Baradla-barlang, Aggtelek

Természeti érték Természeti érték


Forrás: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága

A karsztvidék legkedveltebb látványossága a Baradla-barlang, mely nemcsak a térségnek, de hazánknak is legkiemelkedőbb barlangtani értéke. Legrégebben ismert, természetes bejárata Aggtelek mellett található.

Az 1800-as évek végén számos népszerűsítő cikk, könyv propagálta a Baradlát, mely ebben az időszakban a Magyarországi Kárpát Egyesület kezelésében üzemelt. Az 1890-es évektől megjelenő fotók és képeslapok hatására jelentősen megnövekedett a barlang látogatottsága. A barlang idegenforgalmi fejlesztését az 1920-as években kezdeményezték. 1927-28-ban Kaffka Péter mérnök irányításával megépült a jósvafői kijárat, és a főág teljes hosszában látogathatóvá vált. Ekkor készült el a barlangrendszer ma is használatos több mint száz hídja. A következő nagyobb változás az elektromos hálózat kiépítése volt, melynek eredményeként 1935-ben kigyulladt a fény a látogatott szakaszokon.

A Baradla-barlang Vörös-tói szakaszán 2007-től felújított járdarendszeren és felújított villanyvilágítás mellett haladnak a túrák.

A \"Gömör-Tornai Hagyományőrző és Művészeti Napok\" gerincét a Baradla-barlang Hangversenytermében rendezett komoly-, illetve könnyűzenei koncertek jelentik.2009. novemberétől 2010. márciusáig 20 % kedvezmény a barlangi belépők árárból!

 

 

 

 További szállások

Látnivalók a környéken

További látnivalók

Bejelentkezés