A Kisalföld gasztronómiája, Győr

A Kisalföld gasztronómiája További képek

Forrás: Dr. Pethő Mária
A Kisalföld sík vidékét számos folyó szeli át. A Szigetköz a Kisalföld északi részén, a Mosoni-Duna és az Öreg-Duna között terül el. Ez a rész a Duna gyermeke, ahol minden talpalatnyi terület a folyó hordalékából származik. A vízi világban ősidők óta megtalálta lehetőségeit az itt élő ember.

A lakosság jó része a folyóvizekből  élt,  így például a halászok, a pákászok  és az aranyászok; míg mások  - a pásztorok, révészek és a molnárok -  a vizek között találtál meg életlehetőségeiket. Emellett a földművelés és az állattenyésztés játszott fontos szerepet.
Bárhol dolgoztak is, mindannyian szegények voltak. Ahogyan a népdal mondja is:
„Halász, vadász, aranyász,
üres zsebben kotorász.”
Szegénységük  ellenére vígan éltek.
A földművelés területe a községek közvetlen környezetése esett a magas vízállás és az árvizek miatt. Kemény munka  volt elhódítani a földeket az erdőtől és a réttől. Az így nyert földeken  elsősorban búzát és rozsot termesztettek. Sorrendben ezt a köles, az árpa és a zab követte.
A régi írások szerint a  Szigetközt „aranykert”-nek nevezték a Csallóközzel együtt. Talaja, éghajlati adottsága és a „kéznél lévő” Duna valóban alkalmassá teszi zöldség- és gyümölcstermesztésre. Sok község körül  alakult ki gyümölcserdőöv.
Az ártéri erdők, az évente egyszer-kétszer elöntött területek bőven adták kincseiket az ún. mezzei embereknek,  akik gyűjtögetésből éltek.
Lakóinak nagy része katolikus vallású.
A kenyér alapanyaga régebben a kétszeres, fele búza- fele rozsliszt volt. A fogyasztott ételek között gyakoriak a különböző gombócfélék, a száraz izzítással készült stercek, a sokféle kása,
a zsírban sült sütemények, a   nagy  formagazdagságú kalácsok.  A fonyatos kalács és a galamb mellett karácsonyra készült a Jézuskalács, Jézus kalácsa, amely kerek alakjával az örökkévalósságot idézte.
Gyakori lakodalmi kalács volt az  5 vagy 9  szálból font kulcsos kalács, kalinkó,  kulcsos lepény, ritkábban rostás lepény.  Mellette kuglófot és perecet dobáltak  a lesőknek, az  az a kiváncsiskodóknak.

Búzából csíráztatással és sütéssel készült a csíramálé, szalados, amely rendkivül édes és egészséges.
Aratáskor és böjtben fogyasztották a paprikás kalácsot, kattancsot általában tejfeles bablevessel együtt. 

Receptek:

Kattancs, paprikás kalács
Hozzávalók: 1 kg búzaliszt, 1 dl langyos tej, 2-3 dkg élesztő, 5-6 tojás sárgája, csipetnyi só,  0, 1  dkg  cukor,  kevés vaj vagy zsír. A töltelékhez: 12 dkg őrölt fűszerpaprika,  kevés olaj, só. A paprikát az olajjal összekeverjük, hogy a kalácsból  ki nem folyjon.
Elkészítése: Az élesztőt megfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk lágy tésztává.  Addig dagasztjuk, míg a tészta hólyagos nem lesz. Langyos helyen kelesztjük.  Ha megkelt, kinyújtjuk, és megkenjük a fűszerpaprika, olaj és só keverékével. A tésztát feltekerjük, hasonlóan a mákos kalácshoz. Tetejét megkenjük a kevés tojással.  Legtöbbször tejfeles bablevessel együtt fogyasztották.
Készítették kifli alakban is. Ritkábban  cukorral is ízesítették.

Sterc
Hozzávalók: fél kg liszt, só,  5 dkg vagy vaj,  3 dl forró víz.
A lisztet egy nagy lábasban állandó keverés mellett  halvány barnára pirítom. Még melegen hozzáöntöm a meleg vizet erőteljes keverés  közben. Nem lehet kásaszerű az állaga.   Mikor  egyenletessé válik /de nem csomós/, hozzákeverem a felmelegített zsiradékot is.  Aludttejjel vagy tejfölös uborkasalátával tálalom.

Zsemlefánk
Hozzávalók: 4 zsemle, 3 tojás, 4 evőkanál cukor, 4-5 evőkanál liszt,  olaj a kisütéshez.
A zsemléket felszeleteljük ujjnyi vastagságúra. A tejben elkeverjük a cukrot.  A tojásokat alaposan felverjük, s közben a zsiradékot  közepes forróságúra hevítjük.  A zsemleszeleteket belemártjuk a cukros tejbe. Megforgatjuk a lisztben és a felvert tojásokban  és szép pirosra  sütjük.  Bármilyen lekvárral tálalható.

