Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, Bábolna

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok További képek

Forrás: http://www.itthon.hu
A 210 éves Bábolnai Ménesbirtok alapításának története, a tradicionális lótenyésztés története; a század legsikeresebb angol telivér lovának, Imperialnak csontváza, díjai, valamint a vele kapcsolatos eméktárgyak kiállítása; fogatszerszámok.

Talán csak néhány kivételes ménes van világszerte, mely közel két évszázada hűséggel, szakértelemmel és a nemes tradíciók értékeivel ápolja, műveli és fejleszti az arabló tenyésztését.

Bábolna puszta neve egy 1268-as oklevélben bukkan fel először. Az Alföldről Bécsbe hajtott híres magyar szürkemarhát a hosszú út után itt válogatták át utoljára, illetve pihentették, avagy hajtották tovább Regensburg-ig vagy adták el a komáromi és győri mészárosoknak. Ma is őrzi ennek emlékét Bábolna főutcája: a Mészáros út. Később a Szapáry grófok tulajdonába került a birtok, majd 1789-ben II. József a mezőhegyesi ménes vezetőjének - Csekonics Józsefnek - a javaslatára megvásárolta újabb ménesintézet alapítása céljából.

A magyar lótenyésztésnek elkötelezett és jó kapcsolatokkal rendelkező vérteskapitány jó szemmel választotta ki a területe és alapította meg a katonai ménesbirtokot, amely egyben a katonai futárok megállóhelye is volt. A napóleoni hadak győri csata (1809) után felégették a gazdaságot, amely 1810-1820 között újjáépült.

1836-ban került Bábolnára Szíriából a híres Shagya mén, amelynek leszármazottait sok országban igen nagy becsben tartják ma is. Bábolna parancsnokai közül Fadlallah el Hedad Mihály története a legkülönösebb, akit lószeretete 1857-ben hozott a távoli Szíriából Bábolnára, ahol új hazára lelt és később a ménes parancsnoka lett. A ménes egyik későbbi parancsnoka Pettkó-Szandtner Tibor, aki a modern fogathajtás megalapozója, majd a II. Világháború után az egyiptomi királyi ménes vezetője is volt.

A mintegy 268 lóból álló arab ménes alapját 19 tenyészmén és 51 tenyészkanca alkotja. Az arab telivér tenyésztésében kiemelkedő értéket jelentenek a tiszta vérű egyiptomi arab telivérek. A Shagya fajtát az elegancia, harmonikus mozgás, a rendkívüli jó szándék és tanulási képességek mellet a nagy munkabírás és az ideális méretek jellemzik.

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. dióspusztai ménesében közel négy évtizede folyik az angol telivér lovak tenyésztése. A bábolnai versenylovak nem csak Magyarországon, de az európai pályákon is kiváló eredményekkel öregbítették hírnevüket.

Programajánlat

    * Idegenvezetés
    * Lovasprogramok
          o Fogatbemutató, ménfelvezetés
          o Zenés program a fedeles lovardában
    * Lovasturisztikai ajánlat
          o Lovaglás (előzetes bejelentkezés alapján)
          o Kocsizás (előzetes bejelentkezés alapján)

Az árak itt tekinthetők meg.


Múzeum Múzeum

Nyitvatartás

minden nap 9-17 óráig

Elérhetőségek

Cím: Bábolna, Mészáros utca 1.
Térkép
Tel.:+3634569284
E-mail: turizmus@babolnamenes.hu
Forrás: http://www.itthon.hu
Frissítve: 2012-07-21 22:16:00

Látnivalók a környéken

Bábolnai Arborétum

Bábolnai Arborétum

  • Bábolna

büttykös hattyú, tőkés réce, vízi tyúk, hüllők, kétéltűek, vízimadarak, énekesmadarak, híres lovak emlékparkja, kétszínű nyírfa, mocsárciprus, ciprusok, tuják, borókák,

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

  • Bábolna

A 210 éves Bábolnai Ménesbirtok alapításának története, a tradicionális lótenyésztés története; a század legsikeresebb angol telivér lovának, Imperialnak csontváza, díjai, valamint a vele kapcsolatos...

Bakony- Réde Vadaskert

Bakony- Réde Vadaskert

  • Bábolna

Komárom-Esztergom megye egyik legszebb nagyvadas kertje, ahol vadászias körülmények között vadászhat eredményesen és felejthetetlen élményekkel gazdagodhat. Vaddisznó, gímbika és dámbika vadászatokra...

Ötösfogat Étterem és Kávéház

Ötösfogat Étterem és Kávéház

  • Bábolna

Győr és Komárom vonzáskörzetében, 5 km-re az M1-es autópályától, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok történelmi épület együttesében, az 1996-ban eredeti szépségében helyreállított Bábolnai Tiszti Kaszinó im...

Gustaiolo Étterem

Gustaiolo Étterem

  • Bábolna

Családias hangulatú étterem Bábolna központjában.

További látnivalók

Kedvenc akciók

Abacus Business & Wellness Hotel Herceghalom

Tavaszi Wellness Akció

24 400 Ft/fő/éj-től

Abacus Business & Wellness Hotel

  • 9 Értékelés alapján4.4 / 5
Holiday Hotel Csopak Csopak

Kedvezményes pihenés 3 éjtől

15 675 Ft/fő/éj-től

Holiday Hotel Csopak

  • Átlagos5 Értékelés alapján3.3 / 5
Hotel Visegrád Visegrád

Wellness kikapcsolódás 2-3 éj

26 680 Ft/fő/éj-től

Hotel Visegrád

  • Kiváló30 Értékelés alapján4.6 / 5
Dráva Hotel Thermal Resort Harkány

Pünkösdi hétvége a Dráva Hotel...

23 625 Ft/fő/éj-től

Dráva Hotel Thermal Resort

  • 36 Értékelés alapján4.4 / 5

Bejelentkezés