Császártöltési Sváb Tájház, Császártöltés

Császártöltési Sváb Tájház

Forrás: http://www.itthon.hu
E házat Walter Boldizsár és első felesége Angeli Mária építette 1896-ban. Falai 80cm-es, vert falak, amelynek anyagát a telek mögötti magas part, a "Hofstella" adta. A kor szokásainak megfelelően konyha, lakószoba, tisztaszoba, kamra, nyitott gang elosztással. Az épület nyeregtetős, cseréppel fedett, az utcai tűzfala csipkézett. Két osztott ablak, és a gang díszes, faragott bejárati ajtaja képezte a sárgára meszelt utcafrontot. Az épület fűtését kemence szolgálta, a konyha épített fűzőhelyét a XX. század közepén a sparherd váltotta fel. Az eredeti döngölt padlózat helyére is ebben az időben került kő és deszkapadló. Az udvarban a baromfi és jószágtartás elengedhetetlen épületei: ólak, góré, istálló, nyitott szín, és a gémeskút álltak. A Hofstella falába pincét vájtak, később nagy présházat építettek hozzá. Ez a bor tárolásán túl a zöldségek és a burgonya telelőhelyéül is szolgált. Változást e ház életébe is az 1947-es esztendő hozott. A kitelepítés. Építőinek és leszármazottaiknak mindent hátrahagyva kellett elmenekülniük. Menekülni soha el nem követett bűnökért. A bútorok, a használati tárgyak, az állatok, a hús a sózódézsában, de még a befőttek is a kamrában az új tulajdonos, a felvidéki naszvadról betelepített Mátyus Vince és családja birtokába kerültek. Császártöltés község Önkormányzata az ő leszármazottjuktól vásárolta meg az ingatlant 1996-ban, a Falumúzeum céljaira. Ez 2006-ban került felújításra, és berendezésre. Ugyanekkor alakítottunk ki egy emlékszobát is, amely a császártöltési svábok II. világháborús hőseinek, a "málenkij robot" áldozatainak, és a kitelepítés igazságtalanságának emlékezetét őrzi.

A kor szokásainak megfelelően konyha, lakószoba, tisztaszoba, kamra, nyitott gang elosztással. Az épület nyeregtetős, cseréppel fedett, az utcai tűzfala csipkézett. Két osztott ablak, és a gang díszes, faragott bejárati ajtaja képezte a sárgára meszelt utcafrontot. Az épület fűtését kemence szolgálta, a konyha épített fűzőhelyét a XX. század közepén a sparherd váltotta fel. Az eredeti döngölt padlózat helyére is ebben az időben került kő és deszkapadló. Az udvarban a baromfi és jószágtartás elengedhetetlen épületei: ólak, góré, istálló, nyitott szín, és a gémeskút álltak. A Hofstella falába pincét vájtak, később nagy présházat építettek hozzá. Ez a bor tárolásán túl a zöldségek és a burgonya telelőhelyéül is szolgált.

Változást e ház életébe is az 1947-es esztendő hozott. A kitelepítés. Építőinek és leszármazottaiknak mindent hátrahagyva kellett elmenekülniük. Menekülni soha el nem követett bűnökért. A bútorok, a használati tárgyak, az állatok, a hús a sózódézsában, de még a befőttek is a kamrában az új tulajdonos, a felvidéki naszvadról betelepített Mátyus Vince és családja birtokába kerültek.

Császártöltés község Önkormányzata az ő leszármazottjuktól vásárolta meg az ingatlant 1996-ban, a Falumúzeum céljaira. Ez 2006-ban került felújításra, és berendezésre. Ugyanekkor alakítottunk ki egy emlékszobát is, amely a császártöltési svábok II. világháborús hőseinek, a "málenkij robot" áldozatainak, és a kitelepítés igazságtalanságának emlékezetét őrzi. 


Múzeum Múzeum

Nyitvatartás

( 01.01. - 12.31. )
előzetes bejelentkezés szükséges Hétfő - Péntek: 8-15 Szombat: 8-12

Elérhetőségek

Cím: Császártöltés, Kossuth L. utca 166.
Térkép
Tel.:+3678443926
E-mail: muvelodes@csaszartoltes.hu
Forrás: http://www.itthon.hu
Frissítve: 2017-01-06 17:09:06

Látnivalók a környéken

Római katolikus plébániatemplom

Római katolikus plébániatemplom

  • Császártöltés

A település központjában, a Kossuth Lajos utca és a Keceli út sarkán áll az 1921-ben épült, festett üvegablakokkal díszített, oldaltornyos templom.

Császártöltési Vörös mocsár

Császártöltési Vörös mocsár

  • Császártöltés

A tanösvényen a tőzeges mocsár jellemző életközösségeit, és a löszpartok madárvilágát figyelhetik meg a látogatók. A tanösvény hossza: 2500 m. A mocsár a területet nem ismerők számára veszélyes lehet,...

Császártöltési Sváb Tájház

Császártöltési Sváb Tájház

  • Császártöltés

E házat Walter Boldizsár és első felesége Angeli Mária építette 1896-ban. Falai 80cm-es, vert falak, amelynek anyagát a telek mögötti magas part, a "Hofstella" adta. A kor szokásainak megfelelően kony...

További látnivalók

Programok a környéken

Madarak és fák napi túra a császártöltési Vörös-mocsárban

Madarak és fák napi túra a császártöltési Vörös-mocsárban

  • Császártöltés
  • 2024.May.04-án Kiskunsági Nemzeti Park

További programok

Kedvenc akciók

Abacus Business & Wellness Hotel Herceghalom

Tavaszi Wellness Akció

24 400 Ft/fő/éj-től

Abacus Business & Wellness Hotel

  • 9 Értékelés alapján4.4 / 5
Holiday Hotel Csopak Csopak

Kedvezményes pihenés 3 éjtől

15 675 Ft/fő/éj-től

Holiday Hotel Csopak

  • Átlagos5 Értékelés alapján3.3 / 5
Hotel Visegrád Visegrád

Wellness kikapcsolódás 2-3 éj

26 680 Ft/fő/éj-től

Hotel Visegrád

  • Kiváló30 Értékelés alapján4.6 / 5
Dráva Hotel Thermal Resort Harkány

Pünkösdi hétvége a Dráva Hotel...

23 625 Ft/fő/éj-től

Dráva Hotel Thermal Resort

  • 36 Értékelés alapján4.4 / 5

Bejelentkezés