Aranygombóc ezüstlével
Hozzávalók: A gombóchoz: 1 maréknyi kukoricaliszt,  1 kis fej vöröshagyma /el is hagyható/,
2 kanál zsír vagy ennek megfelelő mennyiségű olaj.
A leveshez: 1 liter tej /vagy fele tej, fele víz/, kevés liszt, vaj, só

A tejleves készítése: Egy lábasban vajat olvasztunk, ebben kissé megpirítjuk a lisztet, majd felengedjük a tejjel. Kevés sóval, esetleg fehér borssal ízesítjük.
A gombócokhoz  először feltesszük a másfél liternyi vizet forrni. A maroknyi kukoricalisztet sült vöröshagymás zsírral összekeverjük. Esetleg kevés levest is gyúrhatunk hozzá, hogy jó lágy legyen. A  sós vízbe féltojásnyi gombócokat szaggatunk. Amikor feljön a víz tetejére, akkor kiszedjük.
Az elkészült gombócokat ebbe a lébe helyezzük, majd tálaljuk.

 


Gasztronómiai Gasztronómiai

Elérhetőségek

Cím: Győr,
Forrás: Dr. Pethő Mária
Frissítve: 2010-12-13 15:10:07

Látnivalók a környéken

Rába Quelle Fürdő

Rába Quelle Fürdő

 • Győr

A Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál lévő félszigeten épült, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a történelmi belvárosra.

Püspöki Székesegyház

Püspöki Székesegyház

 • Győr

A Szent István által alapított győri Püspökségnek mindig sok látogatója van.

Xantus János Állatkert Győr

Xantus János Állatkert Győr

 • Győr

A Xantus János Állatkert elsősorban családok számára jelent kikapcsolódást.

Rába kalandpark

Rába kalandpark

 • Győr

Aktív és jókedvű kikapcsolódásra, némi extrém kalandra vágysz? Nálunk bárki a bátorságához és képességeihez mérten kipróbálhatja különböző nehézségű pályaszakaszainkat, gyönyörű zöld fák között mászva...

Rioter Games Élmény és Kalandpark

Rioter Games Élmény és Kalandpark

 • Győr

Szeretnél barátaiddal egy izgalmas és szórakoztató paintball játékban részt venni? Vagy meglepni szeretteidet születésnapjuk vagy legénybúcsújuk alkalmából, esetleg csapatépítést szerveznél? A Riote...

A Kisalföld gasztronómiája

A Kisalföld gasztronómiája

 • Győr

A Kisalföld sík vidékét számos folyó szeli át. A Szigetköz a Kisalföld északi részén, a Mosoni-Duna és az Öreg-Duna között terül el. Ez a rész a Duna gyermeke, ahol minden talpalatnyi terület a folyó...

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Esterházy-palota

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum - Esterházy-palota

 • Győr

Radnai-gyűjtemény – Magyar művészet 1900–1950 – állandó kiállítás, Időszaki tárlatok

Széchenyi Patika Múzeum

Széchenyi Patika Múzeum

 • Győr

A Széchenyi műemlék jellegű patika a Széchenyi tér szélén található.

További látnivalók

Programok a környéken

Charlie Special Trio / Tzumo-Charlie-Egri János

Charlie Special Trio / Tzumo-Charlie-Egri János

 • Győr
 • 2024.Apr.08-án Győri Zsinagóga

A hazai könnyűzenei színtér három meghatározó egyéniségének összefogásából alakult a Trio Special, mely nevéhez hűen különleges koncertélményt ígér. A mainstream jazz-t képviselő Egri János bőgős, a nemzetközileg is jegyzett Tzumo Árpád billentyűs és a töretlen népszerűségnek örvendő élő legenda, Charlie triója hol unplugged, hol elektronikus hangszerekkel megfűszerezve új, néha merész felfogásban szólaltatja meg az énekes legismertebb dalait.

A makrancos hölgy

A makrancos hölgy

 • Győr
 • 2024.Apr.28-án Richter János Hangverseny- és Konferenciaterem

Kata és Bianca egy gazdag páduai úr lányai. Egyik szelíd, mint a galamb, de a másik vad, indulatos, csípős nyelvű, fékezhetetlen. A kisebbiknek akad is kérője bőven, de apja nem adja férjhez addig, míg a nagyszájút el nem veszi valaki. Hiába a sok kérő, Makrancos Kata senkinek nem kell.

Az Illúzió Mesterei - Győr

Az Illúzió Mesterei - Győr

 • Győr
 • 2024.Mar.17-án Richter János Hangverseny- és Konferenciaterem

Egy felejthetetlen este résztvevői lehetnek, akik ellátogatnak az Illúzió Mesterei showműsorra. A műsorban szereplő előadók nemzetközi Tv show-k, rangos fesztiválok és óceánjáró luxushajók rendszeres fellépői.

