Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ, Drégelypalánk

Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ További képek

Forrás: http://dregelypalank.hu/turizmus/szondi-kiallitoter-es-turisztikai-kozpont/
A Turisztikai Központ Drégelypalánkon, a Börzsöny hegység lábánál, az Ipoly völgyében található. Régészeti leletek tára, Irodalomtörténeti kiállítás, Tájszoba és Pajta, Szent sírhely és a Szondi Legendája c. filmek vetítése.

„Élményt kínálunk – törődést adunk”!
 
Szeretné felidézni Drégelyvár hősi korát egy izgalmas program keretében?
Akkor látogasson el a falu központjában található Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központba!  

A barátságos látogatóközpont 2015 nyarán nyílt meg,  interaktív elemekkel gazdagított kiállítása, programjai  látványos formában mutatják be Szondi várkapitány hős korát.
Az év minden napján nyitva tartanak. Egy várat imitáló bástyát érdemes figyelni, ha keresik a látogatóközpontot. ​
A Szondi Kiállítótér rengeteg, változatos programot kínál az interaktív tárlatvezetéstől a túráztatáson át az ágyúbemutatóig.
Drégely vára a Nemzeti Örökség része, Történelmi Emlékhely. A látogatóközpontban tájékoztatást, információt kaphatnak a vár megközelítéséről.

DRÉGELY és PALÁNK VÁRA RÉGÉSZETI LELETEI

A kiállításban a vár történetének, ostromának állítanak emléket, régészeti leletekkel mutatják be a középkori Drégely, illetve Palánk várát.
korabeli hadi eszközök, a mindennapi élet használati tárgyai sorakoznak a vitrinekben, képek, ábrák, makettek és közérthető magyarázatok teszik könnyebbé a korszak megértését.
A kiállítás különlegessége egy rekonstruált XVII. századi „in situ” női sír. A sírból előkerült díszes párta az egyik legszebb kárpátmedencei kora újkori női fejviselet. Az eredeti párta díszes másolata is bemutatásra kerül.
A kiállító-teremben elhelyezett 4 egész alakos, életnagyságú bábun korhű viselet és fegyverzet látható. (XVI-XVII. századi magyar női és férfi viselet, török katona és női viselet rekonstrukciója). Hasonló öltözetet próbálhatnak fel a vállalkozó kedvű látogatók.
Virtuális kirándulást is tehetnek Drégely várához, vagy tesztelhetik tudásukat egy érintőképernyős információs pulton.

Az irodalomtörténeti szobában Drégely várának ostromát és Szondi hősiességét megihlető irodalmi művekre emlékezhetünk, és itt találjuk a vár, közvetlenül az ostrom előtti időket idéző makettjét is.
 
TÁJSZOBA
A közel 100 éves, a településre jellemző falusi szoba belsejét illusztráló termet népi stílusú bútorokkal rendeztek be. A legtöbb kiállított tárgyat meg is lehet fogni, a három méter széles bőgatyát akár fel is próbálhatják. Gondolatban visszamehetnek szüleik, nagyszüleik idejébe, felidézhetnek gyermekkori élményeiket a fiataloknak.
 
PAJTA
A vályogfalú pajtában a mindennapi paraszti élet használati és munka eszköze: a földművelés, állattenyésztés, szőlőművelés, egyéb munkaalkalmak, eszközök garmadáját nézhetik meg, foghatják meg a látogatók. A pajtában található egy működőképes középkori ágyú rekonstrukciója. 200 Ft ellenében pedig saját emlékérmet verhetünk magunknak.
 
VETÍTŐTEREM
A Filmszemle díjas, általános iskolák különdíját elnyert Szondi legendája c. élőszereplős film remekül idézi meg Drégely várának hősies ostromát. A Szent sírhely c. ismeretterjesztő történelmi animációs kisfilm a vár történetéről szól. Mindkét mozifilm amellett, hogy tartalmas, rövid, szórakoztató és izgalmas gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.
 
