Helytörténeti Múzeum, Dombóvár

Helytörténeti Múzeum További képek

Forrás: www.dombovarosvedo.hu, Facebook: www.facebook.com/dombovarosvedo.hu
A Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény a Dombóvár és térsége kultúrfejlődésére vonatkozó tárgyi és egyéb emlékeket gyűjtő, feldolgozó, rendszerező és másoknak bemutató kulturális intézmény. A helytörténeti gyűjtemény állandó és időszakos kiállításai mellett kiállítótereiben, gondozott udvarán számos kulturális rendezvénynek is otthont ad. A múzeumnak helyet biztosító kis-kastély 1896-ban épült főszolgabírói lakásnak. 1945 után volt fegyveres erők klubja, tiszti lakás, majd iskola. 2000-ben a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület öntevékeny közösségének rendelkezésére bocsátotta Dombóvár Város Önkormányzata, hogy helytörténeti gyűjteményt rendezhessenek be. A helyileg védett épület méltó helyet biztosít a szellemi és tárgyi kulturális értékeknek, amely a lakosság adományaival állandóan gyarapszik. 2001-től közérdekű muzeális intézmény.

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény 2001. szeptember 22-én nyílt meg a város által felújított és e célra átadott volt főszolgabírói lakban. A gondozott városközponti elő park maga is egyfajta szabadtéri múzeum: irodalomtörténetünk idekötődő nagyjait bemutató tablók, öreg fák, valamint Varga Gábor szobrászművész „Álmodozók” (1986) című kompozíciója fogadja a sétálni, pihenni, majd múzeumba lépni szándékozókat. Az épület mögötti árnyas udvaron került elhelyezésre Bocz János faszobrász restaurátor Napkorongos Életfája (2006), az Őri Nándor által épített, 2007. augusztus 20-án avatott kenyérsütő kemence és a 2013-ban újrarendezett, a hátsó raktárhelyiség épületében található mezőgazdasági bemutatóterem.

Előtér
A település múltja iránt érdeklődők igazából a névadó tölgyfa (ősszláv: ’dombu’) hatalmas képe mellett, ízelítőt kaphatnak városunk történtéről, megismerkedhetnek városunk szimbólumaival, címertörténetével, tablóképeken keresztül néhány emblematikus épülettel, városrészlettel, megvásárolható kiadványainkkal.
Innen nyílik a Pille Kuckó, állandó kiállításként láthatók a teremnévadó Pillék – a környékünkre XIX. sz. második felétől a XX. közepéig jellemző, színes mintakinccsel bíró asszonyi fejviselet -, a sokak által tisztelt, szeretett pedagógus Cser Mária (1930-2006) emléksarok valamint a Kapos-menti vőlegényingek, melyek gazdag díszítéseikkel, növényi motívumaikkal még a laikus szemet is csodálatra késztetik. A kuckó, kis létszámú gyerekfoglalkoztatóként is funkcionál, berendezésében a gyermekekre is gondoltak a múzeum munkatársai.

dr. Szőke Sándor terem
A másik bejárati egység már a múzeum első kiállítótermébe vezet. Ez a helyiség a muzeális gyűjtemény alapításában kezdetektől élenjáró Dr. Szőke Sándor geográfus tanár, helytörténész (1932 – 2005) nevét viseli. Az időszakos kiállítások ebben a teremben kapnak helyet.

Közkincs szoba
A Közkincs – szoba a Dombóvár s környékének hagyományos népéletét reprezentáló tárgyegyütteseket mutatja be a régies házbelső rendje szerint. A kamra jellegzetes felszerelései mellett a konyha, illetve a családi étkezés gazdag és változatos világa is feltárul. A szobai enteriőrben megjelennek a paraszt-polgári bútorok, valamint a dél-dunántúli pásztorművészet több ritka, becses alkotása.
Szepessy László terem
A múzeum e legnagyobb alapterületű kiállító helyisége Szepessy László költő (1880 – 1915) nevét viseli, így őrizve a 19. és 20. század fordulóján élt s az első világháborúban hősi halált halt magyar művész-nemzedék jeleseinek emlékét is. E teremben található „Az ősközösségtől a várossá válásig” nevet viselő állandó helytörténeti kiállítás. A tárlat bemutatja a különböző történelmi korokat, korszakokat, azok helyi kapcsolódási pontjait, eseményeit, helyszíneit, több tudományterületet érintve: társadalom-, gazdaság-, művelődés-, művészettörténet, néprajz, régészet, stb. Az állandó tárlaton a korábbi időszakos kiállításokban bemutatott tárgyak, dokumentumok, fotók, képzőművészeti alkotások, féltve őrzött ereklyék, tablók, és természetesen még be nem mutatott érdekességek is bemutatásra kerülnek.

Folyosó galéria
A folyosói „galéria” a Dombóvárhoz kötődő képzőművészek javától származó festmények és grafikai alkotások reprezentatív keresztmetszetét nyújtja. Az alkotások tematikáját egyértelműen a település jellegzetes épületei, részletei, valamint annak történelem formálásában jelentős szerepet játszott személyiségek adják. Fetter Károly, Marczell György vagy Sarkantyu Simon neve ma is jól cseng a magyarországi míves szobrászat és festészet rajongóinak körében. Itt található a „Fény Fala”, amellyel Ivanich Antalnak (1868-1943) - villanytelep tulajdonos, a Dombóvári Ipartestület elnöke, az Önsegélyező Egylet vezetője, magyar királyi kormánytanácsos - állítunk emléket.

