Etyek-Budai borvidék, Etyek

Etyek-Budai borvidék

Forrás: etyekiborut.hu

Etyek Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki-dombság kezdetén fekszik. Adottságai szinte megegyeznek Champagne-éval. A viszonylag szeles, kevés csapadékkal és bõséges napsütéssel jellemezhető klíma, valamint a löszös, mészköves talaj karakteres borok készítésére rendelték a területet. Nem csoda hát, hogy a környéken már a rómaiak idejében is foglalkoztak szõlõmûveléssel, azonban a szõlõtermesztés ma ismert hagyományait az 1700-as évek elejére vezethetjük vissza.

1720 és 1770 között 112 német családot telepítettek a községbe, akik felszántották a letarolt földeket, kiirtották az erdõket és néhány évtized alatt felvirágoztatták a mezõgazdaságot. Etyek az 1860-as évek közepétõl vált igazán a fõváros szõlõskertjévé. Több száz, kõbõl rakott pince épült, amelyek jelentõs része most is használatban van. Fejlõdtek a szõlõtermelés, szüret és feldolgozás speciális eszközei, monumentális, ma is mûködõképes bálványsajtók készültek.

Az etyeki bort – felfedezve annak kiváló tulajdonságait pezsgõ készítéséhez – a századforduló után szinte kizárólagosan Törley József budafoki pezsgõgyára vásárolta fel. A II. világháború után a helyi szõlõkultúra is válságba jutott. A fordulatot az 1955-ös év hozta meg, amikor megalakult a Hungarovin borgazdasági kombinát etyeki célgazdasága.

A Bicskétôl Pákozdig húzódó 1600 hektárnyi szõlõültetvény 1990-ben emelkedett borvidéki rangra. Az Etyeki Borvidék megnevezést az 1997. évi bortörvény Etyek-Budai Borvidékre változtatta.

A történelmi jelentõségû Körpince pinceegyüttes, a Kecske-gödör, a Sóskúti úti pincesor, az egyedülálló présházak, a gyönyörû szõlõhegyek, a szõlõmûvelés és borkészítés tárgyi örökségei a múltról tanúskodnak, és kiváltják belõlünk a bor és a szõlõkultúra hagyománya iránti megbecsülést.

Az Etyek-Budai Borvidék három jellemzõ és jelentõsen különbözõ körzete a Budai, az Etyeki (vagy Északkelet Fejér megyei), illetve a Velencei-tó fölötti (vagy Dél-, Délnyugat Fejér megyei). A felsorolt területeken eltérõ földrajzi és éghajlati (összességében termõhelyi) viszonyok uralkodnak, ennek megfelelõen a szõlõ-fajták borainak jellemzõi is mások.

Etyeken és közvetlen környékén jellemzô fajták:
Chardonnay, Sauvignon Blanc, Királyleányka, Szürkebarát, Olaszrizling, Zenit, Cserszegi fűszeres, Zöldveltelini, Rajnai rizling

További fajták: Tramini, Sárga Muskotály, Pinot Blanc, Juhfark, Irsai Olivér, Pinot Noir, Zengô, Zefír


Borút és borvidék Borút és borvidék

Elérhetőségek

Cím: Etyek,
Forrás: etyekiborut.hu
Frissítve: 2021-03-12 13:27:19

Látnivalók a környéken

Magyar kút

Magyar kút

 • Etyek

Etyeki Borbarlang

Etyeki Borbarlang

 • Etyek

Ha a történelmi jelentőségű Etyek-Budai Borvidéken jár, térjen be egy hangulatos etyeki borkostolóra az Etyeki Borbarlangba, ahol a finom nedű mellé hagyományos magyar ételekkel is várják a vendéget!

Református Templom

Református Templom

 • Etyek

Istentisztelet: vasárnap 10.00

Sarlós Boldogasszony Plébániatemplom

Sarlós Boldogasszony Plébániatemplom

 • Etyek

Szentmise: H: 18:00; Sze: 8:00; P: 8:00; Szo: 18:00; V: 11:00 Botpusztán kápolna található.

Helytörténeti Múzeum

Helytörténeti Múzeum

 • Etyek

Az Etyeki Németek Egyesülete hozta létre a gyűjteményt, ahol a helyi sváb lakosság gazdag emlékeiből rendezték be a kiállítást. A bútorok, népviseletek, vallásos tárgyak, gyerekjátékok mellett jelentő...

Magyar kút

Magyar kút

 • Etyek

Ez a forrás - melynek vízhozama ma is 6-700 liter percenként - táplálja évezredek óta a Nádas tavat. A kút épülete a XIX. század első felében épült klasszicista stílusban. A Magyar-kút adta az ivóvize...

Boti kápolna

Boti kápolna

 • Etyek

Etyek községben Botpusztán a dombtetőn egyedül áll egy magas kőtemplom, mely az 1200-as évek végén már bizonyosan létezett. Ezt a templomot az 1400-as években lebontották, s egy rövid falszakaszt megh...

További látnivalók

Kedvenc akciók

Aqua-Lux Wellness Hotel Cserkeszőlő

Napi szobaárak reggelivel

10 000 Ft/fő/éj-től

Aqua-Lux Wellness Hotel

 • 362 Értékelés alapján4.4 / 5
Hotel Villa Völgy Eger

Nyári éjszakák

29 950 Ft/fő/éj-től

Hotel Villa Völgy

 • 41 Értékelés alapján4.4 / 5
Hotel Lövér Sopron

Wellness Pihenés

17 500 Ft/fő/éj-től

Hotel Lövér

 • Kiváló22 Értékelés alapján4.5 / 5
Hotel Gottwald Tata Tata

Napi árak

16 500 Ft/fő/éj-től

Hotel Gottwald Tata

 • 10 Értékelés alapján4 / 5

Bejelentkezés