A moziteremben apró ajándéktárgyakat lehet vásárolni. A rendkívül gyermekbarát központban gazdagon felszerelt Apród Játszósarokban múlathatják az időt a kisebbek.


Templom Templom Vár és várrom Vár és várrom Múzeum Múzeum Túra ajánló Túra ajánló Tájház és skanzen Tájház és skanzen Tourinform iroda Tourinform iroda Aktív kikapcsolódás Aktív kikapcsolódás Kulturális központ Kulturális központ Kirándulóhely Kirándulóhely Rendezvényhelyszín Rendezvényhelyszín Kiállítás Kiállítás Kutyabarát Kutyabarát

Nyitvatartás

Az év minden napján nyitva tartunk. Hétfő-Péntek: 10:00 - 16:00Szombat-Vasárnap: 11:00 - 16:00(igény szerint más időpontban is, érdeklődjön telefonon)

Elérhetőségek

Cím: Drégelypalánk,
Tel.:30/576-6089, 35/567-070, 35/300-392
E-mail: info@dregelyvara.hu
Forrás: http://dregelypalank.hu/turizmus/szondi-kiallitoter-es-turisztikai-kozpont/
Frissítve: 2018-07-16 12:36:40

Látnivalók a környéken

Drégelyvár

Drégelyvár

  • Drégelypalánk

Római Katolikus Templom

Római Katolikus Templom

  • Drégelypalánk

Szondi Kiállítóterem

Szondi Kiállítóterem

  • Drégelypalánk

Az 1552. évi ostromról, Drégely várának történetéről, valamint a vitéz kapitány, Szondi György életéről készült írásos és képi anyagok találhatók meg a kiállítóteremben. Az idelátogató betekintést kap...

Drégelyvár Nomád Tábor és Szabadidőpark

Drégelyvár Nomád Tábor és Szabadidőpark

  • Drégelypalánk

A híres Drégelyvár közelében, romantikus erdei tábor várja a csendet, nyugalmat és a tiszta levegőt kedvelő vendégeket.

Várkapitány Étterem

Várkapitány Étterem

  • Drégelypalánk

A Várkapitány étterem alkalmas a legkülönfélébb rendezvények lebonyolítására: esküvő, bál, osztálytalálkozó, születésnap, állófogadás, vállalati rendezvény, termékbemutató, prezentáció rendezésére, t...

Csósza Manufaktúra

Csósza Manufaktúra

  • Drégelypalánk

A Csósza Manufaktúra Drégelypalánkon Nógrád megye egyik kis településén Budapesttől 80 km-re található. Egy olyan helyi terméket előállító családi manufaktúra, melynek célja a tradicionális receptúrák...

Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ

Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ

  • Drégelypalánk

A Turisztikai Központ Drégelypalánkon, a Börzsöny hegység lábánál, az Ipoly völgyében található. Régészeti leletek tára, Irodalomtörténeti kiállítás, Tájszoba és Pajta, Szent sírhely és a Szondi Lege...

További látnivalók

Kedvenc akciók

Aqua-Lux Wellness Hotel Cserkeszőlő

Pünkösd

19 500 Ft/fő/éj-től

Aqua-Lux Wellness Hotel

  • 333 Értékelés alapján4.3 / 5
Hotel Dam Fonyód

Kedvezményes pihenés

24 000 Ft/fő/éj-től

Hotel Dam

  • 20 Értékelés alapján4.1 / 5
Panorama Residence Duna Dunaszentmiklós

Wellness Pihenés 2 éj hétvégén...

24 998 Ft/fő/éj-től

Panorama Residence Duna

hotel
  • 20 Értékelés alapján4.2 / 5
Hotel Panoráma Balatongyörök

Pünkösdi szezonnyitó hétvége

26 900 Ft/fő/éj-től

Hotel Panoráma

  • Kiváló25 Értékelés alapján4.6 / 5

Bejelentkezés