Csornai Múzeum, Csorna

Csornai Múzeum További képek

Forrás: http://muzeum.csorna.hu/
A Csornai Múzeum a Rábaköz helytörténeti és néprajzi értékeit bemutató gyűjtemény, mely a Premontrei Apátság műemlék épületének falai között a premontrei prépostok portréit és a rend egyházi kincseit is bemutatva, a legigényesebb múzeumlátogató számára is igazi élményt nyújtó kiállításokat kínál.

A Csornai Múzeum a Rábaköz helytörténeti és néprajzi értékeit bemutató gyűjtemény, mely a Premontrei Rend Csornai Apátságának klasszicizáló késő barokk műemlék épületének falai között két szinten berendezett kiállításaival igazi élményt nyújt a múzeumlátogatók számára.

A földszinten berendezett helytörténeti állandó kiállítás betekintést enged az 1180 körül Csornán megtelepedett premontrei kanonokrend múltjába, hiteleshelyi tevékenységébe. Megismerhetjük a tanítórend oktatói tevékenysége mellett a csornai iskolák XIX-XX. századi mindennapjait is. A premontrei tudós tanárok emlékein kívül, Hanság madárvilágának jeles kutatója, a polgári iskolában tanító Király Iván emlékét dolgozószobáját és madártani kutatásainak eszközei őrzik.

A mezővárosi céhek és a csornai vásárok emlékei mellett egy eredeti formában bemutatott 100 esztendős szatócsbolt teljes berendezése a korabeli reklámokkal betekintést enged a századfordulós falusi kiskereskedelem világába.

Az 1900-as évekbeli szobabelső szecessziós porcelánokkal, dísztárgyakkal, korabeli viseletekbe öltöztetett bábukkal és számos fényképpel idézi fel a kisvárosi polgári életmódot.

A különleges hangulatú XIX. századi prépostlépcsőn juthatunk az emeletre, miközben Hertay Mária Munkácsy-díjas grafikusművész rézkarcain finoman kidolgozott természetábrázolásokban gyönyörködhetünk.

Az emeleten a néprajzi állandó kiállításba lépve a paraszti életmód és gazdálkodás emlékei mellett egy jellegzetes rábaközi népi lakóház tisztaszobájába is betekintést nyerhetünk. A festett bútorok közül kiemelkedő értékű egyedi díszítésével egy veszkényi szekrény. A kiállított XVIII-XIX. századi faragott mestergerendák a tájegység faragókultúrájának több évszázados hagyományait őrzik.

Komoly művészi érzékkel készíttették a bemutatott faragott pásztorbotokat és a spanyolozott munkákat, amelyek a rábaközi pásztorok egyedi faragóstílusát illusztrálják.

A mesterségek utcáján enteriőrszerűen berendezett népi kismesterségek műhelyeiben a fazekasság, a csizmakészítés, a szabómesterség és a kékfestés emlékei láthatóak.

A csornai búcsú bemutatása során az ünnepek rábaközi viseletét, a híres népi hímzéseket és a mézeskalácsos mesterség emlékeit ismerhetik meg a látogatók. Külön érdekességei a kiállításnak a több generáción át féltve őrzött csornai aranyfonalas menyecskekendők kiállított darabjai. A zarándoklatok és a népi vallásosság emlékeinek egyedülállóan gazdag gyűjteményét is bemutatja a kiállítás.

A premontrei apátságnak az építtető, Kunc Adolf címerével díszített kazettás mennyezetű egykori könyvtártermében a szerzetesrend élén állt prépostok portréi mellett XVIII-XIX. századi miseruhák, palástok és egyházi kincsek tekinthetők meg.

A földszinten változatos tematikájú időszaki kiállítások kerülnek megrendezésre.

Előzetesen bejelentett igény esetén tematikus tárlatvezetéseket, múzeumi órákat, interaktív foglalkozásokat minden korcsoport számára tartanak a múzeumban.


Múzeum Múzeum Műemlék Műemlék Különleges hely Különleges hely Kulturális központ Kulturális központ

Nyitvatartás

kedd 9.30-15.30 szerda 9.30-15.30 csütörtök 10.00-18.00 péntek 9.30-15.30 szombat 9.30-15.30 vasárnap és hétfő: ZÁRVA

Elérhetőségek

Cím: Csorna, 9300 Csorna, Szent István tér 34.
Térkép
Tel.:+36-96/261-527
E-mail: muzeum@csorna.hu
Forrás: http://muzeum.csorna.hu/
Frissítve: 2017-07-01 15:14:04

Látnivalók a környéken

Premontrei Apátság Nagyboldogasszony templom

Premontrei Apátság Nagyboldogasszony templom

  • Csorna

A XVII. sz.-ban épült, 1994-ben lett felújítva.

Csornai Múzeum

Csornai Múzeum

  • Csorna

A Csornai Múzeum a Rábaköz helytörténeti és néprajzi értékeit bemutató gyűjtemény, mely a Premontrei Apátság műemlék épületének falai között a premontrei prépostok portréit és a rend egyházi kincseit...

Zöldfa Étterem

Zöldfa Étterem

  • Csorna

hal és vadételek

További látnivalók

Programok a környéken

NAHÁT! - Kovács András Péter önálló estje, előzenekar: Noé Bex

NAHÁT! - Kovács András Péter önálló estje, előzenekar: Noé Bex

  • Csorna
  • 2024.Apr.26-án Dumaszínház Kft

Dumaszínház est

További programok

Kedvenc akciók

Párizs Garden Apartments Debrecen

Húsvét

25 450 Ft/fő/éj-től

Párizs Garden Apartments

apartman
  • 1 Értékelés alapján4.4 / 5
Alfa Hotel és Wellness Centrum Miskolc-Tapolca

Kedvezményes Nyári vakáció

23 513 Ft/fő/éj-től

Alfa Hotel és Wellness Centrum

  • 5 Értékelés alapján4.1 / 5
Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

Húsvét a Bonvitalban

28 299 Ft/fő/éj-től

Bonvital Wellness & Gastro Hotel

  • 1 Értékelés alapján3.9 / 5
Hotel Napfény Zalakaros Zalakaros

Előfoglalási kedvezményes félp...

16 958 Ft/fő/éj-től

Hotel Napfény Zalakaros

  • 8 Értékelés alapján4.2 / 5

Bejelentkezés