Győri Balett: Abigél

Győri Balett: Abigél

 • Győr
 • 2024.Apr.15-án Győri Nemzeti Színház

A belső monológok építő, drámai fordulatokban gazdag történet Gináról, az elkényeztetett pesti lányról szól, akit apja 1943-ban minden magyarázat nélkül a Matula zárt internátusába zár, elszakítva ezzel a külvilágtól. Gina nem tud beilleszkedni a szigorú szabályokat elé állító intézménybe, még lánytársai is kiközösítik.

Pénz az égből

Pénz az égből

 • Győr
 • 2024.Mar.24-án Győri Nemzeti Színház

A miniszter félrelép kortárs brit drámaírója, Ray Cooney bohózata az álmokról, a reményről szól, illetve arról, hogyan reagálnak karakterei, ha tapintható közelségbe hozza a sors őket vágyaikkal. A pénz mindenkit megvezet: a vagyon-hajsza fokozatosan válik abszurd bohózattá, rávilágítva mindarra, amit egy légből kapott bőrönd pénz hozhat az ember életébe. Henry Perkins szürke, hétköznapi élete hirtelen fordulatot vesz, amikor egy vonatutazás során tévedésből más táskáját megragadva hagyja el a pályaudvart. A felesége által gondosan felpakolt szendvicsek helyett vastag pénzkötegek párnázzák a táska belsejét.

EternalGames-A Végtelen játékai

EternalGames-A Végtelen játékai

 • Győr
 • 2024.Apr.07-án Győri Nemzeti Színház

Az EternalGames – A Végtelen játékai című előadásunk egy aktuális témán keresztül szólítja meg a fiatal generációt: az elektronikus eszközök mindennapi használata és ennek hatása a gondolkodásra, valamint a fizikai egészségre. Főhőseink Julcsi és Marci, két fiatal, akik Győrben az Epres utcában élnek. Julcsi készül a közelgő felvételijére, a város egyik legerősebb gimnáziumába, míg Marci játszik. A konzolján. Egész nap. Igaz, a családjukban sincs minden rendben… Talán ezért kérte meg Julcsi és Marci édesanyja Ilma mamát, hogy amíg távol van, vigyázzon a gyerekekre, és meséljen nekik. Aztán a történet egészen furcsa fordulatot vesz, fiatal hőseink egy új, ismeretlen és izgalmas világba lépnek át. Julcsi és Marci útját szamuráj harcosok, névtelen katonák és boszorkányok keresztezik, hogy a Végtelenség Birodalmát uraló Királynőhöz érve kiderüljön, vajon hőseink vissza tudnak-e térni a valóságba? Kísérjük őket együtt az útjukon a Győri Nemzeti Színház legújabb ifjúsági előadása során! Tartsanak velünk!

Dödölle

Dödölle

 • Győr
 • 2024.Mar.11-án Vaskakas Bábszínház

Az esztétikai élmény, annak közös megélése, otthoni felidézése, s újraélése a csecsemő-szülő kapcsolat erősítésén, elmélyítésén túl, új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagítja a kisgyermeket. Hatékonyabban, mint bármikor későbbi élete során. A művészet ebben az életkorban segíthet talán a legtöbbet.

Tarkabarka

Tarkabarka

 • Győr
 • 2024.Mar.12-án Vaskakas Bábszínház

A Vaskakas Bábszínház aprószínházi játéka a színek csodálatos világába kalauzolja a legkisebbeket, tánccal, bábbal, zenével.

További programok

Kedvenc akciók

Hotel Kiss Tata

Húsvéti hosszúhétvége

27 280 Ft/fő/éj-től

Hotel Kiss

 • 9 Értékelés alapján4.4 / 5
Termál Hotel Vesta Tápiószecső

Szoba félpanzióval

25 507 Ft/fő/éj-től

Termál Hotel Vesta

hotel
 • Kiváló7 Értékelés alapján4.7 / 5
Nereus Park Hotel Balatonalmádi

Balatoni nyár - minimum 4 éjsz...

27 000 Ft/fő/éj-től

Nereus Park Hotel

 • 6 Értékelés alapján4 / 5

Szállások Győr

Reggelis csomag Győr

Révész Hotel és Rosa Spa

hotel

Reggelis csomag

12 500 Ft/fő/éj-től
 • még nincs értékelésÚj!
Szobaárak Győr
 • Kiváló2 Értékelés alapján4.6 / 5
2 éjszakás csomag Győr
 • még nincs értékelésÚj!
Szobaárak reggelivel Győr
 • még nincs értékelésÚj!

További szállások

Bejelentkezés