Pátria Nyomda terem
A tágas folyosói térből nyílik a technika- és művelődéstörténet különleges tárgy-együttesét, a Pátria Nyomdától örökölt, illetve Erky-Nagy Tibor neves tipográfus által megmentett és jórészt működőképessé tett szedő- és nyomó gépeket bemutató kisterem. Oktató- és élmény-funkciója mellett igazi technikatörténeti érdekesség a XIX. század közepén gyártott Liberty tégelysartó, valamint a néhai Lengyel Pál (1868-1932) nyomdász, újságíró, eszperantista nyomdájának szedőregálja is.
(Gépkocsi és kerékpár parkolási lehetőség a Polgármesteri Hivatal épülete előtt.)
A múzeumhoz tartozó fiók-intézmény: a Vasúttörténeti Gyűjtemény látnivalóiról és nyitva tartásáról a múzeum telefonos, vagy online elérhetőségein kérhető információ.


Múzeum Múzeum

Nyitvatartás

hétfőtől-péntekig 8-16 óráig (szombat-vasárnap telefonos egyeztetéssel) csütörtök 9-17 óra

Elérhetőségek

Cím: Dombóvár, 7200 Dombóvár, Szabadság utca 16.
Térkép
Tel.:+36 74 465 715, +36 20 910 8066
E-mail: dvve1984@gmail.com, muzeum.dombovar@gmail.com
Forrás: www.dombovarosvedo.hu, Facebook: www.facebook.com/dombovarosvedo.hu
Frissítve: 2014-12-04 14:12:44

Látnivalók a környéken

Helytörténeti Múzeum

Helytörténeti Múzeum

 • Dombóvár

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény a Dombóvár és térsége kultúrfejlődésére vonatkozó tárgyi és egyéb emlékeket gyűjtő, feldolgozó, rendszerező és másoknak bemutató kulturális intézmény. A helytörtén...

Bontovai Horgásztó

Bontovai Horgásztó

 • Dombóvár

Dombóvár határában fekvő vízi paradicsom, ahol a fogd meg és engedd vissza elv elkötelezett hívei, kedvező áron hódolhatnak szenvedélyüknek.

Szőlőhegyi Szt. Anna Kápolna és Forrás

Szőlőhegyi Szt. Anna Kápolna és Forrás

 • Dombóvár

Régi búcsújáró hely. Előbb csak egy kis kápolna fülke állt a forrásnál, ahová Szt. Anna ünnepén mentek a környéken lakó hívek imádkozni. A hagyomány szerint ennél a forrásnál a helybéli csősz Szent An...

Újdombóvári Plébániatemplom

Újdombóvári Plébániatemplom

 • Dombóvár

Az újdombóvári városrész Fő utcai védett vadgesztenye-fasora májusban, virágzáskor gyönyörködtet bennünket, s az utca mindkét végéről jól láthajuk a római katolikus templomot, amely az utca tengelyébe...

Jézus Szíve Római Katolikus Templom

Jézus Szíve Római Katolikus Templom

 • Dombóvár

1725-ben épült műemlék barokk templom.

Dombóvári Szigeterdő

Dombóvári Szigeterdő

 • Dombóvár

Séta a Szigeterdőben: Dombóvár legszebb parkja a Szigeterdő, természetvédelmi terület. A mai park helyén eredetileg 10 hektár mocsárerdő volt ma 4,5 ha területe. A parkban található faállomány életko...

További látnivalók

Programok a környéken

Az Illúzió Mesterei - Dombóvár

Az Illúzió Mesterei - Dombóvár

 • Dombóvár
 • 2024.Apr.12-án Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ

Egy felejthetetlen este résztvevői lehetnek, akik ellátogatnak az Illúzió Mesterei showműsorra. A műsorban szereplő előadók nemzetközi Tv show-k, rangos fesztiválok és óceánjáró luxushajók rendszeres fellépői.

Az Illúzió Mesterei - Dombóvár

Az Illúzió Mesterei - Dombóvár

 • Dombóvár
 • 2024.Apr.12-án Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ

Egy felejthetetlen este résztvevői lehetnek, akik ellátogatnak az Illúzió Mesterei showműsorra. A műsorban szereplő előadók nemzetközi Tv show-k, rangos fesztiválok és óceánjáró luxushajók rendszeres fellépői.

Koncz Zsuzsa - Jelbeszéd 2.0

Koncz Zsuzsa - Jelbeszéd 2.0

 • Dombóvár
 • 2024.May.23-án Dombóvári Művelődési Ház

További programok

Kedvenc akciók

Nereus Park Hotel Balatonalmádi

Balatoni nyár - minimum 4 éjsz...

27 000 Ft/fő/éj-től

Nereus Park Hotel

 • 6 Értékelés alapján4 / 5
Hotel Kiss Tata

Húsvéti hosszúhétvége

27 280 Ft/fő/éj-től

Hotel Kiss

 • 9 Értékelés alapján4.4 / 5
Termál Hotel Vesta Tápiószecső

Szoba félpanzióval

25 507 Ft/fő/éj-től

Termál Hotel Vesta

hotel
 • Kiváló7 Értékelés alapján4.7 / 5

Szállások Dombóvár

Varázslatos feltöltődés Dombóvár
 • Kiváló163 Értékelés alapján4.5 / 5
Napi árak reggelivel Dombóvár
 • 9 Értékelés alapján4 / 5

További szállások

Bejelentkezés