Platthy-Vladár Kastély, Bánhorváti

Platthy-Vladár Kastély További képek

Forrás: http://www.itthon.hu
A Bükk-hegység északi részén, Szilvásváradtól 20 km-re, a Bán-patak völgyében található különleges kastély. A barokk kastélyt gyönyörű angolpark veszi körül. Az ide látogatók kiállítások, zenés, színpadi előadások részesei is lehetnek.

Az kastély mai helyén az 1500-as években már állt egy Bárius László tulajdonában lévő kúria. A jelenlegi kastélyt a Vladár és a Platthy család építette, és kb. 120-150 évvel később alakították ki az épületet körülölelő kastélyparkot.
A bejárat felett található a család megfordított címere, egy szarvascsillag. Alatta a következő felirat látható a Platthy és Szirmay család közös címerén: „EMER PLATTYH.DE N. PALUGYAI DIVÉK ANNA DE SZIRMA EREXERUNT 1752.” Ennek jelentése: "1752-ben emelték a palugyai nemzetségből származó Platthy Imre és Szirmai Anna."
A kastélyhoz a magyar történelemből négy Kazinczy is köthető. Kazinczy Péter a Wesselényi-összeesküvésben vett részt. Kazinczy Ferenc a nemzeti irodalom életét megyénkből irányította két évtizeden keresztül. Fia, Kazinczy Lajos az 1848–49-es szabadságharc tábornoka; végül unokaöccse, Kazinczy Gábor a kastély lakója volt 1850-től 1864-ig. A szabadságharc bukása után Kazinczy Gábor egy ideig remeteségben élt az országos állapotok miatt. Neki köszönhetően gyakran volt Bánfalva a jeles írók találkozóhelye, irodalmi alközpontja. Gyakran megfordult itt a tardonai remete, Jókai Mór, illetve Tompa Mihály költő is.
A kastély 1945 után először a Bányatröszt, később a Keletbükki Erdőgazdaság tulajdona volt. 1975-től a Mezőtúri Városi Önkormányzathoz tartozik.
A kastély jelenleg magántulajdonban van, színes programok, kultúrális rendezvények, kiállítások helyszínéül is szolgál. A Szent György-vonalon fekvő kastély mesébe illő belső teraszán pedig a látogatókat kávával, itallal és ételkülönlegességekkel várják a házigazdák. Az épület körül majorsági épületek, kissé odébb családi kripta látható. A kastély közelében egy 17. században barokk stílusban épült festett famennyezetes református templom, illetve az 1848–49-es szabadságharc 150. évfordulójára felavatott emlékmű található.
Forrás : Wikipedia.org


Templom Templom Kastély Kastély Műemlék Műemlék Park és kert Park és kert Étterem Étterem Galéria Galéria Kulturális központ Kulturális központ Egyéb Egyéb Kirándulóhely Kirándulóhely Rendezvényhelyszín Rendezvényhelyszín Kiállítás Kiállítás Kutyabarát Kutyabarát

Nyitvatartás

0101-1231

Elérhetőségek

Cím: Bánhorváti, Tompa utca 2.
Térkép
Tel.:+36209475629
E-mail: ica.szabone@gmail.com
Forrás: http://www.itthon.hu
Frissítve: 2021-06-23 15:53:40

Látnivalók a környéken

Református Templom

Református Templom

  • Bánhorváti

XIII. századi alapokra épült festett kazettás mennyezetű református templom.

Bánhorváti Római Katolikus Templom

Bánhorváti Római Katolikus Templom

  • Bánhorváti

Barokk katolikus templom. A copf stílusú műemlék jellegű templom közvetlenül a fagalériás református templom mellett áll.

Bánhorváti Református Templom

Bánhorváti Református Templom

  • Bánhorváti

XIII. századi alapokra épült festett kazettás mennyezetű református templom. A gótikus eredetű templom udvarán található a Kálvin emlékmű, amely a reformációnak állít emléket.

Platthy-Vladár Kastély

Platthy-Vladár Kastély

  • Bánhorváti

A Bükk-hegység északi részén, Szilvásváradtól 20 km-re, a Bán-patak völgyében található különleges kastély. A barokk kastélyt gyönyörű angolpark veszi körül. Az ide látogatók kiállítások, zenés, színp...

További látnivalók

Kedvenc akciók

Hotel Dam Fonyód

Kedvezményes pihenés

24 000 Ft/fő/éj-től

Hotel Dam

  • 20 Értékelés alapján4.1 / 5
Panorama Residence Duna Dunaszentmiklós

Wellness Pihenés 2 éj hétvégén...

24 998 Ft/fő/éj-től

Panorama Residence Duna

hotel
  • 20 Értékelés alapján4.2 / 5
Imola Hotel Platán Eger

Ünnepek

47 500 Ft/fő/éj-től

Imola Hotel Platán

hotel
  • 6 Értékelés alapján4.3 / 5
Aqua-Lux Wellness Hotel Cserkeszőlő

Pünkösd

19 500 Ft/fő/éj-től

Aqua-Lux Wellness Hotel

  • 333 Értékelés alapján4.3 / 5

Bejelentkezés