Nagyboldogasszony templom, Csongrád

A Károlyi címer is jelzi a templom kapuja felett, hogy az 1769-ben felszentelt klasszicizáló barokk stílusban épült templom főkegyura, a Károlyi család volt. Szószéke, keresztelőkútja és tornya később épült. Főoltára 1791-re lett kész. A torony tűzfigyelő erkélyét 1871-ben alakították ki. 1886-ban új toronysisakkal gazdagodott.
A Rieger-féle orgonát 1910-ben szerelték fel. A szentély belső felében áll a fekete márványból készült főoltár és a fehérmárvány tabernákulum.
Tary Lajos festette 1917-ben a Mária mennybemenetelét ábrázoló oltárképet, amely Tiziano Assuntájának másolata. A szentély jobb- és baloldali falán Szent István és Szent László szobra és képe található.
A főhajó szentély felőli jobb oldalán van az aranyozott barokk szószék, a négy evangélistával. A mellékoltárok Szent Anna és Nepomuki Szent János tiszteletére emeltettek.
1885-ből való a lourds-i Mária-oltár. Az oldalkápolnák bejárata melletti oltárok, a fájdalmas Anya és Kereszt oltárképeit Pirosa István festette. A középsõ mennyezetfreskó Szent Istvánt ábrázolja, aki Máriának felajánlja az országot. A többi freskóval együtt Lohr Ferenc és Tary Lajos alkotása. Közvetlenül a főbejárat mellett áll a Kármel-hegyi boldogasszony kápolnája, melynek oltárképe a tisztítótűzben szenvedőket ábrázolja, falán pedig Szent Rita domborművét helyezték el.
A templomtól jobbra áll az 1802-ben felállított szoborcsoport a halott fiát tartó Máriával, Szent Jánossal és Mária Magdolnával.
Templom Templom

Elérhetőségek

Cím: Csongrád, Kossuth tér 4.
Térkép
Forrás: www.csongrad.hu
Frissítve: 2009-11-16 20:47:37

Látnivalók a környéken

Csongrád gasztronómiája

Csongrád gasztronómiája

  • Csongrád

A szegedi nagytájon fejlett földművelés, gyümölcstermesztés és állattartás folyt. Ennek megfelelően alakult táplálkozásuk is.

Tájház

Tájház

  • Csongrád

Városháza

Városháza

  • Csongrád

További látnivalók

Kedvenc akciók

Aquarell Hotel Cegléd

Pünkösd az Aquarell****-ben

24 400 Ft/fő/éj-től

Aquarell Hotel

  • 83 Értékelés alapján4.3 / 5
Hotel Kapitány Wellness Sümeg

Kedvezményes Sümegi wellness n...

22 410 Ft/fő/éj-től

Hotel Kapitány Wellness

  • Kiváló76 Értékelés alapján4.5 / 5
Ambient Hotel & Aroma SPA Komló-Sikonda

Legjobb ár félpanzióval

15 210 Ft/fő/éj-től

Ambient Hotel & Aroma SPA

  • Kiváló60 Értékelés alapján4.7 / 5
Fogadó a Táncoló Kecskékhez Galyatető

Napi árak

15 000 Ft/fő/éj-től

Fogadó a Táncoló Kecskékhez

panzió
  • 14 Értékelés alapján4.4 / 5

Bejelentkezés