Szent István Egyetem, Gödöllő

A jelenlegi Szent István Egyetem Gödöllői központi épülettömbje eredetileg a premontrei szerzetesrend részére készült és oktatási célokat szolgált. A premontreiek a trianoni békeszerződés következtében elvesztették kassai, rozsnyói és nagyváradi gimnáziumaikat.
A cseh területre került jászóvári prépostság rendfőnöke, dr. Takács Menyhért ezért szándékozott új intézetet alapítani Magyarországon. 1923-ban állami támogatásként
88 hold területet kaptak erre a célra a gödöllői koronauradalom Fácános nevű erdejéből. Elsőként az épülettömb déli, gimnáziumi szárnya készült el, 1924 szeptemberére. Egy évvel később a keleti szárnyban megkezdte működését a Szent Norbert Nevelőintézet. A rendház 1928-ban nyílt meg, a nyugati, főhomlokzati szárnyban. (A negyedik szárnynak tervezett kéttornyos, kereszthajós templom felépítésére nem került sor, ezért a gimnázium dísztermét rendezték be kápolnának.) A neobarokk stílusú épülettömböt Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervezte. Az épületeket neves művészek - többek között Nagy Sándor, Sidló Ferenc, Kisfaludi Strobl Zsigmond - alkotásai díszítették.
1933-ban a premontrei intézetben működött a gödöllői Cserkész Világtalákozó parancsnoksága. A II. világháború alatt az épületet több bombatalálat érte. 1944-ben a gimnáziumot és a nevelőintézetet hadikórházzá alakították át. 1945 januárjában a rend tagjait Máriabesnyőre költöztették, és az egész épületet fogolytáborként használták. 1948 nyarán a gimnáziumot állami tulajdonba vették, jogutódja az Állami Ady Endre Gimnázium lett. 1949-ben a kormány Gödöllőt jelölte ki a felsőfokú agrártudományi képzés székhelyéül. 1950-töl kezdve folyamatosan költöztek át ide az egyes tanszékek. A meglevő épületeket számos új létesítménnyel bővítették. A mára már szinte önálló városrésszé fejlődött intézmény az ország legnagyobb és legkorszerűbb agrártudományi egyeteme. (Az épületegyüttes egyik újabb egységében 1992 óta újra a premontreiek gimnáziuma működik.) Az egyetem aulájában 1983 óta látható Amerigo Tot, magyar származású szobrászművész A mag apoteózisa című monumentális bronz domborműve.


 Műemlék Műemlék

Elérhetőségek

Cím: Gödöllő, Páter Károly utca 1.
Térkép
Forrás: www.pestmegye.info.hu
Frissítve: 2009-11-16 20:49:31

Látnivalók a környéken

Grassalkovich-kastély (Gödöllő)

Grassalkovich-kastély (Gödöllő)

  • Gödöllő

A gödöllői Grassalkovich-kastély a Grassalkovich családnak a város belterületén található kastélya, Pest megyében található. Ez Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya.

Rákász Gergely

Rákász Gergely

  • Gödöllő

Városi Múzeum

Városi Múzeum

  • Gödöllő

Erzsébet-park

Erzsébet-park

  • Gödöllő

További látnivalók

Programok a környéken

További programok

Kedvenc akciók

Fogadó a Táncoló Kecskékhez Galyatető

Napi árak

15 000 Ft/fő/éj-től

Fogadó a Táncoló Kecskékhez

panzió
  • 14 Értékelés alapján4.4 / 5
Aquarell Hotel Cegléd

Pünkösd az Aquarell****-ben

24 400 Ft/fő/éj-től

Aquarell Hotel

  • 83 Értékelés alapján4.3 / 5
Ambient Hotel & Aroma SPA Komló-Sikonda

Legjobb ár félpanzióval

15 210 Ft/fő/éj-től

Ambient Hotel & Aroma SPA

  • Kiváló60 Értékelés alapján4.7 / 5
Hotel Kapitány Wellness Sümeg

Kedvezményes Sümegi wellness n...

22 410 Ft/fő/éj-től

Hotel Kapitány Wellness

  • Kiváló76 Értékelés alapján4.5 / 5

Szállások Gödöllő

Napi árak reggelivel Gödöllő
  • 1 Értékelés alapján4 / 5

További szállások

Bejelentkezés