,  1 kis fej vöröshagyma /el is hagyható/,
2 kanál zsír vagy ennek megfelelő mennyiségű olaj.
A leveshez: 1 liter tej /vagy fele tej, fele víz/, kevés liszt, vaj, só

A tejleves készítése: Egy lábasban vajat olvasztunk, ebben kissé megpirítjuk a lisztet, majd felengedjük a tejjel. Kevés sóval, esetleg fehér borssal ízesítjük.
A gombócokhoz  először feltesszük a másfél liternyi vizet forrni. A maroknyi kukoricalisztet sült vöröshagymás zsírral összekeverjük. Esetleg kevés levest is gyúrhatunk hozzá, hogy jó lágy legyen. A  sós vízbe féltojásnyi gombócokat szaggatunk. Amikor feljön a víz tetejére, akkor kiszedjük.
Az elkészült gombócokat ebbe a lébe helyezzük, majd tálaljuk.

 


További szállások

Látnivalók a környéken

További látnivalók

Programok a környéken

További programok

Bejelentkezés