Római fürdő, Bakonynána

Természeti érték Természeti érték


Forrás: Tourinform Veszprém

A völgy váratlanul összeszűkül és a patak a két függőleges sziklafal alkotta szurdokba ömlik. A vízesés valójában több kisebb zúgó sorozatát jelenti, végül a víz egy sziklákkal szegélyezett medencébe zuhog, amely magasabb vízálláskor teljes szélességében kitölti a szoros alját. Kalandos - és ha nem vigyázunk, bőrig áztató - vállalkozás végigegyensúlyozni a szurdok peremének csúszós, sáros sziklaösvényén, esetleg cipőnktől megszabadulva a hideg patakvízben gázolva bejárni a Római fürdő katlanját. Akik nem vágynak efféle nedves élményre, a szurdokot fölülről megkerülő turistaútról pillanthatnak bele az impozáns kanyonba.

A Római fürdőt érdemes kora tavasszal, hóolvadás után fölkeresni, amikor a Gaja-patak látványosan, bővizűen zuhog bele a sziklákkal körbefogott tavacskába, és a nap is átsüt még a lomb nélküli fakoronákon. Nyáron, nagy hőségben felüdítő élmény megpihenni a hűsítően csobogó vízesés mellett, az addigra árnyassá váló völgy rejtekében.

Ilyenkor gyalogtúrázók és montisok remek pihenő- és táborozóhelye a környék. A közelben található Savanyú Jóska barlangja, egy 12 méter hosszú sziklaüreg.

 

 


További szállások

Látnivalók a környéken

További látnivalók

Bejelentkezés