Püspöki-kastély, Fertőrákos

A győri püspökség pihenőhelye volt a Püspöki-kastély, ma múzeum.

Évszázadokon keresztül a győri püspökök nyári rezidenciájául szolgált a Fertő-tó parti hangulatos településen álló, díszes freskóiról, gazdag stukkódíszítéseiről nevezetes kastély.

Már a középkorban is udvarház állt itt, ám annak nyomai nem lelhetők fel, mivel a győri püspök és Sopron városának viszálykodása idején, 1311-ben a soproniak lerombolták. A romok helyén felépített kastély - melynek alapjait valószínűleg Draskovics György püspök rakatta le a 16. század második felében - nyújtott menedéket a győri püspököknek, miután a törökök elfoglalták Győrt. A legendák szerint hétszáz méter hosszú alagút vezet a kastély pincéjéből a közeli erdőbe,
amely menekülési útvonalként szolgált a török kor idején.

A kastély mai formáját a 17. század utolsó harmadától a 18. század közepéig nyerte el három jelentős győri püspök építkezéseinek eredményeként. Széchényi György idejében (1658-1685) jött létre az U alakú épület, amely nemcsak a pihenést szolgálta: a püspök innen irányította Sopron rekatolizálását, és itt fogadta Lipót császárt. Keresztély Ágost püspöksége alatt (1692-1725) a török támadások által elpusztított épületet helyreállították.

A palota mai megjelenése a harmadik nagy építtető, gróf Zichy Ferenc (1743-1783) győri püspök nevéhez köthető, aki néhány év alatt gazdag külső és belső díszítésekkel tette pazarrá nyári lakhelyét. A feltehetőleg Matthias Franz Gerl bécsi kamarai, polgári és érseki építész tervei szerint, illetve irányítása mellett 1745-ben kezdett átépítéskor a két oldalszárnyat meghosszabbították, és egy hátsó, udvar mögötti szárnnyal toldották meg. Ennek eredményeként alakult ki a kastély zárt, négyszögű alaprajzi formája. Az utcai szárny belső oldalát is bővítették,
ide került a szűk, de igényes kőszobrászati kialakítású lépcsőház. Az épület utcai főhomlokzatának középrésze szobrokkal és vázával díszített, timpanonos lezárást kapott. Ekkor nyerte el a főhomlokzat a napjainkban is látható formáját.

Díszítése a három nagy építkező püspökre emlékeztet. Középen Keresztély Ágost címere látható a kardinális kalappal. Balra Széchényi Györgyé, amely egy halom tetején álló kiterjesztett szárnyú sast ábrázol babérkoszorúval a csőrében. Jobbra Zichy Ferenc címere látható, melyen ötágú koronából kitűnő szarvasagancsok keresztet fognak körül.

A kastély legimpozánsabb helyisége az emeleti ebédlő. A "Hit diadalát" megörökítő allegorikus mennyezet freskóját az itáliai mester, Cajetano di Rosa (1686-1770) festette 1745-ben. Agörög mitológia alakjai a hét szabad művészetet jelképezik. A díszterem két oldalán egy-egy légiesen könnyű, csipkés mintázatú gipszstukkó díszítéssel ékesített boltozatos terem helyezkedik el. A kastély északkeleti szárnyának három szobáját is kifestették. A stukkóval és a műmárvánnyal díszített püspöki hálószobában a Menekülés Egyiptomba jelenete látható. Az oratóriumhoz vezető folyosó boltozatfreskóján angyalok emelik magasba az építtető püspök agancsos, keresztes címerét. Az oratórium mennyezetén angyalok tartják Veronika kendőjét és láthatjuk Krisztus kínzatásának eszközeit.

A két szintet átfogó belmagasságú kápolna az északkeleti szárny déli végében kapott helyet.
Boltozatán szintén gazdag, allegorikus freskódísz látható, a főoltár "Mária koronázása a Szentháromság kíséretében" témájú képét feltehetően Fritsch Zsigmond bécsi festő készítette. A kápolna mennyezet- és falképeit, pedig a rendkívül sokoldalú és gazdag életművű id. Storno Ferenc (1821-1907) restaurálta és egészítette ki 1861-ben. Bár az épület eredeti berendezése nem maradt meg, ám számos helyiségében az eredeti rokokó kályhák láthatók, amelyeket Magner Károly (1732-1790), kiemelkedő győri fazekasmester készített 1760 és 1790 között.

A kastély alatt két hatalmas boltozott mennyezetű pince található. Az egyikből induló - napjainkra beomlott, és kutatásra váró járat - a helyi legendák szerint a patakon túli erdőbe, vagy egészen Sopronig vezet. A pincéjében két hatalmas, 18. században készült bálványprés is látható.


A fertőrákosi kastélyhoz kisméretű, zárt barokk díszkert tartozott, melyet egykor virágágyások és szökőkutak is díszítették. Az utcai homlokzat előtt korábban kis előkertet alakítottak ki. A díszkert területi egységét és közvetlen környezetéhez való viszonyát tekintve sértetlenül fennmaradt, formai szempontból azonban szinte valamennyi történeti múlttal rendelkező részletét elvesztette. Kertrégészeti kutatása és helyreállításának előkészítése jelenleg folyamatban van.

Napjainkban a kastély részben berendezve várja a látogatókat. Dísztermeiben és kertjében zenei és kulturális rendezvények, pincéjében pedig borbemutatók zajlanak.

A kastély kiváló helyszínt biztosít időszakos kiállítások, konferenciák, fogadások, esküvők, filmforgatások, koncertek rendezésére. A pince borászati bemutatók, borkóstolók ideális helyszínéül szolgál. A kastély udvara kerékpáros túrázók számára kínál pihenőhelyet.

 

Belépőjegy:
Felnőtt: 500,- Ft.
Csoportos, diák és nyugdíjas jegy: 250,- Ft.

Bejelentkezés és jegyfogalás: Fertőd, Eszterházy kastély 99/537-640, 99/537-640.
Csak előzetes bejelentkezéssel látogatható szezonon kivül.

 

Bővebben »
Szálláshelyek és akciók a(z)
Püspöki-kastély közelében, Fertőrákos városában

Nyitvatartás:
április 1. - november 5. naponta 10-18 óráig, szünnap: kedd
Forrás: www.nemzetimuemlek.hu
Frissítve: 2010. október 29.
Telefonszám: 30/851-6236
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.


Szálláshelyek és akciók a(z) Püspöki-kastély közelében, Fertőrákos városában »

Látnivalók a környéken (30 km)
Fertőrákos Püspöki-palota Fertőrákos 0.1 km távolságra
Vízimalom napórával Fertőrákos 0.1 km távolságra
Pellengér Fertőrákos 0.1 km távolságra
Római Katolikus Plébániatemplom Fertőrákos 0.2 km távolságra
Kalcitkristály Múzeum Fertőrákos 0.3 km távolságra
látnivalók Fertőrákos és környékén »
programok Fertőrákos és környékén (30 km)
Csík zenekar Fertőrákos 1.2 km távolságra 2019-06-23 - 2019-06-23
Madárles pirkadatkor Mekszikópusztán Sarród 19.4 km távolságra 2018-11-20 - 2018-11-30
Adventi workshop gyerekeknek Sopron 6 km távolságra 2009-01-01 - 2020-12-31
Fertőrákos és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat