A Balaton környék gasztronómiája, Balatonfüred
Forrás: Jankó János, Tusor András
Hétköznapokon egyszerű, takarékos ételeket készítettek. Reggelire gyakran ettek olcsó, laktató levest, vagy különböző módon elkészített krumplit. A szegényebbek kukoricából főzött kását, pépet, gánicát, gombócot fogyasztottak. Délben kétféle étel került az asztalra, valamilyen leves mindig megtalálható volt /bableves, gulyásleves, tejfölös répaleves, tejfölös aszalt szilvaleves/. Mellé valamilyen tésztaételt ettek, pl. kifőtt tésztát, amit itt mácsiknak neveznek, kelt rétest, pogácsát, búzagánicát, stercet, cicegét stb. Ez utóbbi étel hasonlít a tócsnihoz, lepcsánkához. Az ünnepi levesek közül kiemeljük a lúdgége levest, amely húsleves a csigánál nagyobb méretű tésztabetéttel.
Vacsorára a délről maradt ételeket ették vagy levest főztek. A vacsorát nyáron aludttejjel fejezték be, télen főtt, aszalt gyümölcsöt ettek. Gyakran került az asztalra lucskos káposzta és a kerekrépa-, vagy takarmányrépafőzelék. Ez utóbbi hús nélkül böjti eledel volt Andocs környékén.
Télen volt a disznóvágások időszaka. Mégis télen is inkább csak vasárnap ettek húst, tartalékolták azt a nyári nagy munkák idejére. Lesütötték vagy füstölték, szokás volt egy disznólábat a következő évi disznóvágásra eltenni. A németek jellegzetes étele a krumplis hurka.
A Balatonban található sokféle, jóízű hal nyilvánvalóan befolyásolja a vízhez közel élők étkezését. Méltán kedvelt a pikáns balatoni halászlé, de ugyancsak kedveltek a roston és nyárson sült halak. Legismertebb a balatoni fogas, amely hófehér és igazán ízletes húsával világhírűvé vált. A fogas 1,5 kg alatti, míg a süllő ennél nagyobb súlyú hal. Legegyszerűbb elkészítési módja az egészben sült fogas.
Régebben sokféleképpen tartósították a kifogott halakat: pl. szárítással. füstöléssel. sózással. Különlegesség az ecetes hal. Ehhez a halat kirántják, majd 4-5 napra enyhén ecetes, hagymás /szeletekre vágott vöröshagyma/, sós vízbe érlelik. Ezen idő alatt teljesen megpuhulnak a halban lévő szálkák.
A sütemények között gyakori volt a zsíros pogácsa, a paprikás pogácsa, valamint a darázsfészek. A paprikás pogácsa egyszerű, zsiradékot is tartalmazó tészta pirospaprikával készítve Andocson és környékén. Hamar kiszárad.
Receptek:
Fogas egészben sütve
Hozzávalók: 80 dkg filézett fogas, só, paprika, fokhagyma, ételolaj, 1 db citrom.
Elkészítése: A halat megtisztítjuk a pikkelyétől és a belsőségektől, utána alaposan megmossuk. Mind a két oldalát beirdaljuk,
és besózzuk. Hagyjuk állni kb. 20 percig, hogy a só jól átjárja. Fokhagymával bedörzsöljük, és paprikás lisztben megforgatjuk. Sütés előtt 10 percig pároljuk, majd kevés olajon 15-20 percig, 170 fokos sütőben pirítjuk. Közben a levével locsolgatjuk. Tálaláskor citromkarikával díszítjük, és tepsis burgonyával tálaljuk.
Zsíros pogácsa
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg zsír, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl, kevés só és tej.
Elkészítése: Összemorzsoljuk a lisztet a zsírral, hozzá adjuk a tejfölt, 2 tojássárgáját, 2dl langyos tejben csepp cukorral feloldott élesztőt és a sót. Jól összegyúrjuk és fél óráig pihentetjük. Végül összehajtogatjuk néhányszor, majd kinyújtjuk megfelelő vastagságúra, a tetejét késsel bevagdaljuk és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét megkenjük tojással és a sütőben pirosra sütjük.
Lucskos káposzta
Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 1 kg fehér édes káposzta, 1 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, kapor, csombor, ecet, só.
Elkészítése: Sertésoldalast, szegyet, esetleg bőrös részeket veszünk és sós vízben félig megfőzzük. A káposztát kétujjnyi szeletekre vágjuk, a húst levével együtt ráöntjük és puhára főzzük. Világos rántást készítünk és ezzel a káposztát felengedjük. Ecettel, kaporral, csomborral és egy kanál tejföllel ízesítjük. Ha nem elég sűrű, kevés habarást adhatunk hozzá. A húst szeletekre vágjuk és a káposzta tetején tálaljuk, vagy elkeverjük benne. Csombor hiányában tehetünk bele szemes borsot is.
Bakonyi betyárgulyás
Hozzávalók: 80 dkg borjúhús, 2 dkg gomba, 2 dkg füstölt császárszalonna, 20 dkg zöldség, 20 dkg sárgarépa, kis csomag kapor, kis csomag zöldség zöldje, kevés paprika és paradicsom, 1,5 dl tejföl, 1,5 dl tejszín, só, bors és paprika.
Elkészítése: Az apró kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd a zsírban a hagymát megpároljuk. A kockára vágott borjút beletesszük a bográcsba, ráöntjük a szintén kockára vágott paprikát és a paradicsomot. Ízesítjük, majd vízzel felengedjük. Amikor a hús félig megpuhult, a csíkokra vágott gombát, a félkarikára vágott zöldséget, és a kaprot is beletesszük. Ha a hús és a zöldségek megpuhultak, tejfölös, tejszínes habarással sűrítjük.
Gasztronómiai
Elérhetőségek
Cím: Balatonfüred,Forrás: Jankó János, Tusor András
Frissítve: 2010-12-13 15:12:13
Látnivalók a környéken
Vitorlázeum - Vitorlástörténeti interaktív kiállítás
- Balatonfüred
Egyedülálló vitorlástörténeti interaktív kiállítótér várja látogatóit Balatonfüred egyik legpatinásabb épületében, a balatoni vitorlázás első klubházának emeletén.
Jókai Emlékház
- Balatonfüred
Jókai Mór (1825-1904) a 19. század legismertebb magyar regényírója és Laborfalvi Róza (1817-1886) a korszak ünnepelt színésznője 1870-ben költöztek be füredi otthonukba, mely húsz éven át volt nyári r...
Tagore-sétány
- Balatonfüred
Rabindranath Tagore 1926. november 1-jén érkezett a szanatóriumba, majd gyógyulásának örömére fát ültetett. E fa előtt 1956-ban egy indiai küldöttség felavatta Tagore bronzszobrát, és 1957-től a koráb...
Balatonfüredi Kaland- és Bringapark
- Balatonfüred
Magyarország legújabb élmény komplexuma a Balatonfüredi Bringa- és Kalandpark: mászó torony, akadálypálya, trambulin, csúszó pálya, bringapark.
Sétavitorlázás, vitorlásbérlés Balatonfüreden!
- Balatonfüred
Sétavitorlázás kapitánnyal Vitorlásbérlés-Vitorláskölcsönzés-Hajóbérlés Balatonfüreden
Koloska-völgyi Vadaspark
- Balatonfüred
Egész éven át, időjárástól függetlenül térítésmentesen látogatható a Koloska-völgyben létesített vadaspark. A hangulatos park természetes környezetben mutatja be az ország vadfajainak egy részét, és l...
High-Tech Sportok Bázisa - Balatonfüred
- Balatonfüred
Balatonfüreden a High-Tech Sportok Bázisa szeretettel várja vendégeit páratlan szépségű környezetben, ahol az eredeti amerikai segway felejthetetlen élményt nyújt.
A Balaton környék gasztronómiája
- Balatonfüred
A Balaton környékének hagyományos táplálkozása alig található ezen területen, mivel a közlekedés és az idegenforgalom negatív hatással volt rá. Ha azonban pár 10 km-re beljebb, vagy feljebb megyün...
Programok a környéken
DUMA AKTUÁL - Ceglédi Zoltán, Kovács András Péter, Litkai Gergely, mv: Ács Fruzsina
- Balatonfüred
- 2024.Jul.25-án Dumaszínház
Dumaszínház est
ÁRVA FIÚ - Cserháti Zsuzsa és Szécsi Pál története / előadóest a boldogság kereséséről
- Balatonfüred
- 2024.May.27-án Balaton Szabadidő és Konferencia Központ
ÁRVA FIÚ - Cserháti zsuzsa és Szécsi Pál története / unplugged sorselemző előadóest Perjés János unplugged előadóestje Gitár: Kutik Rezső
Halász Judit - Csiribiri
- Balatonfüred
- 2024.May.19-án Balatonfüred
A „Csirbiri” koncerten a filmkoncert zenei anyagából hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.
OMEGA: Égi vándor
- Balatonfüred
- 2024.Aug.13-án Pannon Várszínház Nonprofit Kft.
Az OMEGA együttes legnagyobb slágereit felhasználó új magyar zenés színpadi mű elsősorban az Időrabló, a Csillagok útján és a Gammapolis című nagylemezek lírai rock-scifi történetére alapoz.
All stars - Dombóvári István, Kiss Ádám, Kőhalmi Zoltán, Szomszédnéni Produkciós Iroda
- Balatonfüred
- 2024.Jul.20-án Dumaszínház
Dumaszínház est
All stars - Dombóvári István, Kiss Ádám, Kovács András Péter, Ács Fruzsina
- Balatonfüred
- 2024.Jul.20-án Dumaszínház
Az utolsó éjszaka joga (18) - Hadházi László önálló estje, műsorvezető: Bálint Ferenc
- Balatonfüred
- 2024.Jul.20-án Dumaszínház
Dumaszínház est
Kedvenc akciók
- Kiváló30 Értékelés alapján4.6 / 5
- Átlagos5 Értékelés alapján3.3 / 5
- Jó36 Értékelés alapján4.4 / 5
- Jó9 Értékelés alapján4.4 / 5
Szállások Balatonfüred
- Kiváló1 Értékelés alapján4.7 / 5
- Kiváló90 Értékelés alapján4.7 / 5
- még nincs értékelésÚj!
- Kiváló7 Értékelés alapján4.5 / 5