A Kisalföld gasztronómiája, Győr

Forrás: Dr. Pethő Mária
A lakosság jó része a folyóvizekből élt, így például a halászok, a pákászok és az aranyászok; míg mások - a pásztorok, révészek és a molnárok - a vizek között találtál meg életlehetőségeiket. Emellett a földművelés és az állattenyésztés játszott fontos szerepet.
Bárhol dolgoztak is, mindannyian szegények voltak. Ahogyan a népdal mondja is:
„Halász, vadász, aranyász,
üres zsebben kotorász.”
Szegénységük ellenére vígan éltek.
A földművelés területe a községek közvetlen környezetése esett a magas vízállás és az árvizek miatt. Kemény munka volt elhódítani a földeket az erdőtől és a réttől. Az így nyert földeken elsősorban búzát és rozsot termesztettek. Sorrendben ezt a köles, az árpa és a zab követte.
A régi írások szerint a Szigetközt „aranykert”-nek nevezték a Csallóközzel együtt. Talaja, éghajlati adottsága és a „kéznél lévő” Duna valóban alkalmassá teszi zöldség- és gyümölcstermesztésre. Sok község körül alakult ki gyümölcserdőöv.
Az ártéri erdők, az évente egyszer-kétszer elöntött területek bőven adták kincseiket az ún. mezzei embereknek, akik gyűjtögetésből éltek.
Lakóinak nagy része katolikus vallású.
A kenyér alapanyaga régebben a kétszeres, fele búza- fele rozsliszt volt. A fogyasztott ételek között gyakoriak a különböző gombócfélék, a száraz izzítással készült stercek, a sokféle kása,
a zsírban sült sütemények, a nagy formagazdagságú kalácsok. A fonyatos kalács és a galamb mellett karácsonyra készült a Jézuskalács, Jézus kalácsa, amely kerek alakjával az örökkévalósságot idézte.
Gyakori lakodalmi kalács volt az 5 vagy 9 szálból font kulcsos kalács, kalinkó, kulcsos lepény, ritkábban rostás lepény. Mellette kuglófot és perecet dobáltak a lesőknek, az az a kiváncsiskodóknak.
Búzából csíráztatással és sütéssel készült a csíramálé, szalados, amely rendkivül édes és egészséges.
Aratáskor és böjtben fogyasztották a paprikás kalácsot, kattancsot általában tejfeles bablevessel együtt.
Receptek:
Kattancs, paprikás kalács
Hozzávalók: 1 kg búzaliszt, 1 dl langyos tej, 2-3 dkg élesztő, 5-6 tojás sárgája, csipetnyi só, 0, 1 dkg cukor, kevés vaj vagy zsír. A töltelékhez: 12 dkg őrölt fűszerpaprika, kevés olaj, só. A paprikát az olajjal összekeverjük, hogy a kalácsból ki nem folyjon.
Elkészítése: Az élesztőt megfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk lágy tésztává. Addig dagasztjuk, míg a tészta hólyagos nem lesz. Langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, kinyújtjuk, és megkenjük a fűszerpaprika, olaj és só keverékével. A tésztát feltekerjük, hasonlóan a mákos kalácshoz. Tetejét megkenjük a kevés tojással. Legtöbbször tejfeles bablevessel együtt fogyasztották.
Készítették kifli alakban is. Ritkábban cukorral is ízesítették.
Sterc
Hozzávalók: fél kg liszt, só, 5 dkg vagy vaj, 3 dl forró víz.
A lisztet egy nagy lábasban állandó keverés mellett halvány barnára pirítom. Még melegen hozzáöntöm a meleg vizet erőteljes keverés közben. Nem lehet kásaszerű az állaga. Mikor egyenletessé válik /de nem csomós/, hozzákeverem a felmelegített zsiradékot is. Aludttejjel vagy tejfölös uborkasalátával tálalom.
Zsemlefánk
Hozzávalók: 4 zsemle, 3 tojás, 4 evőkanál cukor, 4-5 evőkanál liszt, olaj a kisütéshez.
A zsemléket felszeleteljük ujjnyi vastagságúra. A tejben elkeverjük a cukrot. A tojásokat alaposan felverjük, s közben a zsiradékot közepes forróságúra hevítjük. A zsemleszeleteket belemártjuk a cukros tejbe. Megforgatjuk a lisztben és a felvert tojásokban és szép pirosra sütjük. Bármilyen lekvárral tálalható.
Aranygombóc ezüstlével
Hozzávalók: A gombóchoz: 1 maréknyi kukoricaliszt, 1 kis fej vöröshagyma /el is hagyható/,
2 kanál zsír vagy ennek megfelelő mennyiségű olaj.
A leveshez: 1 liter tej /vagy fele tej, fele víz/, kevés liszt, vaj, só
A tejleves készítése: Egy lábasban vajat olvasztunk, ebben kissé megpirítjuk a lisztet, majd felengedjük a tejjel. Kevés sóval, esetleg fehér borssal ízesítjük.
A gombócokhoz először feltesszük a másfél liternyi vizet forrni. A maroknyi kukoricalisztet sült vöröshagymás zsírral összekeverjük. Esetleg kevés levest is gyúrhatunk hozzá, hogy jó lágy legyen. A sós vízbe féltojásnyi gombócokat szaggatunk. Amikor feljön a víz tetejére, akkor kiszedjük.
Az elkészült gombócokat ebbe a lébe helyezzük, majd tálaljuk.
Gasztronómiai
Elérhetőségek
Cím: Győr,Forrás: Dr. Pethő Mária
Frissítve: 2010-12-13 15:10:07
Látnivalók a környéken

Rába Quelle Fürdő
- Győr
A Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál lévő félszigeten épült, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a történelmi belvárosra.

Püspöki Székesegyház
- Győr
A Szent István által alapított győri Püspökségnek mindig sok látogatója van.

Xantus János Állatkert Győr
- Győr
A Xantus János Állatkert elsősorban családok számára jelent kikapcsolódást.

Rába kalandpark
- Győr
Aktív és jókedvű kikapcsolódásra, némi extrém kalandra vágysz? Nálunk bárki a bátorságához és képességeihez mérten kipróbálhatja különböző nehézségű pályaszakaszainkat, gyönyörű zöld fák között mászva...

Rioter Games Élmény és Kalandpark
- Győr
Szeretnél barátaiddal egy izgalmas és szórakoztató paintball játékban részt venni? Vagy meglepni szeretteidet születésnapjuk vagy legénybúcsújuk alkalmából, esetleg csapatépítést szerveznél? A Riote...

A Kisalföld gasztronómiája
- Győr
A Kisalföld sík vidékét számos folyó szeli át. A Szigetköz a Kisalföld északi részén, a Mosoni-Duna és az Öreg-Duna között terül el. Ez a rész a Duna gyermeke, ahol minden talpalatnyi terület a folyó...

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Esterházy-palota
- Győr
Radnai-gyűjtemény – Magyar művészet 1900–1950 – állandó kiállítás, Időszaki tárlatok